Hävikkiviikon herkulliset banaanivohvelit

Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jolloin kiinnitetään huomiota kotitalouksien ruokahävikkiin ja siihen miten hävikkiä voisi vähentää. Itse pyrin minimoimaan hävikin, mutta pakko se on myöntää, että ruokahävikkiä tulee silti aina välillä. Juuri viime viikolla kävin keittiökaappeja läpi ja sieltäkin jouduin laittamaan hieman tuotteita hävikkiin – ikävä kyllä. Todella harmillista. 

Yritän vaikuttaa ruokahävikin määrään pakastamalla sellaisia ruokatuotteita, joissa on päiväys menossa tai tiedän jo hyvissä ajoin, ettei tuotetta tule käytettyä ennen ”parasta ennen”-päiväystä. Leivät on helppoja pakastaa ja ottaa pakastimesta tarpeen mukaan. Leivänpaahtimella leivän saa sulatettua helposti ja leipään tulee vielä lisäksi ihanan paahdettu pinta. Lihoja ja kaloja pakastaessani pyrin ottamaan tuotteet jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä, jolloin tuote tulee suoraan tarpeeseen. Tuotteiden pakastamisessa on hyvä huomioida, että tuotteissa olisi merkitä pakastuspäivämäärä ja tuotteet tulisi pakastaa niin, ettei ne ota pakastimesta makua. 

Miten voisi hyödyntää ne tuotteet, jotka ovat menossa vanhaksi, jos pakastaminen ei onnistu. Kasviksista voit tehdä erilaisia uuniruokia tai käyttää niitä myös leivontaan. Hieman nahistuneet porkkanat ja muut juurekset voi hyödyntää esimerkiksi porkkanakakkuun tai leipiin. Juuston kannat voi raastaa juustoraasteeksi ja sen voi hyödyntää piirakoihin, uunileipään ja suolaisiin muffinsseihin. Päivän pari vanhaksi menneestä maidosta ja kermasta voi tehdä vaikka pannukakkua. Leivänkäntyistä voi tehdä köyhiäritareita ja ylimääräisen puuron voi hyödyntää leipätaikinassa

Tällä hetkellä omenasato on parhaimmillaan ja moni pähkäileekin suuren omenasadon kanssa. Omenasta voi tehdä sosetta jahilloja tai vaikka siirappia. Nämä kaikki ovat helppoja säilöä. Pihalle kannattaa myös laittaa näkyvästi ”saa ottaa lappuja”, niin saat hyvän mielen itsellesi sekä sellaisille henkilöille, joilla ei omaa omenasatoa ole. Omenasta voi myös leipoa monenlaista herkkua, jotka on helppo pakastaa tulevaa varten. Tänä vuonna Hävikkiviikon teemana onkin yhteisöllisyys. Jakamalla itselle tarpeetonta ruokaa eteenpäin autat vähentämään myös ruokahävikkiä yhteisöllisesti. 

Tiesitkö muuten, että joka kymmenes hedelmä päätyy roskiin?

(Lähde: Hävikkiviikko 2018) 

Tällä kertaa minä käytin hedelmälautasen tummuneet banaanit näihin kuvissa näkyviin herkullisiin banaanivohveleihin. Muista tämä resepti, kun banaanit on niin tummuneita, että niistä on parasta leipoa jotain. Voit käyttää ylikypsiä hedelmiä myös erilaisiin smoothie-juomiin tuomaan makua ja makeutta. 

Banaanivohvelit 

(munattomat)

3 dl maitoa

1 1/2 banaania

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

100 g voita

Mittaa blenderiin maito, banaanit, vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Laita blenderi pyörimään, että saat tasaisen taikinan. Lisää blenderiin vielä voisula ja pyöräytä hyvin sekaisin. Näin vohvelitaikina on valmis. 

Paista vohvelit vohvelipannulla ja herkuttele. Voit pilkkoa reseptistä ylijäävän puolikkaan banaanin herkuteltavaksi vohveleiden kanssa. Lisäksi voit tarjota marjoista tai omenoista keitettyä hilloa sekä kermavaahtoa. 

Vinkki! Jos sinulla ei ole blenderiä, niin muussaa banaani haarukalla lautasen päällä. Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Näin saat valmistettua taikinan ilman blenderiä.

Jos sinä haluat olla mukana torjumassa ruokahävikkiä, niin pohdi omalta osaltasi miten sen voisit omassa arjessa tehdä. 


Onko se päiväysvanhojen elintarvikkeiden hyödytäminen arjessa? Onko se kenties innokkaan leipurin ylimääräisten leivonnaisten tarjoaminen naapureille ja työkavereille? Millä tavoin sinä vaikutat kotitalouden ruokahävikkiin? 

Jätä kommenttisi tämän reseptin kommenttikenttään! Voit myös jakaa ideastasi kuvan esimerkiksi Instagramissa. Käytä silloin tunnisteita #hävikkiviikko #ruokahävikki. Lisää vielä @pullahiirenleivontanurkka, niin minäkin näen sinun ideasi. Kurkkaa täältä lisää ohjeita ja ideoita! 

Täältä löydät aikaisemmin Hävikkiviikolle tekemiäni reseptejä.

Kommentoi

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi says:

    Tummuneet banaanit on mun suosikkeja, ne on just niin helppo hyötykäyttää uudelleen. Ihanan näköisiä vohveleita oot tehnyt! ♥

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oi, kiitos! Banaanit on myös siitä hyviä, että ne korvaavat monesti kanamunaa leivonnaisten rakenteessa. Näin ollen saa myös munattomia reseptejä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close