New York, New York – herkulliset nähtävyydet (sisältää myös blogiarvonnan voittajan)

Kuten siluetista saattaa päätellä tämä kuva on jo muutaman vuoden takaa. Nythän tuo 
One World Trade Center on jo valmis ja mekin olemme käyneet siellä katsomassa kaupungin yllä. 
Ihan mahtava paikka. Yllätyksiä täynnä – en paljasta enempää!

Olen saanut paljon kyselyitä ja vinkkipyyntöjä koskien Pohjois-Amerikan matkailua  ja varsinkin leivontaa. Missä kannattaa käydä kursseilla? Mistä leivonnaisista, leipomoista tai kahviloista itse pidän? Monille olen vastannut sähköpostilla tai facebookissa viestittelemällä, mutta nyt ajattelin vihdoin kursia kasaan tämän jo pitkään odottaneen kirjoituksen. Varoitus heti alkuun, että tämä on hyvin pitkä blogiteksti…


Kuten blogin sisällöstä voi huomata on Pohjois-Amerikka meidän perheen elämässä aika voimakkaasti mukana. Itärannikolle pääsee Helsingistä suorilla lennoilla lähes kahdeksassa tunnissa, länsirannikolle joutuu matkustamaan hieman kauemmin.  Ajallisesti tuo New Yorkin lentomatka ei ole kovin pitkä. Tällä hetkellä nuo lennotkin ovat aika inhimillisissä hinnoissa, joten monen haave toteutuu entistä helpommin. Majoitusten hinnat saattavat yllättää varsinkin Manhattanilla, mutta edullisia ja hyvätasoisia paikkoja on myös tarjolla. Liikkuminen onnistuu metrolla, kävellen tai sitten tarvittaessa taksilla, joten ihan Time Squarella ei tarvitse välttämättä asua. Me emme ole pitäneet Manhattanilla yön yli vuokra-autoa, koska auton parkissa pitäminen on ollut sen verran kallista ja lisäksi itse Manhattanilla ei autoa mielestäni tarvitse. Olemmekin napanneet joko auton päiväksi käyttöön tai vuokranneet auton vasta Manhattanin loman jälkeen ja suunnanneet sitten muualle itärannikolle hienoja nähtävyyksiä katselemaan. Itse hakeudun mielelläni lähelle Central Parkia, koska siellä on ihana juosta lenkit niin aamuisin kuin iltaisinkin. 

Keräsin tähän alle erilaisia ideoita ja asioita koskien New York Cityä, lähinnä Manhattania. Olin alunperin ajatellut yhden koosteen koko Pohjois-Amerikasta, mutta siitä tuli niin laaja, että jaan sen nyt hieman osiin. Nähtävää on jo pelkästään Manhattanilla niin paljon, ettei sitä uskoisikaan. Epäilen, että siellä riittää uutta nähtävää varmasti vuosiksi, siis vaikka asuisi siellä usean vuoden. Pelkkä Central Park on jo niin laaja, että sen kaikkien kenttien ja kallioiden tutkiminen ja siellä olostaan nauttiminen vie jo aikaa. Parasta napata aamiais-, lounas- tai illallisruoat vaikka puiston vieressä sijaitsevasta Whole Foodsista mukaan ja nautiskella ne puistossa picnicillä. Näin me olemme tehneet useaan otteeseen. Central Parkissa on kuitenkin niin lampia, kallioita, leikkipuistoja, pelialueita, huvipuisto, elintarha, ravintoloita sekä tietysti ne jo mainitsemani hyvät lenkkimaastot. Suosittelen jo ihan fiiliksen takia menemään edes yhtenä aamuna tai iltana lenkille Central Parkiin. Siinä pääsee hyvin lähelle paikallisia ihmisiä ja heidän tapojaan. Saa nauttia samalla kaikilla aisteilla suurkaupungin tunnelmasta. Puisto on täynnä juoksijoita, kävelijöitä, pyöräilijöitä ja koiran ulkoiluttajia. Ihan mahtavaa! Tuo Whole Foods – vaikka Columbus Circlellä – on jo yksi nähtävyys. Tuotteiden kaunis esillepano ja toki esimerkiksi ruoka- ja salaattibuffet saa erityismaininnan sekä tietysti laaja leivonnaisvalikoima. Tuolta saa vielä mukaansa kaikki tarvittavat kertakäyttöastiat, ketsupit, mausteet yms. kassojen jälkeen, joten se helpottaa picnicille menoa. 

Aamiainen Central Parkissa


Kuvat Whole Foodsista, alla on vielä lisää kuvia kaupasta

 Itse maistelen matkustellessa paljon erilaisia leivonnaisia sekä ihailen ihan silmilläni. Manhattanilta löytyy satoja Starbucks-kahviloita. Niistä saa helposti napattua mukaan aamiaisen, mutta yleensä heidän leivonnaisvalikoima on ollut aika suppea, riippuu toki kaudesta. Näin ollen suosittelen pitämään silmät auki ja etsimään jotain sellaista, mitä täältä koti-Suomesta ei välttämättä löydä. Yksi nähtävyys on Magnolia Bakery, joita Manhattanilta löytyy neljä. Magnolia Bakery järjestää myös erilaisia leivonnaisten koristelukursseja. Näissä kannattaa huomioida, että ainakin omalla kohdallani kurssi peruttiin vuorokautta ennen kurssin alkua, joten ihan tuon kurssin takia ei kannata NYCiin lähteä. Voi olla, että jää ilman opetusta. Magnolia Bakery on erikoistunut kuppikakkuihin, pieniin juustokakkuihin sekä tietysti erilaisiin kakkuihin. Löytyy valikoimasta myös keksejä, piirakoita sekä erilaisia leivosneliöitä, valikoima täälläkin vaihtelee kausittain. Erilaisia ruoka- ja leivontakursseja järjestää myös esimerkiksi Sur la Table-leivonta- ja kokkipuoti. Heillä on ihanat tilat, joissa kurssit järjestetään. Itse olen käynyt 57th streetin-myymälässä kurssilla ja se oli kyllä hyvin järjestetty. Vieläpä lähes joka päivälle löytyy kursseja. Ainoan miinuksen antaisin siitä, että kurssilta ei saanut leipomuksia mukaansa, vaan kaikki piti syödä siellä tai jättää syömättä. Kursseilla leivonta ja ruoanlaitto tehdään pienissä ryhmissä ja se olikin hyvin mukava juttu, kun samalla pääsi jutustelemaan muiden kurssilaisten kanssa. Itse osallistuin kurssille viime kesäkuussa ja koin että se toi minua taas lähemmäksi NYC:ssa asuvien arkea. Moni kurssilainen asui nimenomaan Manhattanilla, mutta muutama turistikin oli minun lisäksi ryhmässä mukana. Valikoimaa kurssiaiheissa oli todella paljon ihan ranskalaisista macaron-leivonnaisista deitti-illan ruoanlaittoon.Kurssilla leivottu vadelmakakkuLeivonnaispuolelta voi katsastaa myös tv:stä tutun Buddyn eli CakeBossin ja hänen Manhattanin leipomonsa Carlo´s Bakeryn. Moni on varmaan nähnyt Cake Boss-nimisen ohjelman telkkarista ja taisi hänellä olla jokin ruokaohjelmakin. No, hänellä tai hänen suvullaan on useampi leipomo. Aito ja alkuperäinen taitaa olla Hudson joen toisella puolella Hobokenissa (New Jersey), mutta myös Manhattanilla pääsee maistelemaan hänen leipomonsa leivonnaisia. Pitää sanoa, että en ole itse koskaan ostanut tuolta mitään, mutta muutamia kertoja olen käynyt katsomassa heidän kakkujen koristelua ja leivonnaisvitriinejä. Nämä paikat ovat kivoja, joissa on kakkujen koristelijat näyteikkunoissa. Näyteikkunassa pääsee katsastamaan kakkujen koristelua myös tuolla Magnolia bakeryssa (6th ave). Tässä alla muutama kuva tuolta Carlo´s Bakeryn Manhattanin leipomosta. 
Hauskoja ja hieman erilaisia liikkeitä ovat Edible Arrangements-ketju, joka myy erilaisia syötäviä lahjoja. Nämä ovat tehty mm. hedelmistä, marjoista ja suklaista. Erityisen tunnettu liike on kauniista asetelmistaan, joissa syötävät herkut ovat näytävästi esillä. Manhattanilla ainakin yksi liike on Central Parkin ja Times Squaren välissä Broadwayllä. 


Lisäksi esimerkiksi China Townissa on aika paljon erilaisia leivosliikkeitä, jotka ovat näkemisen arvoisia (kuvia tekstin alla). Myös Chelsea Marketissa on pieniä liikkeitä ja ravintoloita. Tarjolla on mm. erilaisia koristeltuja keksejä (kuva alla) sekä Sarabeth´s Bakery-leipomo, josta saa uunituoretta leipää. Tuonne leipomoon on myös lasiseinä, joten siellä näkee kuinka leipominen leipomon puolella hoidetaan. Näitä näyteikkunoita voisi katsella pidempäänkin. 
Chelsea Marketin lähellä on Gansevoort Market-ruokatori. Tämä ei ole mikään varsinainen tori, vaan vanhaan (teollisuus)rakennukseen rakennettu ravintola-alue, jossa myydään hyvin erilaisia ruokia ja leivonnaisia, street food-henkeen. Tuo on vielä sattumalta High Linen-kävelynähtävyyden lopussa, joten kannattaa lähteä kävelemään tuo High Line pohjoispäädystä ja lopettaa se eteläpäätyyn ja pääseekin suoraan ruokapöytään.

Manhattan on oikeasti niin suuri paikka, että tämä minunkin listaus on todellakin vain pieni raapaisu mahdollisuuksista. Kannattaa tutustua huolella erilaisiin oppaisiin niin netissä kuin vaikka kirjastossakin. Kun on hyvä pohjatyö tehtynä, niin saa nautittua kaikista eniten. Jos sinua kiinnostaa erilaiset leivonta ja ruoanlaittokurssit Manhattanilla, niin löydät listaa lisäksi myös Course horse-nettisivuilta. Siellä on hyvin tarjolla esimerkiksi Butter Lanen kursseja. Tuo Butter Lane on kuppikakkuleipomo, mutta heillä on myös paljon erilaisia leivonta- ja koristelukursseja tarjolla. Siellä en ole itse ollut mukana, mutta tuo paikka on ollut omallakin to do-listalla noin vuoden ajan. Ehkäpä ensi kerralla saan tuon toteutettua. Lisäksi Michaels-askarteluliike järjestää erilaisia leivontaan, koristeluun ja askarteluun liittyviä kursseja, mutta itse petyin kyllä kurssin tasoon. Nuo ovat hyvin edullisia, mutta kaikki kuppikakut, raaka-aineet sekä välineet piti olla itsellä mukana. Itse myymälä on ihana ja siellä(kin) menee aikaa, kun kiertää kaikki askarteluhyllyt läpi. 

Manhattanilla on toki suurensuuri M&M´s kauppa sekä Hershey´s-suklaakauppa Broadwayn toisella puolella. Lisäksi erilaisia kuppikakku-, donitsi- ja kakkumyymälöitä on kadunvarret täynnä. Kauppoja on sitäkin enemmän, joten tekemisen puutetta ei New Yorkissa tule. Lisäksi on kaikki Broadwayn ihanat musikaalit sekä tassiesitykset, stand up-klubit ja myös pienemmät musiikki ja teatteriesitykset. Tarjontaa on paljon ja yleensä myös pienet näytökset ovat hienoja kokemuksia. Lippuja näytöksiin saa hankittua paikan päältä monesti edukkaammin kuin etukäteen hankittuina. Tämä jo meni hieman ohi leivonnan, mutta kun ei malta jättää näitä vinkkejä kirjoittamatta. Itselläni taitaa olla jo kuusi New Yorkin reissua takana, joten paljon on tullut koettua, mutta paljon on asioita kokematta. Yksi paikka joka on aina jäänyt käymättä on cronut-leipomo, Dominique Ansel. Sinne pitäisi mennä ohjeiden mukaan klo 7 aikaan jonottamaan, jotta saa maistella noita cronutseja. Koskaan en ole ollut aamulla aikaisin tuolla lähistöllä. En voi jättää tässä postauksessa mainitsematta myöskään kaikkia nähtävyyksiä kuten Brooklyn Bridge, Staten Islandin ilmainen lautta, jolla voi matkustaa Staten Islandille ja samalla ihastella Manhattanin siluettia. Ihan kaikkea en edes voi tähän listata. On One World Trade Center, Vapaudenpatsas, Empire States Building, Times Square, Broadway, Radio City Music Hall, Grand Central Terminal, Tv-ohjelmat…Vielä shoppailusta sen verran, että outlet-alueita on lähellä ja pienen ajomatkan päässä. Kannattaa tutustua niihinkin. Voin kertoa, että sieltä voi tehdä hyvin edullisesti löytöjä. Manhattan itsessään ei ole se kaikista edullisin ostospaikka, kuten voi arvatakin. Lähin outlet-alue on New Jerseyn puolella, lähes Hudson joen toisella puolella. Itse suuntaisin ostosreissut kuitenkin joko Long Islandille tai Woodburyn Premium Outletiin (riippuu toki siitä mitä haluaa ostaa). Suosittelen myös auton vuokraamista näille ostosreissuille, koska se tulee jo muutamalla henkilöllä bussireissua edullisemmaksi (kunhan varaa auton ennakkoon), saa laitettua kaikki ostokset välillä autoon, eikä niitä tarvitse kantaa mukanaan. Näin näkee myös enemmän ja pääsee vaikka paikallisten ostoskeskukselle tekemään shoppailuja paikallisiin liikkeisiin. Kannattaa muuten aina katsastaa myös kauppojen nettisivut, koska alekuponkeja on paljon tarjolla. Lisäksi esimerkiksi outlet-alueen VIP-asiakkaana saa liikkeistä extra-alennuksia yms. 

Jos on muutama extrapäivä aikaa, niin ehdottomasti tsekkasin myös Hamptonsin alueen, vaikka ihan autolla ajellen. Upeita taloja ja kauppakatuja – meidän budjetilla, ihan vain katsottavaksi…

Tässä vielä pieni kuvakollaasi erinäisistä ruokaan ja leivontaan liittyvistä paikoista NYCissä.

NYC Chinatownista

NYC Whole Foods 


Pitäähän sitä yksi iltakuvakin laittaa…

Jos sinulla herää kysymyksiä tai sinulla on antaa omia vinkkejä Amerikan matkailuun liittyen vaikka leivonnan osalta tai muuten vaan, niin jätä kysymykset ja vinkit tähän alle kommenttiboxiin tai minulle sähköpostiin [email protected]Täältä muuten löydät vielä kirjoittamani koosteen eräästä käymästäni kakkukurssista NYCissä Sugar Flower Cake Shopissa vuosi sitten.

******

Tässä on vielä tuon blogiarvonnan voittajan julkistus. Teiltä tuli ihania lahjatoiveita ja -ideoita. Ainakin makeisia, kakkuja ja ehkä leipiäkin tullaan näkemään myös Pullahiiren joulukalenterissa 1.-24.12. Tervetuloa mukaan herkulliseen joulunodotukseen täällä blogissa!

 Voittajaksi arvottiin kommenttinumero 18 eli 

Roosa5. marraskuuta 2015 klo 9.17

Tuollaisia suklaasydämiä kun saisi, niin olisin myyty! <3 

Onnea Voittajalle!

Arvonta suoritettiin niin, että poistin kaikki sellaiset kommentit laskuista/kommenteista, joissa ei ollut nimimerkkiä tai nimeä. Lisäksi poistin laskuista myös kaikki tuplakommentit sekä omani ja yhden arvonta-ajan jälkeen tulleen kommentin. Käytin arvontaan random.org-arvontakonetta.

Kommentoi

 1. Roosa says:

  Ei voi olla totta, minä jota ei IKINÄ arpaonni suosi päädyin voittajaksi! 😀 Ihan mahtava juttu, kiitos hurjasti. <3 S-postini jätinkin silloin kommenttin.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei! Juuri sinä 🙂 No, mutta minä laitan sinulle pakettia postiin. Toivottavasti on mieleistä!

 2. Nimetön says:

  Niin leivontaan kuin muuten New Yorkiin liittyen, loistava aihe! Kiitos tästä!! Minkä tasoisia kursseja nuo ovat? T. Salla

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiva kuulla! Kursseja on kaiken tasoisia. Nuo kuppikakku- ja Sur la Tablen kurssit ovat minun mielestäni kaikille sopivia. Sur la Tablessa oli minun kurssillani kaksi vetäjää ja 2-3 avustajaa liikkeen puolesta (myyjät siis erikseen). Kaikki aineet oli mitattu valmiiksi, joten siinäkin mielessä oli helppoa. Lisäksi meidän ryhmässä pyöritimme valmistusvuoroa, mutta jos haluaa olla vain seuraamassa, niin sekin onnistuu 🙂 Eli kaiken tasoisille löytyy kursseja. Sur la Tablessa kannattaa katsoa myös tuota kurssivalikoimaa oman tason mukaisesti. Minun kurssini oli muistaakseni helppo tasoltaan, mutta se oli silloin lähes ainoa mahdollinen, kun olimme viimeksi vain 3-4 päivää Manhattanilla ja tutustuin vasta tällä reissulla tuohon paikkaan. Sattumalta ajoimme taksilla lentokentältä paikan ohi ja olin jo heti hotellissa netissä katsomassa mikä tuo paikka oikein oli 🙂

  2. Nimetön says:

   Okei, hyvä tietää 🙂 Mulla on sun Kuppikakut-kirja, ja se on ihan paras! Maut ja ulkonäkö on todellakin paikallaan. Edible Arrangementista lisäisin sen verran, että ne pitää tilata etukäteen netissä. Vai oliko tuolla kaupassa jotain myytävänä?

  3. Pullahiiri/Taru says:

   Mukava kuulla, että tuo kirja on ollut käytössä! Ihan parasta palautetta 🙂 Tosiaan tuolta Edible Arrengementista pitää tilata etukäteen, mutta pika tilauksen saa jopa 7 minuutissa. Näin ollen tilauksen voi tehdä suoraan myymälästä, mutta joutuu tuon hetken odottamaan. Voi noissa varmaan olla myös myymäläkohtaisia eroja.

 3. Jenkkeihin ja tv-kakkuihin liittyen. Olisiko sinulla ohjetta sellaiseen sikäläiseen täytekakkupohjaan? Telkkarissa (esim juuri Cake Boss) sikäläiset pohjat näyttävät tiiviimmiltä (ja joustavammilta?) kuin meikäläisten pohjat. Olisi kiva kokeilla esimerkiksi muotokakun pohjaksi tuollaista tiiviimpää kakkua.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Esimerkiksi blogista löytyvä mehevä suklaakakku ja porkkanakakkupohja käy hyvin tuohon tarkoitukseen. Mehevä suklaakakku: http://www.pullahiiri.com/2014/04/meheva-suklaakakku-tuoreilla-mansikoilla.html Porkkanakakku: http://www.pullahiiri.com/2015/11/porkkanakakku-vaniljaisella.html

 4. DataScience Datascience says:

  I have to search sites with relevant information ,This is a wonderful blog,These type of blog keeps the users interest in the website, i am impressed. thank you.
  Data Science Course in Dallas

 5. Data Science pune says:

  Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!
  Data Science Course in Pune
  Data Science Training in Pune

 6. Data Analytics Pune says:

  I feel very grateful that I read this. It is very helpful and very informative and I really learned a lot from it.
  Data Analytics Course in Pune
  Data Analytics Training in Pune

 7. Data Science Course in Hyderabad says:

  I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.
  Data Science Course in Hyderabad | Data Science Training in Hyderabad

 8. Business Analytics Course in Hyderabad says:

  Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. Keep posting. Thanks for sharing.

  Business Analytics Training in Hyderabad
  Business Analytics Course in Hyderabad

 9. 360DIGITMGTRAINING says:

  Really impressed! Everything is very open and very clear clarification of issues. It contains true facts. Your website is very valuable. Thanks for sharing.

  business analytics course

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close