Onnistunut täytekakku: osa 2. – Täytekakun täyttäminen ja kostutus

Vadelmamousse täytekakun täytteenä. Tuoreita marjoja kakkupalan päällä.

Onnistunut täytekakku – Tässä osiossa on nyt vinkit hyvin tärkeään osaan täytekakun leivontaa – täyttämiseen ja kostutukseen. 

Täyte kannattaa valita omaan makuun sopivaksi. Aika perinteinen täytekakkumaku on mansikka ja se sopiikin moneen makuun, joten mansikkamousse on turvallinen valinta suurempienkin juhlien täytekakun täytteeksi. 

Täytekakun täyte voi olla tehty hillosta ja kermavaahdosta, mutta jos haluat tehdä hieman erikoisemman täytteen, niin valitse silloin ehdottomasti mousse! Herkullisen mansikkamoussen reseptin löydät blogistani täältä. Tämä mansikkamoussetäyte on saanut paljon kehuja reseptiä kokeilleilta lukijoilta sekä voittanut jopa Helsingin Sanomien Suomen paras mansikkakakkukilpailun!

Marjamoussella täytetty täytekakku

Tässä alla vinkit täytekakun täyttämiseen ja kostutukseen: 

Täytekakun täyttäminen: 

– Ota kakkupohja pois vuoasta ja leikkaa se pitkällä leipäveitsellä kolmeen osaan. 

– Täytä kakku paistovuokaan. Näin saat tasaisen ja suoran kakun.

– Voit kelmuttaa irtopohjavuoan parilla kelmusuikaleella

– Laita vuoan pohjalle paistaessa alimpana ollut kakkupohjakerros, alapuoli alaspäin. 

– Täytä kakkupohja haluamallasi täytteellä ja halutessasi myös kostuta pohja. 

– Jatka täyttämistä samaan tapaan, niin että ylimmäksi kerrokseksi jää kakkupohja, paistopuoli ylöspäin. 

– Kelmuta valmiiksi täytetty kakku ja nosta se jääkaappiin maustumaan, vähintään 4 tunnin ajaksi. 

– Ota kakku jääkaapista ja kumoa se tarjoiluastialle. 

Täytekakun kostuttaminen:

– Täytekakun kostuttamisessa kostutusmäärä on noin 1/2 dl nestettä /kananmuna.  Toki tuo kostutusmäärä on makuasia sekä riippuu myös käytettävästä kakkupohjasta.   

– Kostutus kannattaa tehdä pullasutia apunakäyttäen, jolloin kostutus leviää kakkuun tasaisesti. Toki kostutusnesteen voi myös lusikoida kakkuun, mutta tällöin lopputulos saattaa olla hyvinkin epätasainen. 

– Vaaleisiin kakkupohjiin kannattaa käyttää esimerkiksi vaaleita mehuja, jotta kakkupohja ei värjäänny kostutusnesteestä.

– Kostutusneste voi olla esimerkiksi mehua, virvoitusjuomaa, kahvia, maitoa tai sokerivettä. Kostutusneste kannattaa valita kakun muihin makuihin sopivaksi, niin se täydentää kokonaisuutta. 

Vinkki! Voit myös täyttää kakkupohjan vaikka suoraan tarjoiluastialle (kuten kuvassa alla). Jos täytät kakun suoraan tarjoiluastialle, kannattaa kakkupohjan kerrokset laitta toisin päin. Paiston aikana pohjalla ollut kerros on yleensä kaikista tasaisin ja siistin.

Mukavia täytekakun leivontahetkiä!

Täytekakun täyttäminen

Kurkkaa myös Onnistunut täytekakku-sarjan muut ohjeet täältä:

Onnistunut täytekakku osa 1: Täytekakkupohjan valmistaminen
Onnistunut täytekakku osa 3: Täytekakun kuorruttaminen

Kurkkaa lisää inspiraatiota leivontaan Pullahiiren leivontanurkan Instagramista ja Facebookista!

Kommentoi

 1. PuuVilla says:

  Toimikohan tuo linkki täyteresepteihin oikein?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Pitäisi toimia. Menee siis täytekakut osioon, josta löytyy monia reseptejä täytekakkuihin sekä täytteisiin. Vai mihin sinä linkistä päädyit?

 2. Nimetön says:

  Hei. Minulle usein käy niin, että otan pohjan uunista ja se on kohonnut oikein mukavasti, mutta kun otan vuuasta pois se lässähtää. Pitäisikö antaa jäähtyä ensin kunnolla, vai mistä tämä johtuu?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Mihinköhän tähän kirjoittamani vastaus on kadonnut… No, otetaa uusiksi. Itse kumoan kakun heti uunista ottamisen jälkeen ritilän ja leivinliinan päälle. Annan kakkupohjan jäähtyä siinä ihan rauhassa. Jos käytät kakkupohjassa leivinjauhetta, niin liika leivinjauhe voi vetää kakkua kuopalle.

 3. Vinkkejä täytekakun täyttämiseen jos tekee pohjat pellille eli ns levykakun? Ajattelin tuota palkittua mansikkamoussea. Kun ei ole sellaista vuokaa.. Myös kiinnostaa mikä määrä moussea olisi hyvä? Ajattelin tehdä sinun täytekakkuohjeen mukaan pellille x2 kakkupohjaa ja koota niistä 3 kerroksisen kakun niin saan tarjottimelle mahtuvan suorakaiteen muotoisen. (Olen aiemmin tehnyt jollain toisella ohjeella ja siinä oli arvio 40hengelle)

  1. Hei,

   Tuo kakun riittoisuus riippuu juurikin täytteen määrästä ja juhlien muiden tarjoiluiden määrästä. Itse lasken usein yhden kananmunan riittävän kolmelle, mutta paksuilla täytteillä siitä riittää huomattavasti suuremmalle määrällä.

   Aina olisi hyvä täyttää kakku vuokaan, niin saa helposti paksut täytekerrokset. Jos tämä ei ole mahdollista, niin ehkä antaisin täytteen hyytyä sopivan aikaa kylmässä ja täyttäisin kakun vasta siinä vaiheessa kun täyte on hieman hyytynyt. Näin täyte ei valu niin helposti kakun välistä. Myös kelmulla, leivinpaperilla ja/tai foliolla voi tukea kakun reunoja ja täyte pysyy silloin paremmin kakun välissä. Itse käytän usein säädettävää irtoreunusta (suorakaiteen muotoinen) tai isoa metallista paistovuokaa, jolloin saan sopivan kokoisen kakkupohjan ja kakku on myös helppo täyttää vuokaan/reunuksen sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close