Pikkuleipien koristelu – Pikeeri eli Royal icing

Pikeeri sopii täydellisesti pikkuleipien koristeluun

Joulun lähestyessä myös piparkakkujen ja pikkuleipien koristelu nousee esille. Pikkuleipiä ja piparkakkuja voi koristella pikeerillä, jota kutsutaan englannin kielisissä resepteissä royal icing-nimityksellä. Pikeeri valmistuu todella helposti kananmunan valkuaisista ja tomusokerista. Voit lisätä joukkoon vielä muutaman tipan esimerkiksi sitruunamehua, joka kovettaa kuorrutteen vielä hieman nopeammin. 

Pikeerillä voit koristella myös erilaiset piparkakkutalot ja muut pikkuleipärakennelmat. Pikeeriä voi käyttää myös täytekakkujen koristeluun ja sillä voi kiinnittää koristeita täytekakkuun. Pikeeri on siis hyvin monikäyttöinen ja helppo tapa saada näyttävät koristelut. Paksulla pikeerillä voit kasata myös piparkakkutalot, jolloin et tarvitse kuumaa sokeria osien liimaamiseen.

Leivontatarvikekaupoissa myydään myös marenkijauhetta tai royal icing-jauhetta, josta pikeerin voi myös valmistaa. Tuo marenkijauhe toimii kananmunien tilalla, koska monissa maissa tuoreiden kananmunien laatu ei ole yhtä tasaista ja hyvää kuin meillä täällä Suomessa. Suomessa kotimaisia kananmunia voi käyttää raakana niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin (Evira). Jauheesta valmistetun ja kananmunista valmistetun pikeerin käyttötarkoitus on sama. Voit valmistaa pikeerin myös kaupoissa myytävistä pastoroiduista kananmunan valkuaisista. 

Pikeeriresepti

Pikeeri eli royal icing

3 valkuaista
noin 7 ½-10 dl tomusokeria
(2-3 tl sitruunamehua)
(elintarvikeväriä)

Mittaa kulhoon valkuaiset ja sitruunamehu. Vatkaa ne kevyesti sekaisin. Vatkaa seosta koko ajan ja lisää tomusokeria vähitellen joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes pikeeri on paksua. 

Värjää pikeeri geeli- tai pastaelintarvikeväreillä. Näin et lisää juurikaan nestettä pikeeriin. Jos käytät nestemäisiä värejä, voit joutua lisäämään hieman tomusokeria pikeerin joukkoon, saadaksesi toivotun paksuisen lopputuloksen.

Itse teen useimmiten todella paksua pikeeriä, jota löysennän sitruunamehulla tai vedellä sopivaan koostumukseen, käyttötarkoituksesta riippuen. Katso vielä alta pikeerin erilaiset koostumukset. 

Pikeerillä voit kasata myös piparkakkutalot
Löysä pikeeri pikkuleipien koristelussa
Pursotettava sokerikuorrute eli pikeeri, royal icing.

Vinkit pikeerin valmistamiseen:

– Tomusokerin ja nesteen määrällä
säätelet pikeerin paksuutta ja juoksevuutta. Voit tarvittaessa myös lisätä muutamia tippoja vettä tai sitruunamehua pikeerin joukkoon, jos pikeeri on liian jämäkkää. Monessa koristelussa, jossa tarvitaan paksua pikeeriä, massan tulee olla sen verran jämäkkää, että nostaessasi vispilää pikeeristä jää huippu pystyyn.

– Pikeeri kuivuu nopeasti, joten pidä pikeeriastian päällä aina kosteaa pyyhettä tai kelmua. Voit myös suojata pursotuspussin päät kostealla liinalla tai kostealla talouspaperilla, silloin kuin et käytä pikeeriä.

– Säilytä valmis pikeeri ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, jotta pikeeri ei pääse kovettumaan.

PIKEERIN ERILAISET KOOSTUMUKSET

Pikeerin koostumusta on hyvä tarkkailla jo valmistusvaiheessa. Nosta lusikalla tai vispilällä huippu pikeeriin ja tarkkaile kuinka nopeasti pinta tasoittuu – vai tasoittuuko. Katso alta miten erilaiset pikeerin vahvuudet erottaa toisistaan.

Löysä pikeeri

Löysään pikeeriin ei juuri muodostu nostaessa huippua, sillä se tasoittuu hyvin nopeasti. 

Käyttötarkoitus: Tämä pikeeri sopii hyvin keksikoristelun täyttämiseen, silloin kuin paksulla pikeerillä on tehty reunukset kuvioiden ympärille. 

Keskivahva pikeeri

Keskivahvan pikeerin huippu tasoittuu noin kymmenessä sekunissa tasaiseksi. Nosta siis pikeeriin pieni huippu ja laske rauhassa kymmeneen. Jos huippu on tasoittunut täysin tuossa ajassa, pikeeri on oikean paksuista. Jos pikeeri ei ole tasoittunut, lisää 1-2 tippaa vettä/sitruunamehua, sekoita ja kokeile uudestaan. Jatka kunnes pikeeri on tarpeeksi löysää. 

Käyttötarkoitus: Tätä pikeeriä käytetään usein myös täyttöpikeerinä, mutta tämä pikeeri on sen verran paksua, ettei se välttämättä tarvitse erikseen pursotettua reunusta. 

Paksu pikeeri

Paksun pikeerin huippu ei tasoitu, vaan pitää hyvin muotonsa. Paksulla pikeerillä voi pursotella myös erilaisia koho- ja kukkakoristeita. 

Käyttötarkoitus: Tätä paksuutta käytetään pikkuleipien ja piparkakkujen koristelussa tarkempien yksityiskohtien valmistamiseen sekä rajausten pursottamiseen. Se pitää hyvin muotonsa pikkuleipien reunoissa, jolloin täytön voi tehdä löysällä pikeerillä. Paksulla pikeerillä voit myös liimata piparkakkutalojen tai muiden piparkakkuluomusten osia kiinni toisiinsa. Näin sinun ei tarvitse käyttää kuumaa sokeria piparkakkuteosten liimaamiseen. 

Jätä kommentti alle, jos sinulla herää kysymyksiä pikeeristä, pikkuleipien tai vaikka piparkakkutalojen koristelusta tai muusta tähän aiheeseen liittyvästä. Vastaan mielelläni kysymyksiisi! 

Täältä löydät aikaisemman kirjoitukseni pikeeristä ja pikkuleipien koristelusta pikeerillä. 

 

Kommentoi

 1. Emman äiti says:

  Ei liity pikeeriaiheeseen mut tulit mieleeni, kun löysin vanhaksi menevän, täysinäisen appelsiininkukkavesipullon. Mihin voisin käyttää sitä? Voisitko sinä keksiä jonkin kivan reseptin? 😉

  Eevi

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hmm. Tuo onkin minulle tuntematon tuote. Pitääkin tutustua mihin sen voisi käyttää. Pahoittelen, etten nyt osaa auttaa.

 2. Anne Lehti says:

  Hei. Kuorrutin löysemmällä pikeerillä piparkakut ja ne piparit pehmenivät . Liekö syy piparkakkutaikinassa vai pikeerissä ?

 3. Hei, onpa kiva ja kattava ohje! Osaatko sanoa miten kauan pikeerillä kuorrutetut pikkuleivät/piparit säilyvät? Kuinka paljon aiemmin siis kannattaa näitä tehdä, jos esimerkiksi aikoo tehdä johonkin tiettyyn juhlaan?

  1. Kiitos palautteestasi! Nämä säilyvyysasiat ovat aina sellainen hieman haastavampi juttu. Itse olen tehnyt keksejä muutamia päiviä aikaisemmin. Periaatteessa keksit varmasti säilyvät pidempäänkin (käytetäänhän pikeeriä myös piparkakkutaloissa). Tarkkaa aikaa en nyt osaa sinulle sanoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close