Joulukalenteri – Luukku 15: Pikeeri pikkuleipien koristelussa sekä säilykepurkkipiparkakut

Näin tuossa joulukuun alkupuolella Instagramissa hauskan kuvan säilykepurkkipiparkakuista. Kuvissa oli kivasti liimattu kaksi keksiä pikeerillä yhteen ja niiden sokerilasien väliin oli laitettu purkin sisällöksi heiluvia herkkuja. Piparkakut tai keksit olivat myös koristeltu pikeerillä. No, minäpä päätin kokeilla myös itse tuota ideaa nonparelleilla. Tässä luukussa paljastuu ohjeet näiden pikkuleipien valmistukseen ja koristeluun minun tavallani.

Tämä kokeilu ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Kurkkaa alta vinkit valmistukseen ja tietysti hieman lisäselvitystä minun valmistusongelmistani… Ehkäpä erehdyksen kautta voi päästä voittoon. Kivoja nämä ovat näinkin – ainakin minun mielestäni. Purkin sisällöksi voisi laittaa vaikka mitä herkkua. Syöminen on oma haasteensa, koska näistä tulee aika paksuja, mutta kyllä nämä saa nakertamalla syötyä 🙂

Säilykepurkkipiparkakkuihin tarvitset

piparkakkutaikinaa

pikeeriä (ohje alla)

hedelmäsokeria tai isomaltoosia

nonparelleja tai muita koristeita

Paperia kaavoja varten

* Piirrä kaavat paperille ja leikkaa irti. Kannattaa käyttää paksumpaa paperia ja kelmuttaa kaava, niin sen käyttö on helpompaa ja samaa kaavaa voi käyttää moneen kertaan. 

* Kauli piparkakkutaikinasta levy ja leikkaa muotin/kaavan avulla purkit taikinalevystä irti. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, jos siirrät kaulitun levyn ensin leivinpaperin päälle ja leikkaat siinä nuo palat irti. Näin paistovalmiita piparkakkuja ei tarvitse siirrellä ennen paistoa ja ne pitävät muotonsa paremmin.

* Paista piparkakut ja anna niiden jäähtyä.

* Koristele piparkakut haluamallasi tavalla pikeerillä ja anna kuorrutteen jähmettyä.

*Sulata hedelmäsokeri tai isomaltoosi kattilassa ja kaada kuuma sokeri piparkakkujen reikään ohueksi kerrokseksi. Anna jäähtyä. 

* Laita piparkakkujen väliin koristeita sokerikohtaan ja liimaa pikeerillä kaksi piparkakkua yhteen. Tuon liimapikeerin on hyvä olla paksua, jotta sokerilasien väliin jää hyvin tilaa. Taakse jäävän piparkakun ei tarvitse olla koristeltu.    

Pikeeri

3 valkuaista

3 tl
sitruunamehua

noin 7-11 dl
tomusokeria

(elintarvikevärejä)

Valmista
pikeeri vatkaamalla valkuaisten joukkoon sitruunamehu ja tomusokeria tarvittava
määrä. Värjää pikeeri geelimäisillä
elintarvikeväreillä.


Vinkki! Pikeerin paksuuteen vaikuttaa valkuaisen määrä sekä pikeerin haluttu paksuus. Näin ollen lisää tomusokeria enemmän paksumpaan pikeeriin ja lisää tarvittaessa nestettä saadaksesi liian jämäkästä pikeeristä löysempää. Neste voi olla vettä tai esimerkiksi sitruunamehua. Rajaus ja liimauspikeeri saa olla selkeästi paksua, kun taas täyttöpikeeri voi olla hyvinkin löysää. 

Ja vielä noihin valmiisiin piparkakkuihin… Jälkiviisaana on hyvä olla. 

Minulla ei ainakaan nuo koristeet liikkuneet mihinkään tuolla purkin ”sisällä”, vaan tarttuivat kiinni tuohon sokerilasiin… Jälkikäteen mietin sellaista ajatusta, että ehkä kokosin nuo purkit liian nopeasti. Ehkä sokerilasin olisi pitänyt antaa ”levätä” rauhassa ennen kasaamista. Tämä siis vinkkinä, jos innostutte näitä purkkeja kokeilemaan. Ei nämä nyt minun mielestäni huonot ole näinkään, mutta se liikkumisidea jää tässä nyt pois. Kannattaa kuitenkin kurkata nuo minua innoittaneet pikkuleivät Instagramista. 

Seuraa myös Pullahiiren leivontanurkkaa Instagramissa sekä Facebookissa. Facebookissa on nyt muuten linkattuna Ylen Puoli seitsemän-ohjelman vinkkisivusto piparkakkutalojen kasaamiseen. Siellä taitaa vilahtaa myös Pullahiiri 🙂 Kannattaa seurata myös tällä viikolla tuota Puoli seitsemän-ohjelmaa. Ihan vaan vinkkinä! 

Kommentoi

 1. Kaura says:

  Onpas ihanat. 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos 🙂 Idea innosti kokeilemaan. Jos joku saa nämä pysymään heiluvina, niin laittakaahan viestiä.

 2. Liisa says:

  Siis nää on niin suloiset! Heiluu tai ei, joka tapauksessa aivan ihania. Sehän voi olla tää älytön kosteus: tuo lasi ei välttämättä pysykään kuivana, vaikka olisi ns. kuivahtanut.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Näin se voi olla. Idea oli vain niin hauska, että oli pakko jakaa se myös täällä. Minä itse asiassa luulen, että nuo Instagram-kuvassa heiluvat "täytteet", eivät ole kiinnitettyjen keksien välissä laisinkaan vaan ne ovat irtonaisten keksien välissä. En tiedä onko näin, kun tuo kieli on jotain minulle ihan outoa 🙂

 3. Minna Enqvist says:

  En kestä miten söpöjä!

 4. Kakkumonsteri says:

  Kumpaa sokeria käytit? Minä testasin hedelmäsokerista js se ei pysynyt kuivana millään. Kaiken lisäksi sokeri taipui vielä seuraavanakin päivänä 😮 testaan vielä isomaltoosista 😉

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Nyt pitää sanoa, etten muista kumpaa käytin. Tarkistan asian vielä, jos saisin kuvista idean kumpaa oli käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close