Päärynäinen galette-piirakka

 

galettepiirakka

Päärynäinen galette-piirakka valmistui viikonlopun pizzalauantain ylimääräisestä pizzataikinasta sekä herkullisen makeista päärynöistä. Tälläkin kertaa sain hyödynnettyä kaupan hevihävikkilaatikon antimia tähän galetteen. 

Olen jo pidemmän aikaa yrittänyt hyödyntää kauppaostoksissa viimeisten myyntipäivien tuotteita sekä näitä erilaisia kauppojen  hevihävikkilaatikoita. Koen jopa pientä jännitystä kauppaan mennessä, kun saa kurkata mitä hävikkipuolelta aamulla löytyy. Olen tainnut tästä minun pienimuotoisesta harrastuksestani mainita aikaisemminkin täällä blogissa. Joka kerta hevihävikkilaatikon ostaessani olen ollut kyllä todella tyytyväinen. Laatikossa ei ole koskaan ollut huonoja tuotteita, vaan kaikki tuotteet ovat olleet käytettävissä. Salaateissa on voinut olla muutama vioittunut ja hieman tummunut lehti, mutta muuten on ollut todella hyviä ja käyttökelpoisia tuotteita. Monet tuotteet ovat säilyneet oikein säilytettyinä vielä useiden päivien ajan, joten samana päivänä ei ole tarvinnut näitä tuotteita käyttää.

 Kannattaa kurkata seuraavalla kauppareissulla, löytyisikö hevihävikkilaatikoita myös sinun ruokakaupastasi! 

pear galette

Palaan vielä tähän herkulliseen galetteen, joka sai täytteeksi nuo jo aikaisemmin mainitut päärynät. Päärynöiden alle tein ranskankermasta hyvin kermaisan ja kevyesti vaniljalla maustetun täytteen. Tämän galette-piirakan valmistaminen oli nopeaa ja helppoa, kun taikinakin oli jo valmiina. Yleensä olen galetteissa käyttänyt tavallista murotaikinatyyppistä piirakkataikinaa. Nyt kuitenkin tämä pizzataikina oli kiva ja onnistunut kokeilu. Sen vuoksi laitan tämän reseptin vinkiksi myös tänne blogiin, jos vaikka sinullakin on joskus pizzataikinaa ylimääräisenä ja mietit mitä siitä voisi tehdä. 

Säilytin ylimääräisen pizzataikinan yön yli jääkaapissa ja nostin sen pari tuntia ennen leipomista huoneenlämpöön. Näin sain leivottua taikinasta tämän piirakan. 

päärynäinen galette


Päärynäinen galette-piirakka

170 g pizzataikinaa

150 g ranskankermaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljatahnaa

2 päärynää

Voiteluun

kananmuna + sokeria

Kauli pizzataikina leivinpaperin päällä ohueksi, noin 30 cm pyöreäksi taikinalevyksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, sokeri sekä vaniljatahna. Levitä ranskankermatäyte pohjan päälle, mutta jätä reunoilta muutaman senttimetrin levyinen kaistale ilman täytettä. Kuori päärynät ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Levitä päärynä siivut täytteen päälle. Käännä taikinan reunat hieman täytteen päälle. Siirrä galette leivinpaperin avulla uunipellin päälle. 

Riko kananmuna lasiin ja sekoita haarukalla kananmunan rakenne rikki. Voitele piirakan reunat kananmunalla. Ripottele päälle vielä hieman sokeria. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin pintaan.

 Seuraa piirakan kypsymistä paiston aikana ja ota piirakka pois, kun se vaikuttaa kypsältä. Anna piirakan jäähtyä pieni hetki ennen herkuttelua!  

Vinkki! Voit tehdä tämän saman piirakan myös perinteisemmällä taikinapohjalla. Pizzataikinan käyttö ei tässä ole pakollista. 

päärynägalette

helppo galettepiirakka

helppo makea galette

päärynäpiirakka

vaniljainen päärynäpiirakka

pear pie with hint of vanilla


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close