Vinkit leivontaan: Vesihauteessa paistaminen – uunissa paistettavat juustokakut

Vesihaude juustokakulle

Aika monelle kotileipojalle tuottaa päänvaivaa, kun ohjeessa ilmoitetaan (usein juuri juustokakkujen yhteydessä) vesihauteessa paistaminen. Minäkin olen saanut tuosta asiasta kysymyksiä sähköpostiini. Tuota vesihaudetta ei kannata kuitenkaan pelätä vaan ryhtyä ohjeiden mukaisiin toimiin ja valmistaa tuolla tavoin ihanan herkullinen kakku. Pullahiiren makeat kakut-kirjasta löytyy hyvin ohjeet myös juustokakkujen paistamiseen vesihauteessa sekä myös monen monta erilaista juustokakkureseptiä, joten sieltäkin kannattaa ohjeita kurkata. 

Itse paistan uunijuustokakut lähes aina vesihauteessa. Näin ollen kakuista tulee ihanan meheviä, ne pysyvät halkeilemattomina, kypsyminen on tasaisempaa ja lisäksi kypsyminen jatkuu vielä uunissa pidempään, vaikka lämpötila olisikin käännetty pois. Uuni pysyy myös hyvin kosteana paiston ajan. Suosittelen seuraamaan ohjeita ja kokeilemaan vesihaudetta, koska vesihauteella saa monesti – ainakin minun mielestäni – parhaimman lopputuloksen varsinkin uunissa paistettaviin juustokakkuihin.

Vesihaude

1) Vesihaudetta varten tarvitset kakkuvuoan (irtopohjavuoka), foliota, suuren paistovuoan sekä kuumaa vettä. 

2) Ota paksusta foliosta kaksi suurta palaa ja laita ne päällekäin. Nosta juustomassalla täytetty vuoka folioden päälle ja nosta folioiden reunat vuoan reunojen ympärille. Käytän itse kahta foliopalaa varmuuden vuoksi. Jos toiseen folioon tulee reikä, ei haudevesi kuitenkaan pääse kakkuvuoan sisään.

3) Nosta vuoka folioineen suurempaan paistoastiaan. Kaada kiehautettu vesi vuoratun kakkuvuoan ympärille paistoastiaan. Nosta paistoastia uuniin. (vaihekuva alla)

Vinkki! Jos valmistat kakut pieniin annoskulhoihin (kuva yllä) tai muihin hyvin kuumuutta kestäviin purkkeihin, et tarvitse folioa suojaksi. Folio on estämässä veden pääsemistä kakkuvuoan sisälle. 

Vinkki! Ole todella varovainen paistoastian käsittelyssä, kun se on täytetty kiehuvalla vedellä. Palovammat ovat varmoja, jos kaadat kiehuvaa vettä päällesi!

 

Vaihekuvat vesihauteessa paistamiseen

Täältä löydät blogin uunissa paistettavat juustokakut.

Vaihekuvissa esiintyvä ihana tiramisujuustokakkuresepti on tulossa vielä tällä viikolla blogiin. Se paistetaan juuri kuvan mukaisesti vesihauteessa. Tuon reseptin yhteydessä pääset harjoittelemaan vesihauteen käyttöä 🙂 

Jos sinulla on jokin leivonta-asia – raaka-aine, valmistustapa tai muu vastaava, joka mietityttää, niin jätä kommenttia joko tänne blogiin tai Facebookiin. Asiasta voi laittaa minulle myös sähköpostia. Kerään blogiin teitä lukijoita mietityttäviä asioita vinkkiosioihin! 

 

Kommentoi

 1. Nimetön says:

  kiitos ohjeesta! Sen verran tuohon turvallisuuteen kiinnitin huomiota, että laittaisin kuuman veden pellille vasta sen jälkeen, kun kakku on pellillä ja uunissa. Kuumaa puuhaa se on silloinkin, mutta veden kaatuminen on silloin pienempi riski.

  kevätterkuin sun vakkarivieras 😉

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hyvä huomio. Suurin vaara on juuri paiston jälkeen, kun kaikki astiat ovat kuumia. Itse nostan koko vuokahässäkän lieden päälle ja nostan kakun vasta silloin pois. Muuten on vaara polttaa kädet uunin seinämiin. Varovainen kannattaa tosiaan olla, mutta niin se on aina, kun on kuumia nesteitä tai astioita lähellä.

 2. Nimetön says:

  Onko tuo foliosi tavallista marketti foliota leveämpää?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ihan "markettifoliota" tuo on. Se on kylläkin vahvempaa "vahva alumiinifolio" nimellä myytävää ja myös hieman tavallista foliota paksumpaa. Kannattaa kurkkia kaupassa mitä hyllyistä löytyy. Tuollaisen vahvemman folion jälkeen ohut folio tuntuu aivan liian heppoiselta kaikkeen käyttöön 🙂

 3. Nimetön says:

  Kiitos hyvästä ohjeesta! Tuli tarpeeseen ja onnistui niiin hyvin! T.Anu

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hieno homma! Mukava kuulla, että vinkeistä on apua 🙂

 4. Nimetön says:

  Kiitos ohjeesta! 🙂 Muuttaako vesihaude olennaisesti ohjeessa kerrottua paistoaikaa ilman vesihaudetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close