Tutoriaali: Syötävät kakkukuvat

 Saan aika paljon kyselyitä varsinkin pienten lasten vanhemmilta syötävien kakkukuvien käytöstä.

Kakkukuvia on myynnissä hyvin erilaisia. Omista kuvista teetetyt kakkukuvat tulostetaan ohueelle, paperia muistuttavalle syötävälle massalle. Syötävissä papereissa on hieman eroja, mutta kaikki mitä itse olen käyttänyt, ovat käyttäytyneet kakun päällä aika samalla tavoin. Kakkukuva on hyvä ”liimata” jollain kakun pintaan kiinni, varsinkin jos kuorrutteena on kaulittava massa. Jos käytät kakun kuorrutukseen kermaa, voi kuvan laittaa suoraan kermapinnan päälle. Omasta kuvasta tulostettua tai muuten ohutta kakkukuvaa ei tarvitse pitää pitkään kakun päällä ennen kakun tarjoilua. 

Tässä tutoriaalissa paneudun kuitenkin enemmän valmiiden kakkukuvien käyttöön. Nuo valmiit kakkukuvat on tehty ohuen vohvelimaisen levyn päälle. Kakkukuvavalikoimat on todella laajat varsinkin leivontatarvikeliikkeissä, mutta myös joistakin tavallisista ruokakaupoistakin tällaisia kakkukuvia löytyy. Yleensä aiheina on lasten suosikkihahmot ja -sankarit.


Minä koristelin tämän kakun 5-vuotiaan pojan toiveiden mukaisesti, joten kuvaksi päätyi Toy Storyn hahmot. Kuorrutin kakun kermalla, koska kerman päällä tällainen vohvelikuva käyttäytyy kaikista parhaiten. Kuva saa mukavasti kosteutta kermavaahdosta ja tuntien kuluessa se sulaa helposti leikattavaksi kakun päälle. Kuitenkin kuvan kannattaa antaa olla kakun päällä ainakin viisi tuntia ennen tarjoilua, jotta kosteus tasaantuu. 


Kumoa kakkuvuokaan täytetty täytekakku (noin 26 cm) tarjoiluastialle. Näin saat tasaisimman puolen kakun päällikerrokseksi. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun päälle ja reunoille. Koska tämä kakku koristellaan pursotuksilla, ei tuolla kermavaahdon tasaisuudella ole niin suurta merkitystä. Jos kuitenkin jätä kakun ilman pursotuksia, kannattaa kerma siloitella kakun päälle mahdollisimman tasaiseksi. 

Ota kakkukuva pois kääreistä ja paina se kevyesti kakun päälle. Painele kuva kauttaaltaan kermavaahdon pintaan. Kakkukuva voi tässä vaiheessa hieman kipristellä ja voitkin kevyesti painella kuvaa. Jos kuva tuntuu jäykältä, älä painele reunoja, jotta ne eivät murru. Nosta kakku jääkaappiin. Seuraile kakkukuvan elämistä kakkun päällä. Noin viiden tunnin odottelun jälkeen, ota kakku pois jääkaapista. Kakkukuvassa voi näkyä pientä kupruilua, mutta ainakaan lopputuloksessa nuo kupruilut eivät näkyneet. Anna kakun olla jääkaapissa ainakin viiden tunnin ajan, jotta kakkukuva tasoittuu ja imee itseensä kosteutta. Näin se on myös helpommin leikattavissa.Jatka kakun koristelua pursottamalla. Pursota ensin kakun pystyreunat. Minä käytin korispunostyllaa keltaisiin pursotuksiin, jättäen pienet välit purostusten väleihin. Tuon keltaisen pursotuksen väleihin käytin lehtityllaa. Lehtityllalla saa aikaiseksi nuo valkoiset ”röyhelöpursotukset”. Nosta pursotus joka kerta reilusti kakun yläpinnalle. Lopuksi pursota vielä kakun yläpinnalle koristepursotus esimerkiksi tähtityllalla. Minä käytin Wiltonin M1-tyllaa eli keskikokoista tähtityllaa. Tällä tavoin pursottaen kakkukuvan reunat jäävät hyvin piiloon pursotusten alle. 

Tällainen kakkukuva on helppo ja nopea tapa koristella kakku teeman mukaisesti. Tämä ei myöskään vaadi muuta kuin reseptien tarkkaa seuraamista, jotta kakkupohjasta ja täytteestä tulee onnistuneet. Koristeluun voikin sitten käyttää kuvan lisäksi omaa mielikuvitusta. Kermavaahtoa voi hyvin värjätä haluamansa väriseksi. Erilaisilla karkeilla saa mukavasti nuo kuvan ja kakun reunat piiloon, jos kakkua ei halua pursotella kermalla. Tämä on siis yksi helpoimmista tavoista koristella teemaan sopiva kakku. 

Täältä löydät oheet ja reseptit sokerikakkupohjan ja hedelmäisen täytteen valmistukseen.

 Lisää ohjeita löytyy Täytekakut-kategorioista:

Kermakakut

 

Kommentoi

 1. Nimetön says:

  Itse olen laittanut kakkukuvan päälle leivinpaperin ja ison lautasen painoksi. Joskus kuvat alkavat "irvistellä" reunoilta, ainakin minulla, joten painon alla olo on kiinnittänyt kuvan tukevammin kakkuun.

  Talvisin terveisin Pirjo Porvoosta

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Toimii siis noinkin. Kiva, kun jaoit käyttäjäkokemuksesi. Kirjoitelkaahan muutkin, jos teillä on kokemuksia kakkukuvista. Mielelläni kerään tänne niin onnistumis- kuin myös epäonnistumiskokemuksia. Facebookin puolella joku jo asiaa kommentoikin ja kertoi kuvan muuttuneen "tiskirätiksi". Terveisiä talviseen Porvooseen, Pirjo!

 2. Moikka! Mä oon kaksi kertaa käyttänyt kakkukuvaa. Ensimmäinen oli semmoinen jonka tilasin missä oli oma valokuva. Te meni aika pehmeeksi ja kiiltäväksi mutta toimi kuitenkin. Toinen oli ostettu dinosaurus kuva. Se käyttäyty hienosti, pieni kupla jäi mutta muuten se oli hyvän näköinen vielä seuraavana päivänä. Voiko itse tehdä noita kakkukuvia? Millä niihin tulostetaan ne kuvat? Haluaisin tehdä oman kakkukuvan joskus.. 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos kokemuksistasi 🙂 Kakkukuvia voisi itse tulostaa, jos on siihen soveltuva tulostin ja elintarvikevärit. Aika hintavia paketteja, joten jos niitä tarvitaan vain muutaman kerran vuoteen, niin ei ehkä kannata. Itsehän voi sitten maalailla tai taiteilla kuvia muulla tapaa marsipaanille/sokerimassalle. Nuo omasta kuvasta teetetyt kakkukuvat ovat usein todella ohuita ja kuva sulaa kerman päälle. Kuitenkin omassa käytössäni olleet kuvat ovat pysyneet todella hyvinä ja sulaneet kauniisti kakun päälle, kun on ollut kerma käytössä. Kaulittavien kuorrutteiden päällä nuo kuvat säilyvät hyvinä pidempään.

 3. Unknown says:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 4. Unknown says:

  Voiko kakkukuvan laittaa täytekakun päälle edellisenä iltana ja antaa olla yön jääkaapissa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Tuo riippuu varmasti paljolti käytettävästä kakkukuvasta. Ehkä itse laittaisin kuvan juhlapäivän aamuna (toki hieman juhlien ajankohdasta riippuen). Ainut asia mitä siis mietin on se, ettei kakkukuvan värit pääsisis liiasta kosteudesta leviämään. Mutta nykyään on tarjolla niin paljon eri merkkisiä kakkukuvia ja eri paksuisia, että kannattaa lukea tarkkaan mitä valmistaja suosittelee.

 5. Nimetön says:

  Osaatko sanoa miten tuollainen kakkukuva, joka painettu syötävälle paperille, käyttäytyy mokkapalojen päällä? Kuinka aikaisin pitäisi laittaa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Luulen, että toimii ihan hyvin. Kuorrute ei toki ole niin kostea kuin kerma, joten kuva pysyy varmaan hyvänä pidempään. Kannattaa kysellä kuvan toimituspaikasta tarkemmin miten kuva toimii tuollaisessa käytössä ja mikä olisi siihen paras paperi. Syötäviä papereitakin on tarjolla monia ja kosteuden kestossa on eroja.

 6. Nimetön says:

  Teen ekaa kertaa nyt kakun johon tulee kakkukuva niin miten se liimataan kiinni sokerimassaan? Ja mikä on paras mahdollinen vaihto ehto "liimaksi"?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei! Tuo riippuu hieman kakkukuvadta. Jos kyse on printatusta kakkukuvasta, niin silloin riittää monesti hieman kostea kakun pinta. Olen joskus jopa "voidellut" todella kevyesti hieman kostutetulla pullasudilla kakun pinnan kakkukuvan kohdalta. Jos kyseessä on vohvelikuva, niin ne tarvitsevat lähes aina esimerkiksi kermavaahtokerroksen alle.

 7. EssiMaria says:

  Hei! Synttärit tänään ja nyt aprikoin moneltako kuva kakkuun jos synttärit alkavat neljältä? Kuva on vohvelinen (Ullan unelma, Ryhmä hau) ja valmistajan ohje suosittelee kiinnitystä mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa. Paperi näyttää melko ohuelta, vaikka vohvelinen. Ja vielä sekin, että laitan sen liivatejuustokakun päälle, missä valkosuklaa-vaniljatuorejuusto, kermakerros.? Pinta ei ole täysin valkoinen, melko lähellä, mutta tarvitseeko kakkukuva vielä erikseen kermavaahtoa alle kiinnittyäkseen tai ettei sekoitu muun kakun kanssa? Kiitos kovasti mikäli ennätät vastata!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei, Ikävä kyllä huomasin tämän sinun kommenttisi vasta nyt, joten tästä ei ole apua näiden juhlien järjestämisessä. Toivottavasti kakku onnistui vastaukseni viivästymisestä huolimatta. Noissa kakkukuvissa voi olla pieniä eroja sen suhteen, kuinka ne toimivat esimerkiksi kerman päällä. Ohuetkin kakkukuvat kestävät yllättävän hyvin kakkujen (kermavaahdon) päällä, ainakin itselle tulostetut kuvat ovat minulla pysyneet hyvänä seuraavaan päiväänkin. Kuitenkin tässä on niin paljon tapauskohtaisia eroja, etten pysty nyt tälle sinun käyttämällesi kuvalle antamaan tarkkoja aikamääreitä, koska en ole itse varmaankaan tuota aivan saamaa käyttänyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close