Terveelliset herkkuleivonnaiset – onko niitä?



Olen saanut paljon pyyntöjä terveellisemmistä herkuista tänne blogiini. Monesti eri allergioiden lisäksi ihmisillä on erilaisia ruokavalioita. Aika usein vieläpä näin alkuvuodesta ihmisillä on menossa ”kesäkuntoon-kampanja”. Tammikuun naistenlehdet pullistelivat laihdutusjuttuja ja olihan sinne myös Pullahiiren hieman terveellisempiä reseptejä mahtunut erääseenkin lehteen. Tuosta lehdestä löytyi muffinsseja, keksejä, välipalapatukoita, pannukakkuja kuin myös mangoyydykekakkuakin. Noissa resepteissä käytettiin mahdollisuuksien mukaan luonnollisia raaka-aineita eli täysin ei sokeria ja voita kaihdettu, mutta kevennettiin ja yritettiin löytää hieman terveellisempiä versioita tavallisten tilalle. Mangohyydykekakussa kermavaahto ja tuorejuusto korvattiin maitorahkalla ja valkuaisvaahdolla. Välipalapatukat tein pähkinöistä, kaurahiutaleista sekä kuivatuista mansikoista. 


Nyt kehittelin VHH eli vähähiilihydraattisen leivoksen tänne blogin puolelle. Leivos jäi paiston jälkeen mukavan kosteaksi. Tämä taitaa olla ensimmäisiä makeutusaineella leipomiani leivonnaisia. Ei minusta nyt ainakaan makeutusaineiden suurkäyttäjää tullut, mutta voit lukea lisää mielipiteistäni tuolta reseptin alta. Laskin myös netistä löytyvällä kalorilaskurilla nuo ”arvot” tälle leivonnaiselle. 




Vähähiilihydraattiset kardemummaleivokset


130 g mantelijauhoa

4-6 g Hermesetas sweet stevia makeutusjauhetta

1 tl kardemummaa

1 tl ruokasoodaa

250 g maitorahkaa

2 kananmunaa

1/2 dl ruokaöljyä


1 1/2 dl vispikermaa

1-2 tl makeutusainetta

tuoreita marjoja


Sekoita mantelijauho, makeutusjauhe, kardemumma ja sooda keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maitorahka, kananmuna ja ruokaöljy. Yhdistä kuivat aineet yhdessä maitorahkaseoksen kanssa ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina yhdeksään voideltuun muffinssipellin koloon (en laittanut paperivuokia laisinkaan). Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna leivosten jäähtyä. Irroita leivokset vuoasta.

Vatkaa kerma vaahdoksi makeutusaineen kanssa (voit myös jättää makeutusaineen pois). Pursota kauniisti leivoksen päälle tai nosta nokare kermavaahtoa leivoksen päälle. Koristele tuoreilla marjoilla.




Vinkki! Tähän myös käy varmasti moni muukin makeutusaine. Meillä vaan sattui olemaan purkki tuota kyseistä makeutusainetta kaapissa ja sillä nyt mentiin. Makeutusaineiden makeudessa ja maussa voi olla eroja, joten tuota määrää kannattaa maistella omien makutottumusten mukaan.


HUOM! Itse olen huono käyttämään sokerinkorvikkeita. Nuo ovat aika tuntemattomia minulle ja varmasti myös sitä varten niitä tulee käytettyä todella harvoin. Minun mielestäni tuo makeutusaineen maku tulee leivoksesta läpi, mutta uskon myös, että ne jotka makeutusaineita käyttää, ovat makuun tottuneet. Myös tuo kerma hieman tasapainottaa tuota makua. Kyllä tästä leivonnaisesta huomaa vehnäjauhojen puuttumisen rakenteessa, mutta uskoisin VHH-herkuttelijalle maistuvan 🙂




 Laskeskelin tuolla netistä löytyvällä kalorilaskurilla hieman arvoja tästä leivonnaisesta. Yhdessä tällaisessa leivoksessa ilman kermaa ja koristeita on proteiinia n. 8,1 g, hiilihydraatteja n. 4,5 g ja rasvaa n. 14,2 g. Kaloreita yhteen leivonnaiseen mahtuu noin 173,2 kcal. Kyllä tuo kerma ja tuoreet marjat tuovat lisämakua, mutta ne sitten samalla tuovat hieman extrakaloreitakin – ei kuitenkaan suuria määriä hiilihydraatteja…



Mitä mieltä te lukijat olette makeutusaineiden käytöstä ja niiden mausta? Onko lukijoissa paljon makeutusaineita käyttäviä tai makeutusaineellisia tuotteita käyttäviä? Olisi mukava saada kommentteja aiheesta – sana on vapaa!

Kommentoi

  1. Nää, makeutusaineet ei oo mun juttu… Vaikka välillä sitä tuleeki meitittyä että mitenköhän paljon kaikkee epäterveellistä suuhuni laitan, Mutta sittepä laitan, mun mielestä kaloreiden laskeminen tms on ajanhukkaa 😀

    pienileipuritytto.blogspot.com

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Samaa mieltä. Toki joskus kaloreiden laskeminen voi olla ihan hyvästä ja tarpeen 🙂

  2. murmeli says:

    Mun mielestäni aito sokeri on pienempi paha kuin makeutusaineet. Sokeri on kuitenkin luonnontuote, toisin kuin keinotekoinen makeutusaine, ja makeutusaineen kyllä maistaa leipomuksesta läpi. Steviaa en kyllä itse ole kokeillut, kun sehän on luonnon tuote. Mutta ilmeisesti tuossa Hermesetaksessa on kuitenkin steviaa vain osa? Jännä kun ennen oli diabeetikoille omat sokerittomat leipomukset, nykyään on sentään tajuttu että yhtä lailla niitä hiilareita on jauhoissa. 😉

    Mä ajattelen myös niin, että silloin kun sitä herkkua syö, saa siinä olla kaloreitakin. Itse tehtyyn voi valita puhtaita raaka-aineita, kun taas kaupasta jos ostaa, saa kylkiäisenä kovetettua kasvirasvaa ym. Toki joka päivä ei kannata herkutella, että ehkä se kohtuus kaikessa on tässäkin hyvä motto 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minä kanssa kannatan luonnontuotteiden käyttöä ja vierastan noita makeutusaineita. Sen vuoksi varmaan myös tuo makeutusaineen maku tulee leivonnaisista läpi. Toki makeutusaineita diettaillessa voi jossain muodossa "joutua" syömään, mutta leivonnaiset jätän mielummin syömättä – olen diettaillessa totaalikieltäytyjä herkuista 🙂 Joka päivä ei kuitenkaan herkutella – niin kuin sanoit. Jokainen tehkööt kuitenkin omat valintansa ja osa haluaa herkutella kevyesti ja ilman hiilareita. Suotakoot se heille! Tuo hermesetas on siis makeutusainetta, jossa on stevia-uutetta mukana. Ehkäpä tuomassa sille hieman terveellisempää mielikuvaa… Korjatkaa, jos olen väärässä.

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Piti tutustua tarkemmin tuohon käyttämääni sweet steviaan. Löysin tästä linkistä tekstiä stevista: http://www.hermesetas.fi/data/fi/stevia/stevia_kasvina.php
      Minä pitäydyn sokerissa, mutta voisihan näihin makeutusaineisiin hieman tarkemmin tutustua…

  3. Karusellisti says:

    En käyttäisi makeutusaineita leivonnassa – tuntuvat niin keinotekoisilta ja maistuvatkin teollisilta. Itselläni ei onneksi ole tarvetta kaloreiden laskeskeluun, mutta jos olisi, mieluummiin jättäisin sitten herkut vähemmälle kuin söisin ns. kevytleivonnaisia. Kiva että kuitenkin teit tällaisenkin reseptikokeilun, sillä varmasti monia nämä kuitenkin kiinnostavat 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan tuo käyttämäni stevia on luonnontuote, mutta mielestäni siinäkin oli vahva makeutusaineen maku tai jokin poikkeuksellinen maku. Näitä kokeiluja pitää aina välillä tehdä.

  4. Catarina says:

    Voi ei, sulla on noita kauniita pikkuvuokia! Oon ettinyt tuollaista vaaleanpunaista joka puolelta. Saanko kysyä, mistä oot sellaisen hankkinut? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Muistaakseni olen nuo ostanut niinkin eksoottisesta paikasta kuin Oliverin kirppis Keravalla. Tuolla myydään siis myös uutta sisustustavaraa ja niistä nuo bongasin 🙂

  5. Nimetön says:

    Eviran sivuilta:

    Steviakasvin (Stevia rebaudiana Bertoni) lehtiuutteesta valmistettujen stevioliglykosidien (E 960) käyttö makeutusaineena sallittiin 2.12.2011 alkaen. Steviakasvin saattaminen markkinoille elintarvikkeena on edelleen kiellettyä.

    Elintarvikkeiden markkinoinnissa ja pakkausmerkinnöissä ei ole sallittua käyttää sanaa ”stevia” tai ”steviauute” kuvaamaan makeutusaineena käytettäviä stevioliglykosidejä. Tämä viittaa kokonaisen kasvin tai sen osien käyttöön, mikä on edelleen kiellettyä. Se on myös kuluttajaa harhaan johtavaa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Näin tuo näyttää Eviran sivuilla olevan. En osaa ottaa enempää kantaa tuohon, koska tämä on itsellenkin tuntematon aihe.

  6. Nimetön says:

    Mä oon sitä mieltä, että silloin kun jotain makeaa tekee mieli, käyttää leivonnaiseen oikeaa sokeria. Syö sitten vähemmän. Ehkä.. 😀
    Jotenki ei oikein herätä luottamusta tuo stevia. Tosin en hirveästi ole perehtynyt. Onhan sekin kasvi, kuten sokerinkin, mutta..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin enemmän noista luonnontuotteista pidän ja tarkoitan tällä sokereita. Usein tulee käytettyä ruokosokereita tai jotain terveempää laatua. Makukin on aromikkaampi noissa.

  7. Maria says:

    Taalla leivotaan useimmiten hunajalla tai vaahterasiirapilla makeuttaen. Ja kun joihinkin resepteihin vaaditaan kidesokeria, kaytan sitten raakasokeria, intiaanisokeria tai vastaavaa. Keinotekoisia makeutusaineita en kayta, ja nestemainen steviapurkki on viela korkkaamattomana kaapissa… Vaihdan usein resepteissa sokerit esim. hunajaan 1:1, joskus menestyksekkaammin kuin toiste. Valttelen vehnajauhojen kayttoa leivonnassa ja muutenkin, kaytan manteli- ja kookosjauhoja. Usein tavisreseptit ei vain onnistu noilla jauhoilla, vaan pitaa etsia ihan oma reseptinsa. Olisi kiva, jos sina viitsisit joskus testata myos viljattomia leivonnaisia, varmaan lukijoiden joukossa on monia erityisruokavaliota noudattavia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuota hunajaa olen itsekin makeuttajana käyttänyt, mutta siitä tulee kyllä tuo hunajan maku leivonnaisiin mukana. Hunaja jakaa mielipiteet ja itse en ole hunajan suurkäyttäjiä… Toisaalta voi myös tehdä niin, että korvaa puolet sokerista muullamakeuttajalla ja loput laittaa terveellisempää sokeria. Näin saa ainakin hieman terveellisempää. Paras vaihtoehto on ehkä myös syödä herkkuja hieman vähemmän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close