Juhlien järjestäjän muistilista

Vaikka juhlia järjestetäänkin varmasti vuoden jokaisena päivänä, on se aina yksittäiselle järjestäjälle oma haasteensa saada kaikki suunniteltua niin, että omista juhlista saisi itsekin nauttia. Tähän alle olen kerännyt viime hetken muistilistan kaikille ensi viikonlopun juhlijoille, mutta toki tämä toimii myös muidenkin kuin valmistujaisjuhlien järjestelyihin. 

Nämä tähän kirjoitukseen listatut aiheet ovat ne ehdottoman tärkeät huomioitavat asiat. Kehotankin pohtimaan näitä asioita, vaikka päätyisitkin lopulta siihen, että huseeraat itse keittiössä juhlien aikana. Kannattaa antaa edes pieni ajatus sille, että ottaisi suureen juhlapäivään apua vastaan!  

Nyt on viimeisiä hetkiä pohtia listan asiat kuntoon ensi viikonlopun juhlintaa varten!

1. Kylmätilat ja hygienia

Tarkista, että sinulla on riittävästi kylmätilaa syötäville ja juotaville. Varsinkin kesäaikaan järjestettävissä juhlissa on tärkeää huomioida, että tarjottavat saa hyvällä kierrolla kylmään, jotta ruoka ei pääse pilaantumaan tekovaiheessa eikä tarjoiltaessa. Tämän vuoksi suosin esimerkiksi valmistujaisjuhlissa useaa pienempää kakkua tai pitäisin kerralla tarjolla pienempää määrää ruokaa, jotta kakkuja ja muita tarjottavia saa kierrätettyä välillä kylmään. Näin ollen tarjoilut pysyvät herkullisina ja syömäkelpoisina pidempään.

Jos varsinaiset kylmätilat eivät riitä, voi juomia tarjoilla ja säilyttää isoissa kylmälaatikoissa jäiden joukossa. Kuitenkin leivonnaisten ja ruokien osalta luottaisin enemmin jääkaappiin ja pakastimeen, varsinkin silloin kun tarjolla on herkästi pilaantuvia raaka-aineita sisältäviä ruokia tai leivonnaisia. Kannattaa käyttää myös kylmäpatruunoita/kylmäkalleja kylmää vaativien tarjoiluastioiden alla tai käytä vaihtoehtoisesti pakastettuja kivialustoja. 

Muista pestä kaikki vihannekset ja hedelmät sekä kypsentää käytössä olevat lihat hyvin. Käsien pesun tärkeyttä ei varmasti koskaan voi korostaa liikaa, joten muista myös hyvä käsihygienia tarjoiluja valmistaessa ja esille laitettaessa. Suosin itse myös kertakäyttöhanskojen käyttöä tarjoiluja valmistettaessa.

Lisää ohjeita hygieniasta löydät Eviran sivustolta täältä ja säilytyslämpötiloista löydät tietoa täältä.

2. Tarjoilujen riittävyys ja juhlien luonne

Laske vieraiden lukumäärä ja muista laskea myös oma väki henkilömäärään mukaan. Mieti tarkkaan tilaisuuden luonne. Onko kyseessä kahvitilaisuus, jolloin on tarkoituksena, että kaikki tarjottava on syötävissä pienellä lusikalla. Tällöin tarjottavana voisi olla esimerkiksi täytekakkua, kahvikakkua sekä pikkuleipiä ja suolaiselta puolelta erilaisia voileipäkakkuja sekä pieniä cocktail-tarjottavia.

Jos haluat ruokaisamman tarjottavan, mutta et kuitenkaan ihan varsinaista lämmintä ruokaa, niin silloin suosin edellisten lisäksi erilaisia salaatteja sekä esimerkiksi savukaloja tai vaikka paahtopaistia ja leipiä. Makeisiin tarjottaviin voisi lisätä herkullisia jälkiruokamaisia hyydykekakkuja. Myös erilaiset kakkubuffetit ovat nykyään hyvin suosittuja. Silloin tarjolle laitetaan useita erilaisia ja eri makuisia kakkuja.

Tarjoilun riittävyys on helppo laskea, jos tarjolla on yhtä täytekakkua ja yhtä voileipäkakkua. Tällöin varataan molempia leivonnaisia ilmoittautuneelle vierasmäärälle ja ehkä muutama ylimääräinenkin pala. Jos taas suolaista ja makeaa leivonnaista on tarjolla useampaa lajia tai esimerkiksi aikaisemmin mainitsemani kakkubuffet, ei kaikkea tarvitse enää varata juuri vierasmäärän mukaisesti. Vieraat eivät yleensä syö yhden henkilön annosta ihan jokaisesta kakusta. Tällöin yleensä maistellaan pienempiä paloja tarjolla olevista leivonnaisista. Toki, jos on ennakkoon tiedossa esimerkiksi jokin suvun ehdoton suosikki, niin sitä kannattaa varata riittäväksi koko henkilömäärälle. 

Suosittelen myös selvittämään valmistettavien/tilattavien tarjoilujen annoskoot etukäteen, varsinkin jos tilaat kakut ja muut tarjottavat leipomosta tai pitopalvelusta. Näin varmistat tarjoilun riittävyyden koko vierasmäärälle. 

Muista myös kysyä etukäteen erilaiset ruoka-ainerajoitteet ja merkitse näkyvästi mitä tarjottavat herkut sisältävät. Näin vältytään ikäviltä epäselvyyksiltä ja jokainen tietää mitä lautaselleen ottaa. Merkitse myös alkoholia sisältävät ja alkoholittomat juomat näkyvästi.

3. Astiat ja tarjoiluhenkilökunta

Tarkista astioiden riittävyys, jotta juhlatilaisuus ei mene astioita tiskaillessa. Kun kaikille on tarpeeksi astioita, voit itse keskittyä juhlimiseen. Myös tarjoilijoiden palkkaaminen tilaisuuteen helpottaa itse juhlivan perheen stressiä ja saat keskittyä juhlimiseen. Apuna voi toki olla ystäviä, mutta palkatessa pitopalveluammattilaisen voit luottaa siihen, että asiat sujuvat ja jäljelle jää siisti keittiö. Toki tässäkin kannattaa sopia tilausvaiheessa tarkasti yksityiskohdat ja se minkälaiseen kuntoon juhlatila tulee jättää. 

Itse suosin juhlissa tukevia astioita, koska omassa perhepiirissä juhlitaan useasti jo pelkästään lasten syntymäpäiviä yli 40 ihmisen voimin. Näin ollen joka kerta ei tarvitse varautua kertakäyttöastioin. Onhan se myös mukavampaa herkutella kauniit ja maistuvat tarjoilut oikeilta, tukevilta astioilta. Muista myös varautua mahdollisiin kukkamuistamisiin maljakoilla. 

Nauti juhlista, kun nuo yllä olevat asiat on tarjoilujen osalta tarkistettu! Seurustele vieraiden kanssa ja ota ilo irti mahtavasta juhlapäivästä. Liika stressi voi helposti pilata päivän, mutta rennolla asenteella saat nauttia juhlasta, vaikka joku tarjoilu loppuisi kesken ja välillä pitäisi hakea täydennystä kaupasta. Ota tämäkin huomioon jo etukäteen ja pestaa juhliin yksi yleishenkilö, joka voi tarvittaessa hurauttaa kauppaan täydennystä hakemaan! 

Nautitaan Suomen ihanasta kesästä iloisesti juhlien! 

Toivotaan aurinkoa juhliinne ja paljon ihania muistoja!  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close