Leivonnaisten säilyvyysajat ja kolme tärkeää asiaa hygieniasta

Joulunaikaan leivotaan leivonnaisia kotiin ja usein myös lahjaksi. Ensi viikolla käynnistyy Pullahiiren leivontanurkassakin paljon hehkuttamani joulukalenteri, josta löytyy paljon vinkkejä syötäviin joululahjoihin. Ennen syötäviä joululahjaideoita kerään tänne blogiin vielä tietoja leivonnaisten säilyvyydestä. Tästä on apua niin minulle itselleni, kuin toivottavasti myös teille lukijoille. Aina on se miettiminen, että kuinka kauan mikäkin leivonnainen lopulta säilyy syötävänä. Kotioloissa suosittelen käyttämään aistinvaraista arviointia alla olevien viiteaikojen lisäksi. Toki, jos muille leipoo ja varsinkin myyntiin, niin päivämäärien ja säilytyslämpötilojen kanssa saa olla todella tarkkana! 

Säilyvyysaikoja otin suoraan Ruokatietoyhdistyksen nettisivuilta. Pullat säilyvät huoneenlämmössä 1-3 vuorokautta, rasvaiset leivonnaiset noin viikon. Leivät säilyvät laadusta riippuen 1-5 vuorokautta huoneenlämmössä. Näiden säilyvyyttä voi pidentää pakastamalla tuotteet. Pakastamalla pulla säilyy jopa 12 kuukautta. Kannattaa muistaa, että nämä ovat suuntaa antavia aikoja. 

Kermaa sisältävät tuotteet (esimerkiksi kermakakut ja kääretortut) säilytetään jääkaapissa. Säilyvyys kakuissa on 1-3 vuorokautta. Ruokatietosivustolta löydät kattavat kaaviot raaka-aineiden säilytyksestä ja säilyvyyksistä, sekä valmiiden leivonnaisten säilyvyydestä ja säilytyslämpötiloista. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa, jos valmistatte leivonnaisia esimerkiksi joulumyyjäisiin tai joululahjoiksi. 

Muista aina hyvä hygienia leivonnaisia valmistaessa. 

Alla kolme huomioitavaa asiaa leivonnaisten leivontaan:

 • Käsien peseminen on erittäin tärkeä asia aina ennen leivonnan aloittamista. Kannattaa muistaa, että käsiä tulee pestä tarpeen mukaan myös leivonnan aikana, vaikka käyttäisitkin suojahanskoja. 
 • Tarkista aina, että sinulla on käytössä puhtaat leivonta-alustat ja -välineet. 
 • Muista säilyttää raaka-aineet ja valmiit leivonnaiset niiden vaatimien lämpötilojen mukaisesti, huomioiden aistinvarainen arviointi. Aistinvaraisella arvioinnilla tarkoitetaan tuotteen ulkonäön, rakenteen, hajun ja maun arviointia. Voit tutustua tuohon vielä tarkemmin Eviran sivustolla

Kurkkaa myös parasta ennen- ja viimeinen myyntipäivämerkinnän erot täältä. Toki kaikkien leivonnaisten ja niiden raaka-aineiden säilyvyyteen vaikuttaa myös valmistuksen hygienisyys, sekä raaka-aineiden ja valmiiden leivonnaisten säilytyslämpötilat. 

Mukavia leivontahetkiä! 

Kannattaa kurkata kuvia ja tapahtumia myös blogin ulkopuolelta Pullahiiren leivontanurkan Instagramista @pullahiirenleivontanurkka sekä Facebook-sivustolta

Tuolta saat myös ensimäisten joukossa linkit joulukalentereiden luukkuihin! 

Kommentoi

 1. Nimetön says:

  Hei! Osaatko kertoa kauanko säilyy rocky road, jossa on käytetty ainoastaan vaahtokarkkeja, maitosuklaata ja keksiä?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Itse säilyttäisin sen viileässä ja sanoisin että muutamia päiviä. Ehkä 3-4 päivään.

 2. Henna Makkonen says:

  Mielenkiintoinen ja kiva blogi. Tervetuloa minun blogii tutustumaan sivuilla http://akkapentu.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close