Joulukalenteri – Luukku 8: Lakritsikaramellit / Liquorice candy

Näistä karamelleista pitää heti alkuunsa myöntää, että makuraadissa ei kaikki näistä todellakaan pitäneet, mutta minä pidin ja sen vuoksi nämä päätyivät myös tänne blogin joulukalenteriin. Söin nimittäin koko satsin melkein itse… Itse asiassa sen vuoksi minulla ei ole kuvia koko karamellimäärästä, koska nämä olivat viimeiset jäljelle jääneet karkit!


Makuraadin nuorimmat ja vanhimmat eivät pitäneet näistä yhtään. Minun ikäluokkani mielestä nämä olivat hyviä ja tosiaankin minun mielestäni todella hyviä. Jokainen saa sitten itse päättää pitääkö näistä vai ei. Ainakin nyt on tuon makuraadin hajonta kerrottu teille rehellisesti 🙂Lakritsikaramellit

Liquorice candy

1 dl vettä

450g sokeria

125g
panimosokeria

3 rkl lakritsijuurijauhetta

(mustaa elintarvikeväriä)


(lakritsijuurijauhetta karamellien pyörittelyyn)
 
Mittaa vesi, sokeri ja panimosokeri kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi kannen kanssa. Laita lämpömittari kattilaan ja anna
seoksen
kuumentua 162 asteeseen (noin 10 minuuttia – vahdi lämpötilaa koko
ajan). Lisää sokeriliemen sekaan lakritsijuurijauhe sekä elintarvikeväri.
Tässä vaiheessa massa voi hieman kuohahtaa, mutta tasaantuu kyllä työstettäessä. Anna seoksen aivan hetken jäähtyä ja kaada massa kevyesti öljyttylle kuumuutta kestävälle alustalle. Käytä paksuja (öljyttyjä) kumihanskoja koko karamellien käsittelyn ajan. Nostele öljytyillä veitsillä tai lastoilla massaa, kunnes se on käsin kosketeltavaa (HUOM! Hanskat käsissä). Vedä massaa ja yhdistä, kunnes massa muuttuu satiiniseksi. Tee massasta pötkö ja leikkaa sopivan kokoisiksi karamelleiksi. Pyörittele karamellit lakritsijuurijauheessa. Täältä löydät muutaman kuvan karamellien valmistamiseen.


Vinkki!
Suosittelen käyttämään panimosokeria näissä omissa resepteissä, koska
tuolla glukoosilla nämä minun karamelli, tikkari, karkkikeppi yms.
reseptit ovat kokeiltu.

Vinkki! Massan käsittelyssä saa olla aika nopea. Voit myös laittaa leikkaamisen ajaksi puolet massasta lämpimään uuniin (noin 50 astetta), jolloin työn voi tehdä kahdessa erässä. Suosittelen ensimmäiselle kerralle myös apukäsiä mukaan työskentelyyn. Kaikki työvälineet kannattaa öljytä kevyesti, niin massa lähtee paremmin irti.   

Huom! Massa on polttavan kuumaa, joten tämä on aikuisten hommaa ja todella varovaisesti.

Tuon lakrisijuurijauheen löytymisestä kaupasta pitää kiittää erästä kurssilaista. Makeisten valmistus-kurssilla kerroin, että olen jo pitkään etsinyt lakritsijauhetta tai muuta millä saisi lakritsin/salmiakin makua karamelleihin. Siihen eräs kurssilainen totesi, että hän löysi tavallisesta kaupasta lakristsijuurijauhetta, mutta ei ollut sitä mihinkään kokeillut. Minäpä riensin heti kauppaan ja otin lakritsijuurijauheen kokeiluun. Tätä siis tosiaankin löytyy ainakin suuremmista marketeista, mutta myös joistain tavallisista ruokakaupoistakin. Kannattaa siis katsella maustehyllyjen tarjontaa 🙂 Tuo purkki näkyykin hieman tuossa kuvassa.

Täältä löydät vielä aikaisempia tikkari, nekku ja karamellivinkkejä:


Piparminttutikkarit

Tikkunekut

Karkkikepit

Täältä löydät monia erilaisia reseptejä myös muihin jouluisiin karkkeihin.

Kommentoi

 1. Marianne S. says:

  Nam, näitä täytyy kokeilla 🙂 Onko maku mielestäsi enemmän Kick-patukkaa vai Hopeatoffeeta? 🙂 Voisiko näihin lisätä suolaa tai turkinpippurirouhetta salmiakkimaisuutta tuomaan?

 2. Pullahiiri/Taru says:

  En nyt osaa sanoa tuohon makuarvioon mitään… Ehkei oikein kumpaakaan vaan nämä ovat sellaisia sokerisen lakritsaisia. Tuota turkinpippurirouhetta voisi varmasti kokeilla joukkoon! MIetin myös Lakritsal (?) karkkien sulattamista massan sekaan. En kuitenkaan ole tuota kerennyt kokeilemaan!

 3. Mulla on edelleen itsellä tuo jauhe kokeilematta, kun se leipomus mihin sen alunperin ostin jäi aikoinaan syystä tai toisesta tekemättä. Mutta nyt mulla kummittelee mielessä vaahtokarkit. Sinä kun olet tuota jauhetta käyttänyt, niin olisiko mitään villiä veikkausta heittää, että millä määrällä kannattaisi kokeilla sun vaahtokarkkiohjeeseen? Tiedän, että kokeilematta on paha sanoa, mutta lupaan etten syytä sua, jos ei onnistu!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Tuossa on se hyvä, että tuota massaahan voi maistella toisin kuin kovia karamelleja 🙂 Lähtisin tuolla 3 rkl liikkeelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close