Herkulliset tuulihatut ja makea kinuskitäyte

Herkulliset tuulihatut ja kinuskitäyte

Herkulliset tuulihatut kuuluvat perinteisenä osana suomalaiseen juhlapöytään. Jollain tavoin tuulihatut vievät minut aina makumuistoissa omaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Muistan äitini leiponeen tuulihattuja usein erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Tässä reseptissä käytin omaa vuosia mukana kulkenutta tuulihattujen luottoreseptiäni.

Tuulihatut ovat hyviä juhlaleivonnaisia, koska ne voi täyttää sekä makeilla että suolaisilla täytteillä. Näin saat siis kerralla valmistettua kaksi tai useampia eri makuisia leivonnaisia. Tulihattutäytteinä toimivat erinomaisesti erilaiset kala-, kasvis- ja kinkkutäytteet sekä makeista marjaisat ja hedelmäiset kermatäytteet. Minä tein tällä kertaa helpon kinuskitäytteen, koska halusin tarjoilla nämä yhdessä mansikkakakun sekä kinkkuvoileipäkakun kanssa. Muiden tarjoiluiden vuoksi halusin tuulihattuihin jotain muuta kuin marjaa tällä kertaa. 

Kinuskitäytteen riittoisuus riippuu siitä minkä kokoisia tuulihatuista teet ja miten paljon haluat niihin täytettä. Tuo täytteen määrä riittää runsaalla täytemäärällä reiluun puoleen tästä tuulihattumäärästä. Pienemmällä täytemäärällä – pohjasta täyttäen – täyte voi riittää jopa lähes kaikkiin tuulihattuihin. 

Tuulihatut voit valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia ja pakastaa. Voit ottaa pakastimesta tarpeen mukaan tuulihattuja sulamaan ja täyttää ne haluamillasi täytteillä. Näin voit herkutella ihanilla tuulihatuilla usein, ilman sen suurempaa vaivaa!

Tällä viikolla julkaistuilla juhlaresepteillä valmistat helposti maittavat juhlatarjoilut vaikka huomisiin valmistujaisjuhliin. Kurkkaa tämän viikon juhlareseptit helppoon ja ihanan kesäiseen mansikkatäytekakkuun, herkulliseen kinkkuvoileipäkakkuun sekä hyvin ajankohtaiseen raparperikeikauskakkuun! Nämä sopivat kaikki yhdessä täyttämään juhlapöydän ja yllättämään herkuttelijat. Täytä tuulihatut suolaisella ja makealla täytteellä, niin pöydässä on kahta erilaista suolaista tarjottavaa ja kolmea erilaista makeaa tarjottavaa näillä helpoilla resepteillä. 

Kurkkaa alta resepti ja ohjeet näihin ihanan ilmaviin tuulihattuihin! Instagramin puolelle yritän saada ladattua vielä muutaman tuulihattujen valmistusvideon. Liity seuraamaan @pullahiirenleivontanurkka

Tuulihatut täytettynä

Tuulihatut ja kinuskitäyte

Tuulihattutaikina

100 g voita

2 dl vettä

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

(1 rkl sokeria)

4 kananmunaa

Kinuskitäyte

4 dl vispikermaa

1 dl kinuskikastiketta

(tomusokeria)

Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, suola ja halutessasi myös sokeri. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla seosta kattilassa, kunnes siitä tulee kiinteää ja taikinasta muodostuu ”pallo”. Siirrä taikina vatkauskulhoon ja anna taikinan jäähtyä noin puolisen tuntia. 

Vatkaa kananmunat yksitellen taikinan joukkoon. Vatkaa taikinaa voimakkaasti jokaisen kananmunan jälkeen. Kun kaikki kananmunat ovat lisätty taikinaan ja taikina on vatkattu hyvin, voit lusikoida tuulihattutaikinan pursotuspussiin. Käyttäessäsi pursotuspussia, pursota silloin uunipellille leivinpaperin päälle sopivan kokoisia tuulihattuja (noin 30-40 kpl). Voit myös lusikoida taikinan tuulihatuiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Tästä tulee noin 1 1/2-2 pellillistä.

Paista 175 asteessa noin 28 minuutin ajan. Nosta kypsät tuulihatut pois uunista ja anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä ja tarjoilua. Voit täyttää tuulihatut joko makeilla tai suolaisilla täytteillä. 

Kinuskitäyte valmistetaan vatkaamalla vispikerma paksuksi vaahdoksi. Lisää kinuskikastike joukkoon ja vatkaa täyte sekaisin. Lusikoi täyte pursotuspussiin. 

Voit täyttää tuulihatut joko leikkaamalla tuulihatuista ”hatun” pois ja pursottamalla tai lusikoimalla täytettä tuulihattujen sisään. Laita ”hattu” täytteen päälle. 

Toinen täyttötapa on, että pursotat täyttötyllalla täytteen tuulihatun pohjasta sisään, tai teet pienen reiän pohjaan ja pursotat täytteen sitä kautta tuulihatun sisään. Tällöin myös täytettä menee hieman pienempi määrä ja tällöin tuulihatut tarjoillaan leikkaamattomina. Täytteen menekki riippuu täysin täyttötavasta. 

Koristele tuulihatut halutessasi esimerkiksi siivilöimällä niiden päälle tomusokeria. 

Vinkki! Minun uunissani tuulihattujen optimaalinen paistoaika on 175 asteessa 28 minuuttia. Jos käytän kiertoilmaohjelmaa, lasken vielä uunin lämpötilaa hieman alemmaksi, mutta silloin se vastaa tavallisen uunin 175 astetta. 

Vinkki! Erilaisia suolaisia täytteitä löydät täältä kala-kasvis- ja kinkkutäytteet!

Helppo tuulihattutaikina
Kinuskituulihatut

Kurkkaa kaikki blogin pienet cocktailpalareseptit täältä. Valmista vaikka koko huominen juhlatarjoilu pienillä cocktailpaloilla. Näin koronan aikana voit kasata vaikka jokaiselle vieraalle oman pienen cocktailpalalautasen, jolloin kenenkään ei tarvitse käyttää ottimia ja selvitään siististi tarvittavilla turvaväleillä. 

Ihania juhlahetkiä! 

Juhlatarjoilut tuulihatut

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close