Piparkakkutalon kasaaminen

Pienen piparkakkutalon kasaaminen sokerilla

Piparkakkutalon kasaaminen jännittää monia näin joulunaikaan. Minä olen kasannut todella monia piparkakkutaloja vuosien aikana. Erilaiset kasaamistavat ovat tulleet tutuksi. Olen vetänyt monena vuonna myös piparkakkutalokursseja, joilla olemme kasanneet aikuisten ja lasten kanssa monia erilaisia piparkakkutaloja.

Keräsin tähän alle omat vinkit piparkakkutalon kasaamiseen. Ehkä tärkeimpänä asiana on muistaa, että sokeri on todella kuumaa ja polttavaa. Näin ollen lapset ja nuoret eivät saa tehdä tätä itsenäisesti, vaan aina pitää olla aikuisen mukana valvomassa ja ohjaamassa tilannetta. Näissä kuvissa 14-vuotias tyttäreni kasasi tämän linnunpöntön, joten tämä onnistuu erinomaisesti myös nuorisolta, mutta myös nuoriso tarvitsee aikuisen valvontaa kuuman sokerin kanssa työskennellessään. Olen tehnyt piparkakkutaloja jopa alakouluikäisten kanssa, mutta kuuman sokerin kanssa vaan pitää olla todella varovainen. Tätä ei voi liikaa muistuttaa!

Kuuma sokeri myös palaa helposti, joten sitäkin pitää vahtia koko kasaamisen ajan.

Valmis piparkakkutaikinasta valmistettu linnunpönttö

Millä piparkakkutalo kannattaa kiinnittää?

Me käytimme perinteistä sulatettua sokeria tämän linnunpöntön kasaamisessa, mutta samaan tapaan kiinnitys onnistuu myös isomaltoosilla, joka pysyy kirkkaana myös sulaneena. Tavallinen sokeri ottaa aina väriä sulatuksen aikana, joten se jää näkyviin. Tavallisissa piparkakkutaloissa peitän yleensä saumakohdat esimerkiksi ”havupursotuksilla” tai muilla vastaavilla, mutta tällä kertaa pimeyden saapuessa kuvaushetkeemme, jätimme linnunpöntön vähäkoristeiseksi.

Jos et halua käyttää kuumaa sokeria piparkakkutalon kasaamiseen, voit käyttää myös paksua pikeeriä tai kaupassa valmiina myytävää sokerikuorrutetta kiinnittämiseen. Tällöin talon tai rakennelman osat pitää tukea hyvin ja kuivuminen vie kauemmin aikaa kuin sokerilla kiinnitetyssä versiossa.

Piparkakkutalon kasaaminen kannattaa tehdä hellalla (lieden päällä), jotta sokeri pysyy koko ajan kuumana ja notkeana. Meillä ei kuvausten vuoksi ollut mahdollisuutta kasata taloa liedellä, joten jouduin välillä lämmittämään sokeria kuumemmaksi.

Piparkakkutalon kasaaminen pikeerillä

Missä vaiheessa piparkakkutalo koristellaan?

Tämä on oikeastaan makuasia. Minä teen yleensä niin, että koristelen varsinkin isojen talon osat valmiiksi ja annan niiden kuivua rauhassa. Kasaan talot, kun pikeeri on kunnolla kuivunut. Näin koristelut on helpointa tehdä pystyseiniin ja ikkunoihin. Näin pienessä talossa koristelu onnistuu myös näin jälkikäteen. Näin pientä taloa – tai oikeastaan linnunpönttöä – on helppo pyöritellä ja koristella vielä valmiinakin. Jos kiinnität talon alustaan, niin koristele se kuitenkin seinien ja kattojen osalta mahdollisimman pitkälle ennen lopullista alustaan kiinnittämistä.

Tee talon viimeistelyt esimeriksi saumakohtien osalta, kun talo on kasattu valmiiksi. Näin saat saumakohtien sokerikohdat piiloon. Saat samalla kiinnitettyä pikeerillä karkit, sokerimassakoristeet yms. koristeet oikeille paikoille.

Piparkakkutalon kasaaminen sulatetulla sokerilla

Miten piparkakkutalo kasataan?

(Alta löydät vielä vaihekuvat tähän alla olevaan tekstiin)

 1. Kuumenna sokeri paistinpannulla. Mitoita paistinpannu talon koon mukaan. Meillä oli pieni linnunpönttö, joten käytimme pientä paistinpannua sokerin sulattamiseen. Piparkakkutalon kasaaminen kannattaa tehdä hellalla, jotta sokeri pysyy koko ajan kuumana ja notkeana. Meillä ei kuvausten vuoksi ollut mahdollisuutta kasata taloa liedellä, joten jouduin välillä lämmittämään sokeria kuumemmaksi. Jos kasaat todella isoa taloa, voit kaataa kuumaa sokeria lämpimälle/kuumalle uunipellille leivinpaperin päällä. Näin saat upotettua isonkin talon saumakohdat sokeriin helposti.
 2. Käännä talon etuseinä ulkopuoli alaspäin alustalle. Ota päätyseinät käsiisi ja upota niiden reunat kuumaan sokeriin. Paina päätypalat sokeriin upotetuista kohdista alustalla olevaan etuseinän reunoihin.
 3. Käännä talon takaseinä ulkopuoli alapäin alustalle ja ota etuseinä kiinnitettyjen päätyseinien kanssa käsiisi niin, että saat upotettua päätyseinien toiset reunat kuumaan sokeriin.
 4. Paina sokeriin upotetut päätyseinien reunat kiinni takaseinään.
 5. Laita ensimmäinen kattopala ulkopuoli alaspäin alustalle. Ota talon runko käsiisi ja upota ensin toisen puolen katon kiinnityskohdat sokeriin ja paina talo kattoon kiinni.
 6. Laita toinen kattopala ulkopuoli alaspäin alustalle. Upota vielä toinen puoli katon kiinnityskohdat sokeriin ja paina vielä talo viimeiseen katto-osaan kiinni.
 7. Jos kiinnität kattoon savupiippua, ovea tai muita osia sokerilla, kasaa ne ensin samaan tapaan ja upota kiinnityskohdat sulaan sokeriin. Upota valmiiksi kasattu osa sulaan sokeriin ja paina taloon kiinni.
 8. Kiinnitä talo halutessasi alustaan kiinni upottamalla talon alareuna sulatettuun sokeriin. Paina piparkakkutalo valmiiksi paistettuun piparkakkulevyyn. Voit kiinnittää valmiiksi kasatun talon alustaan myös pikeerillä.
 9. Viimeistele talo peittämällä saumakohdat halutessasi pikeerillä.

HUOM! Tärkeimpänä asiana on muistaa, että sokeri on todella kuumaa ja polttavaa. Näin ollen lapset ja nuoret eivät saa tehdä tätä itsenäisesti, vaan aina pitää olla aikuisen mukana valvomassa ja ohjaamassa tilannetta.

HUOM! Kuuma sokeri myös palaa helposti, joten sitäkin pitää vahtia koko kasaamisen ajan.

Alla näet vielä vaihekuvalliset ohjeet piparkakkutalon tai piparkakusta tehdyn linnunpöntön kasaamiseen.

Sokerin kuumentaminen piparkakkutaloa varten
Kuumenna sokeri paistinpannulla. Mitoita paistinpannu talon koon mukaan. Meillä oli pieni linnunpönttö, joten käytimme pientä paistinpannua sokerin sulattamiseen.
Kiinnitä piparkakkutalon osat sokerilla
Käännä talon etuseinä ulkopuoli alaspäin alustalle. Ota päätyseinät käsiisi ja upota niiden reunat kuumaan sokeriin. Paina päätypalat sokeriin upotetuista kohdista alustalla olevaan etuseinän reunoihin.
Helppo tapa kasata piparkakkutalo
Käännä talon takaseinä ulkopuoli alapäin alustalle ja ota etuseinä kiinnitettyjen päätyseinien kanssa käsiisi niin, että saat upotettua päätyseinien reunat kuumaan sokeriin.
Kiinnitä piparkakkutalon osat sulatetulla sokerilla
Paina sokeriin upotetut päätyseinien reunat takaseinään kiinni.
Upota piparkakkutalo sulatettuun sokeriin
Laita ensimmäinen kattopala ulkopuoli alaspäin alustalle. Ota talon runko käsiisi ja upota ensin toisen puolen katon kiinnityskohdat sokeriin ja paina talo kattoon kiinni.
Valmis piparkakkutalo pysyy nopeasti kasassa, kun sokeri on jäähtynyt
Laita toinen kattopala ulkopuoli alaspäin alustalle. Upota vielä toinen puoli katon kiinnityskohdat sokeriin ja paina vielä talo viimeiseen katto-osaan kiinni.
Valmis piparkakkulinnunpönttö kasattuna.
Sokeri jähmettyy todella nopeasti ja talo pysyy noin reilun kymmenen sekunnin jälkeen hyvin kasassa.
Viimeistele linnunpöttö tai piparkakkutalo pikeerikoristeilla
Jos et koristellut talon osia etukäteen, koristele talo tässä vaiheessa esimerkiksi pikeerillä tai kaupassa myytävällä valmiilla sokerikuorrutteella.
Käytä viimeistelyyn myös kookoshiutaleita
Saat koristeltua piparkakkutalon näppärästi, kun pursotat pikeeriä talon pintaan ja upotat pikeerikohdat heti esimerkiksi kookoshiutaleisiin tai vaikka koristeluun sopiviin nonparelleihin.
Voit käyttää koristeluun myös värikkäitä karkkikeppejä
Kiinnitä pikeerillä myös yksityiskohtia taloon.
Levitä pikeeriä myös kattoon.
Levitä pikeeriä ohueksi kerrokseksi piparkakkurakennuksen kattoon.
Upota piparkakkutalon katto kookoshiutaleisiin
Paina katto kookoshiutaleisiin pikeerin ollessa vielä märkää. Näin saat ”lumisen” pinnan myös katto-osaan.
Viimeistele piparkakkutalo koristeilla
Viimeistele koristelu pikeerillä ja esimerkiksi karkkikepeillä.
Valmis piparkakkulinnunpönttö
Voit käyttää koristeluun myös sokerimassakoristeita ja/tai erilaisia karkkeja.
Valmiiksi kasattu piparkakkutalo
Kiinnitä valmis talo sokerilla tai pikeerillä piparkakkutaikinasta paistettuun levyyn tai nosta se valitsemasi alustan päälle.

Piparkakkutalon kasaaminen sokerilla on nopeaa ja helppoa. Olen itse kokenut sokerilla kasaamisen nopeimmaksi ja helpoimmaksi tavaksi.

Kerro kommenteissa, jos sinulla on toinen tapa kasata ja koristella piparkakkutalot ja muut piparkakkurakennelmat.

Vinkki! Paistinpannun saat muuten puhtaaksi sokerista liottamalla sitä kuumassa vedessä!

Kurkkaa täältä vielä reseptit piparkakkutaikinoihin:

Vaalea piparkakkutaikina
Perinteinen piparkakkutaikina
Nopea piparkakkutaikina

Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kommentoi

 1. Anneli Njau says:

  Otan mielelläni vastaan reseptejä ja muuta leivontatietoa, en ole mikään jauhopeukalo itse

  1. Mahtava juttu! Kannattaa katsella mitä täältä blogista löytyy ja käyttää vaikka tuota blogin hakua, jotta löydät juuri ne sinua kiinnostavat reseptit! Toivottavasti viihdyt blogissani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close