Kesäkeittiön pelastus – Herkullinen pikakinuski

Terveisiä maalta! Onko tuttua, että kesäkeittiö on pieni ja mökki usein kesällä niin lämmin, ettei lisälämmitystä kaivata? Meidän mökillä näin on joka kesä. Saan usein kesäisin ”leivontakiellon” muulta perheeltä, jotta mökki ei lämpene liikaa. Tänään tuli pienoinen ongelma, kun ostimme kaupasta vaniljajäätelöä jälkiruoaksi ja siihen haluttiin päälle tietysti kinuskikastiketta. Kaupan kastikevalikoima ei hivellyt makunystyröitä ja lupauduinkin tekemään kinuskin itse. Sehän nyt on paras vaihtoehto. 

Ei sitten auttanut muu kuin kaivella aurinkoisena kesäpäivän raaka-aineet esille. Mökin pienen keittiön alkava remontti yhdistettynä aurinkoiseen keliin ei yhtään helpottanut kinuskin keittelyä. Niinpä päätin keittää kinuskin tällä kertaa mikrossa. Ja mitä vielä, siitä tuli ihan superhyvää! Valmistaminen vei kokonaisuudessaan alle viisi minuuttia ja vaniljajäätelö sai ihanan kuorrutuksen tuoreiden mansikoiden kanssa tästä kultaisesta kinuskista. Keitin kinuskia nelisen minuuttia ja sain siitä ihanasti kylmään jäätelön päällä jähmettyvää. Siis juuri sitä parasta kinuskikastiketta! 

Tämä kinuskiresepti jää varmasti käyttöön, koska kinuskin keittely vie monesti pitkiä aikoja ja samalla saa pelätä kinuskin ylikuohumista. Minä olen myös rikkonut keraamisen liesitason kerran keittämällä kinuskin yli kattilan reunojen. Kuuma kinuski – tai oikeastaan sokeri – poltti reikiä monia vuosia sitten keraamiseen lieteemme. Mikrokinuskissa voit itse päättää miten paksun kinuskin keität, keitettävän kinuskin tapaan. Pidemmällä keittoajalla kastikeesta tulee paksumpaa ja viiletessä kovaksi jähmettynyttä.  Lyhyemmällä kiehauttamisella (pari minuuttia) kinuski jää löysemmäksi. Tämä kinuski oli ehdottamasti parhaimmillaan kuumana, kylmän jäätelön päällä.

Herkullinen pikakinuski

1 1/2 dl sokeria (fariinisokeria/kidesokeria)

3/4 dl kermaa

Mittaa sokerit ja kerma mikron kestävään kulhoon. Voit käyttää oman maun mukaisesti fariinisokeria ja/tai kidesokeria. Laita kulho mikroon ja kuumenna kahden minuutin ajan täydellä teholla (noin 750 W). Sekoita hyvin vispilällä ja jatka keittämistä vielä minuutin ajan. Jos haluat paksumpaa kinuskia, niin keitä vielä noin minuutin ajan ja kinuski on valmista.

Vinkki! Pelkkää fariinia käyttäessä maku on voimakkaampi ja väri tummempi. Pelkällä kidesokerilla valmistuu vaaleampi kinuski. Minä sekoitin molempia sokereita noin puolet ja puolet. 

Vinkki! Keittoaika on viitteellinen, joten vahdi kinuskin valmistumista. Uunien tavoin, myös mikroissa on eroja.  

Herkullisia kesäpäiviä! 

Kommentoi

  1. HeidiVuorimaa says:

    Vautsi, ihan loistava ohje! Juuri yksi päivä mietin vaniljajäätelöä kulhoon laittaessani, että voi kun kinuskikastikkeen keittäminen olisi nopeampaa – ja tadaa, nyt se on!!! Kiitos Pullahiiri, sinuun voi AINA luottaa :).

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos sanoistasi <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close