Onnistunut täytekakku: osa 3. – Täytekakun kuorruttaminen

Sydämen mallinen täytekakku vihreällä sokerimassapäällisellä ja kermapursotuksilla sekä pinkillä suurella sokerimassa ruusulla.

Onnistunut täyttekakku – Nyt jaan vielä viime hetken vinkkejä täytekakun kuorruttamiseen ennen kevään valmistujaisia.  

Täytekakun tärkein asia on minun mielestäni se, että kakku maistuu herkulliselle. Kaunis ulkonäkö ei tosin yhtään huononna makua, joten myös ulkonäköön kannattaa panostaa. Kakun voi kuorruttaa esimerkiksi kermavaahdolla, erilaisilla kreemeillä tai kaulittavilla kuorrutteilla. Kaulittavista kuorrutteista tunnetuin on marsipaani, mutta sen rinnalle on nykyään noussut myös sokerimassa. Makuasia on minkä kuorrutteen valitsee, sillä kaikki nämä edellä mainitut kuorrutteet sopivat mainiosti täytekakuihin. 

Nämä kuvissa ensimmäiseninä esiityvät kakut ovat molemmat koristeltu sekä sokerimassalla että kermavaahdolla. Kaulittavien kuorrutteiden ja erilaisten vaahtojen värjääminen elintarvikeväreillä onnistuu helposti, joten saat sävyt sovitettua kakkuun hyvin, vaikka käyttäisitkin erilaisia kuorrutteita kakun eri kohdissa.  

Pinkki lasten täytekakku kermapursotuksilla ja sokerimassa päällisellä

Täytekakun kuorruttaminen

Kakun voi kuorruttaa esimerkiksi kermavaahdolla tai kaulittavilla kuorrutteilla. Tässä alla on muutamia vinkkejä erilaisiin kuorrutus tapoihin. 

Ennen kuorrutusta: 

Ota kelmut pois kakun päältä ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Näin sinulla on tasaisin puoli ylöspäin ja kakku on helppo kuorruttaa haluamallasi tavalla. Voit kuorruttaa kakun kermalla, kreemeillä, sulatetulla suklaalla tai erilaisilla kaulittavilla kuorrutteilla. Tuossa alla on vinkkejä erilaisten kuorrutteiden käyttämiseen täytekakussa.

Kakun täyttämiseen löydät ohjeet täältä
Kakkupohjan valmistamiseen löydät ohjeet täältä.

Kaulittavat kuorrutteet

Herkullinen kuva täytekakusta, josta on leikattu palanen.

– Jos käytät kuorruttamiseen kaulittavaa kuorrutetta (sokerimassa/marsipaani/kaulintamassa), niin suosittelen laittamaan kaulittavan kuorrutteen alle, kakun pintaan, sokerikreemin. Sokerikreemi valmistetaan voista, tomusokerista, pienestä tilkasta nestettä sekä makuaineita (esimerkiksi vaniljasokeria/kaakaojauhetta/makuesansseja). Resepti löytyy alta.

– Kauli kuorrute leivonta-alustan päällä. Tarvittaessa voit öljytä alustan kevyesti tai vaihtoehtoisesti käyttää tomusokeria välissä. Tomusokeri kuitenkin kuivattaa massaa, joten sen käyttöä kannattaa vältellä. Hyvästä silikonialustasta massa irtoaa ilman öljyämistä tai tomusokerointiakin. 

– Nosta kuorrute kaulimen avulla kakun päälle ja silottele pinta käsin tai kakun silottajalla/tasoittajalla. Leikkaa ylimääräiset massat pois ja viimeistele kakku koristeilla. 

Sokerikreemi

250g (suolatonta) voita
2 1/2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
2 1/2 rkl maitoa/mehua/muuta nestettä

Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää vielä valitsemasi neste ja vatkaa hyvin sekaisin. 

Levitä ohut kreemikerros kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin ja anna pinnan viilentyä jääkaapissa ennen kuorruttamista.

Vinkki! Sokerikreemillä voit myös kuorruttaa kakut ilman kaulittavia massoja ja voit käyttää sitä pursotuksiin.

Vinkki! Kaakaoisen sokerikreemin saat laittamalla sekaan hieman kaakaojauhetta.

Vinkki! Jos sokerikreemi ei levity helposti kakun päälle ja reunoille, niin lämmitä sitä muutaman sekunnin ajan mikrossa. Pehmeänä (huoneenlämpöistä voita muistuttavana) sokerikreemi on helpommin levitettävissä kakun pintaan ja reunoille. 

Sokerimassan mitoittaminen täytekakkuun vaihekuvasarja

Pursotettavat kuorrutteet

Kermavaahdon levittäminen täytekakun reunaan.

– Kermavaahtoa käytettäessä, kannattaa kakun pintaan levittää tarttumapinnaksi murukerros. Murukerroksella tarkoitetaan ohutta kermavaahtokerrosta, joka pitää samalla kakkumurut pois pintakermasta sekä kiinnittää pursotukset paremmin kakkuun kiinni.

– Valitse pursotuspussiin sopivan kokoinen ja muotoinen tylla eli pursotusterä. Tyllan koon valintaan vaikuttaa kakun koko sekä haluttu pursotus. 

– Täytä pursotuspussi kääntämällä ensin pussin yläreunaa hieman ulospäin, jotta pursotuspussia olisi siisti käsitellä. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin.

– Pursota reunat alhaalta ylöspäin ja nosta pursotukset aina kakun päälle asti. Näin ollen pursotukset pysyvät paremmin kakun reunoilla esimerkiksi kuljetuksen ajan. Kun sivut on pursotettu, voit pursottaa kakun yläreunan. Tällä pursotuksella saat peitettyä sivupursotusten lopetuskohdan esimerkiksi tiivistä ympyrää pursottamalla. 

Vinkki! Voit hyvin käyttää kakun päällipinnalla kaulittavaa massaa, marjoja, suklaata, kinuskia tai vaikka vain kermavaahtoa. 

Kaksi kerroksinen hääkakku keltaisilla ja valkoisilla pursotuksilla ja keltaisilla ruusuilla.
Kermapursotukset ja ohjeet niiden tekemiseen.

Tässä alla on vielä muutamia aikaisemmin tekemiäni kakkuja, joissa näkyy erilaisia kuorrutustapoja:

Täydellisen mehevä suklaakakku tuoreilla mansikoilla.
Suklaakreemi
Sokerimassakoristeilla ja suklaisella kermavaahdolla koristeltu onnistunut täytekakku
Suklaakermavaahto
Kinuskikakku kinuskikuorrutteella ja kermavaahtopursotuksilla.
Vispikermasta tehty kermavaahto
Kermavaahdolla ja sokerimassalla koristelu pinkki-valkoinen täytekakku
Kermavaahtoa värjäämättömänä ja värjättynä
Ylioppilaskakku vihreellä sokerimassakuorrutteella, punaisella ruusulla ja ylioppilaslakilla.
Sokerimassalla kuorrutettu täytekakku

Katso blogista myös nämä Onnistunut täytekakku-sarjan osat:

Onnistunut täytekakku: osa 1 – Täytekakkupohjan valmistaminen
Onnistunut täytekakku: osa 2 – Täytekakun täyttäminen ja kostutus

Kommentoi

 1. riikuska says:

  Mikähän meni pieleen? Tein kakun pinnalle kuorrutteen sokerimassasta. Se peitti vain pyöreän kakun päälliosan ja sokerimassan alla oli kreemi. Tein pursotukset kakun reunoille ja viimeistelin päällisen pienillä pursotuksilla. Aivan kuten vaaleanpuna-valkoisessa kakussasi näyttäisi olevan. Laitoin kakun jääkaappiin ja tarjoilu tapahtui muutaman tunnin kuluttua. Sokerikuorrutteen päälle tehdyt pursotukset olivat lähteneet sulaamaan ja valumaan alas. Mikä meni pieleen? Onko sokerikuorrutteissa eroja? Vai laitoinkohan kakkukuvun päälle jääkaappiin… Se ei taida olla hyvä juttu?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hyvä kun jätit kommenttia! Näin muutkin hyötyvät tästä tiedosta. Kakkukupua ei tosiaan kannata käyttää sokerimassakakkujen säilytyksessä. Myös reunoilla oleva kerma saattaa kostuttaa sokerimassaa. Toki sokerimassoissakin on eroja vettymisen kanssakin. Mielestäni tuo vaahtokarkinmakuinen kaulintamassa (sokerimassa) on pysynyt aika hyvänä. Itse en koskaan vedä päälle tulevan sokerimassa reunoja yli yläpinnan (jos siis kermapursotukset tulevat reunoille ja sokerimassa vain päälle), vaan mielelläni teen sokerimassasta jopa hieman liian pienen, jotta ei ole sitä mahdollisuutta, että nuo pursotukset eivät lähtisi valumaan. Auttoikohan tämä nyt sinua?

  2. riikuska says:

   Kiitos paljon! Auttoi. Tein tosiaan koko kakun pinnan kokoisen ympyrän siitä sokerimassasta. Ensi kerralla kokeilen tuota kaulintamassaa ja teen siitä pienemmän. Ja jätän kakkukuvun pois. 🙂
   Kiitos kaikista vinkeistäsi ja suussasulavista resepteistäsi! Neljää kakku olen kokeillut ohjeillasi ja ne ovat aina olleet menestyksiä. Jopa mieheni, joka ei niin makeasta välitä, on tykännyt suklaakakuista. 😉

  3. Pullahiiri/Taru says:

   Ja vielä kaikista tärkeintä on se, että nostat nuo pursotukset ihan kakun yläpinnalle asti, kuten tekstissäkin sanotaan. Usein pursotuskursseilla törmään siihen, että pursotus tehdään ylös asti, mutta ei "käännetä" hieman yläpinnan puolelle. Näin ollen löydemmällä kermavaahdolla voi käydä niin, että pursotus lähtee valumaan reunalta alas. Tuossa vaihekuvassa (yllä), jossa on nuo keltaiset pursotukset, näkyy hyvin tuo kuinka pursotus on hyvä viedä yläpinnalle asti.

 2. Jonna says:

  Miten upeita luomuksia <3 Täällä kuluu tovi jos toinen ihastellessa 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Oi, kiitos viestistäsi! Mukava saada palautetta lukijoilta 🙂

 3. Päivi says:

  Miten saan kermaavaahdosta tarpeeksi kestävää/kovaa että ruusut eivät lässähdä? Laitetaanko kermavaahdon sekaan jotain, vaikka tomusokeria että siitä tulee vahvempaa?

  1. Hei, Pahoittelen viivettä vastauksessani näin kesäaikaan.

   Tosiaan kerman/kermavaahdon sekaan en itse laita mitään muuta kuin maun vuoksi yleensä hieman tomusokeria ja vaniljasokeria. Suosittelen käyttämään vispikermaa ja vatkaamaan sen sen verran paksuksi, että kuviot pysyvät pursotuksessa. Purostukseen kannattaa käyttää metallisia tyllia, koska niillä tulee kaunis ja selkeä kuvio. Tuo makeutus on vaan makua varten. Pelkällä vispikermallakin saa kyllä kauniin pursotuksen, kunhan sen vatkaa tarpeeksi paksuksi. Jos tuntuu, että kermavaahdosta tuleekin liian paksua vaahtoa, niin sen sekaan voi vatkata hieman kermaa suoraan purkista.
   Laita vaan lisäkysymyksiä, jos joku asia jäi mietityttämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close