Luukku 18: Piparminttutikkarit jääpalamuoteilla


Tämä päivitys tulee nyt aika extranopealla aikataululla. Joku lukija tuolla kyseli tikkunekkupäivityksen kohdalla tuota kuumennuslämpötilaa. Vaikka olen kuinka ja paljon näitä erilaisessa muodossa valmistanut, kyseenalaistin silti itseni ja kokeilin vielä uudelleen. Edelleenkin kuumensin sokeriliemen 162 asteiseksi, käräyttämättä sitä. Kun liemi oli tuossa lämpötilassa, tuli mieleeni, että mitäs meinaan tuolla liemellä nyt sitten tehdä… No, muistin jo aikaisemmin ajatuksissa olleen silikonisten jääpalamuottien hyödyntämisen tikkarikäyttöön. Siitä tämä kaikki sitten lähti. 

Osan ajattelin vain tehdä jääpalamuoteissa karamelleiksi, mutta lopulta huomasin, että hieman jäähtynyt massa pysyi hyvin muodossaan ja tikkaritikun työntäminen massaan onnistui vielä hyvin. Tässä siis toisenlainen malli valmistaa tikkareita.
Piparminttutikkarit


(noin 15 kpl)1/2 dl vettä
225 g sokeria
60 g glukoosia (panimosokeria)
  oman maun mukaan piparminttuöljyä
elintarvikeväriä
 
Mittaa vesi, sokeri ja glukoosi (panimosokeri) paksupohjaiseen
kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi kannen kanssa. Laita lämpömittari kattilaan ja anna
seoksen
kuumentua 162 asteeseen (noin 10 minuuttia – vahdi lämpötilaa koko
ajan). Lisää sokeriliemen sekaan piparminttuöljy sekä elintarvikeväri.
Anna seoksen aivan hetken jäähtyä ja kaada massa kevyesti öljyttyihin jääpalamuotteihin. Anna sokeriliemen jähmettyä noin 5-10 minuuttia, kunnes se on käsin kosketeltavaa ja pitää muotonsa muotista irrotettaessa. Irroita karkit muoteista ja
työnnä esimerkiksi katkotut varrastikut tai tikkaritikut karkkien sisälle. Anna jähmettyä kovaksi. 

Toinen tapa on tehdä silikonisiin jääpalamuotteihin veitsellä pienet viillot, joista tikun saa työnnettyä läpi ennen sokeriliemen kaatamista muottiin. Tällöin myös sokeriliemen kannattaa antaa jäähtyä enemmän, jotta muovinen tikku ei sula. Tällä tapaa kuitenkin nuo tikut jäivät hieman vinoon minun muotissani. 

Vinkki! Suosittelen käyttämään panimosokeria näissä omissa resepteissä, koska tuolla glukoosilla nämä minun karamelli/tikkari, karkkikeppi yms. reseptit ovat kokeiltu.

 

Tuossa yllä olevassa kuvassa nuo muotit ovat näkyvissä. Nuo nuolitikkarit tein tekemällä viillot ja työntämällä tikun viillosta sisään.

Paketoi tikkarit vaikka sellofaaniin ja laita kauniisti kiinni.  

Minulla tuli näistä mieleen pienet tuulivoimalat 🙂 

Kommentoi

 1. Nimetön says:

  Onpa ihana idea! Tosi kauniita 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! Tämä lähti tosiaan ihan kokeilumielessä liikkeelle. Itselleni on noita jääpalamuotteja kasaantunut lasten vauva-aikana, kun soseita pakastelin. Nyt sitten sain ne taas uusiokäyttöön 🙂 En siis annakaan kiertoon, niin kuin olin suunnitellut…

 2. Hanna says:

  Mistä tuota panimosokeria saa ostaa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Panimosokeria löytyy yleensä suurempien kauppojen sokeri tai panimotarvikehyllyssä. Muutama päivä sitten ainakin Jumbon Prismassa sokerihyllyssä muutaman pussin näin. Voi olla kova kysyntä, kun ainakin minulla täällä blogissa paljon reseptejä joihin tuotetta käytetään ja suurin osa juuri noista resepteistä on jouluun sopivia. Toivottavasti teidän kaupassa panimosokeria löytyisi!

 3. Kiiperi says:

  Käykä näihin glukoosisiirappi? Ostin sitä taannoin ruotsin puolella, mutten ole mitään käyttätarkoitusta keksinyt sille..

 4. Pullahiiri/Taru says:

  Nyt en osaa tarkalleen auttaa, koska en ole itse tuota kokeillut. Olenn aina käyttänyt tuota panimosokeria, joka on ainakin ollut hyvä tuote näissä nameissa ja tikkareissa. Jos kokeilet, niin tule ihmeessä kertomaan kuinka homma sujui.

 5. Unknown says:

  Kysyisin millä öljysit muotit, että käytitkö piparminttu öljyä vai jotain muuta?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Nuo muotit voi öljytä joko vuokasuihkeella tai ihan ruokaöljyllä. Piparmnttuöljy on maultaan niin vahvaa, etten sitä tässä käyttäisi tuolla tavoin.

 6. Nimetön says:

  Mitähän tulisi jos hääkarkeiksi näitä tekisi tai noita tikkunekkuja! Ja tietysti sydämmen mallisia ja jotta sopisi teemaan niin tietysti violettja!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kuulostaa ihan hyvältä idealta 🙂

 7. Celery says:

  Ajattelin vain tulla kertomaan että tämä ohje pelasti pyhäinpäivän candied apple-haaveet, jokaisessa ohjeessa kun on maissisiirappia jota ei millään mistään löytynyt. Sovelsimme mintun tilalle kanelia ja kierittelimme omenat tikkarimassassa, lopputuloksena todella kauniita ja herkullisia punaposkisia omenia. Kiitos!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Oi, ihanaa lukea kommenttisi ja siitä sovelletut sokerikuorrutetut omenat. Vinkkinä tulevaan, että maissisiirapin voi aika useassa reseptissä korvata suoraan glukoosisiirapilla 1:1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close