Herkullinen gluteeniton marjapiirakka

Herkullinen gluteeniton marjapiirakka on valmistettu ihanasta mantelia sisältävästä murotaikinasta ja täytteenä toimii maitorahkasta tehty makea täyte yhdessä kotimaisten metsämarjojen kanssa. Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa, joten resepti ja piirakka syntyi tämän teemaviikon innoittamana. 

Olen kerännyt aikaisemmin blogiini monia tärkeitä asioita, jotka tulee huomioida gluteenittomia leivonnaisia valmistettaessa. Ne ohjeet kannattaa käydä lukemassa esimerkiksi täältä. Liikaa ei voi kuitenkaan korostaa muutamaa todella tärkeää gluteenittomaan leivontaan liittyvää asiaa. 

Muista aina tarkistaa kaikkien käyttämäsi tuotteiden raaka-ainelistat. Näin varmistut siitä, että leivonnaiset todellakin ovat gluteenittomia ja sopivat tarvittavaan ruokavalioon. Välillä tuotteiden sisällöt muuttuvat, joten nuo listat on hyvä tarkistaa myös tutuista tuotteista. 

Käytä aina leipoessasi puhtaita välineitä, jotta leivonnaisiin ei pääse gluteenia sisältäviä ainesosia. Muista myös aina ilmoittaa syöjille, jos leivot samoissa tiloissa myös gluteenia sisältäviä tuotteita!

Tarjoile gluteenittomat leivonnaiset aina omilla, puhtailla välineillä. Älä käytä samoja ottimia gluteenittomille ja gluteenia sisältäville tuotteille. Sijoita gluteenittomat tuotteet mielellään hieman erilleen tarjoilupöydässä, tai suojaa tuotteet, jotta niihin ei pääse muruja muista leivonnaisista. 

Kurkkaa blogin kaikki herkulliset gluteenittomat reseptit täältä! Lisätietoja gluteenittomasta ruokavaliosta löydät esimerkiksi Keliakialiiton sivuilta. Gluteenittomista tuotteista ja tuotemerkeistä löydät hyvän listauksen täältä. Löydät myös laajan listauksen gluteenittomaan ruokavalioon sopivista raaka-aineista täältä

Herkullinen marjapiirakka 

(gluteeniton)

Pohja

150 g voita

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 dl mantelijauhoa

3 /4 dl tomusokeria

1 tl psylliumia

1 kananmuna

Täyte

250 g maitorahkaa 

1 dl kermaa

2 kananmunaa

1/2 dl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

3 dl marjoja 

1 rkl perunajauhoja

(öljyä)

Mittaa monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon kylmä voi pieninä paloina sekä gluteeniton jauhoseos, mantelijauho, tomusokeri sekä psyllium. Pyöräytä ainekset sekaisin hienoksi muruksi. Lisää joukkoon kananmuna ja työstä käsin tai koneella tasaiseksi taikinaksi. 

Voitele vuoka öljyllä ja kaada taikina piirakkavuokaan (noin 24 cm). Ripottele taikinan päälle hieman gluteenitonta jauhoseosta ja painele sen avulla taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. 

Mittaa täytettä varten kulhoon maitorahka, kerma, kananmunat, tomusokeri sekä vaniljasokeri. Sekoita vispilällä hyvin sekaisin.

Sekoita marjat ja perunajauho pienessä kulhossa. Kaada noin puolet marjoista pohjan päälle. Lusikoi marjojen päälle maitorahkatäyte ja ripottele loput marjat maitorahkatäytteen päälle. 

Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30 minuutin ajan, tai kunnes pohja on kypsä ja täyte on hyytynyt. Herkuttele piirakka jäähtyneenä!

Vinkki! Jos sinulla ei ole käytössäsi monitoimikonetta, voit myös nyppiä käsin kylmän voin, jauhoseoksen, mantelijauhon, tomusokerin ja psylliumin keskenään. Lisää hienon muruseoksen joukkoon kananmuna ja työstä taikina tasaiseksi. 

Kommentoi

  1. Marjo says:

    pystyykö tuon mantelin jättää pois? tää olis hyvä tytön 3v synttäreille mutta kummi on allerginen mantelille.

    1. Hei, Tuota ei voi kokonaan vain jättää pois, mutta voit toki kokeilla korvata sen esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella. Pitäisi onnistua niinkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close