Pikaleipäresepti eli perinteiset teeleivät
Luulen, että teeleivät ovat tuttuja leivonnaisia aika monelle koulujen kotitaloustunneilta. Itse ainakin muistan, kuinka yläkoulun kotitalousluokassa leivoimme ensimmäisen kerran teeleipiä ja sen jälkeen tietysti innoissani tein niitä vielä kotonakin useita kertoja. 

Tässä eräänä iltana mietimme poikani (8v.) kanssa tekemistä. Teeleivät tulivat mieleeni ja ehdotin leipomista. Poika, joka on aina innoissaan leipomassa tai laittamassa ruokaa, kävi heti hommiin. Niinpä leivoimme meidän ensimmäiset yhteiset teeleipämme. Nehän katosivat parempiin suihin nopeammin kuin osasin edes odottaa. Tuunasin reseptiä seuraavana päivänä vielä satokauteen sopivaksi eli lisäsin joukkoon porkkanaraastetta. Näin tästä syntyi satokauden leipä. Myös porkkanaiset teeleivät tekivät kauppansa. 

Teeleivät valmistuvat noin 20-25 minuutissa alusta loppuun, joten niiden valmistaminen vaikka keiton kanssa herkuteltaviksi, yllätysvieraille tai vaikka pikaisesti aamiaiselle onnistuu erittäin nopeasti ja helposti! Torstai onkin monessa perheessä keittopäivä, joten ruoan valmistuksen aikana vaikka perheen nuoriso voi leipoa nämä leivät tarjolle. 

Perinteiset teeleivät porkkanalla

Porkkanaiset teeleivät

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 porkkana 

1/2 dl öljyä

2 1/2 dl maitoa

(vehnäjauhoja työstämiseen)

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. 

Raasta porkkana (noin 1 dl raastetta) ja sekoita kuivien aineiden joukkoon.

Lisää joukkoon öljy ja maito. 

Sekoita taikina ja lusikoi se uunipellille neljään kasaan. 

Levittele päälle hieman vehnäjauhoja ja painele taikina käsin ohuiksi leiviksi. 

Paista 200 asteessa noin 15 minuutin ajan.

Klikkaamalla alla olevia kuvia löydät lisää nopeita leipäreseptejä:

Jos et vielä ole osallistunut, niin käy nyt viimeistään osallistumassa blogiarvontaan täällä

(Osallistumisaikaa on 1.10.2017 asti)

Kommentoi

 1. Kulinaari says:

  Noistä tulee ihan kotitaloustunnit mieleen 🙂 Pitääkin tehdä taas pitkästä aikaa.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   No, eikö vaan 🙂 Hauska, että sama muisto on muillakin.

 2. En muista teeleipiä kotitaloustunnilta, mutta kotoa kyllä. Mamma teki näitä meidän kanssa useastikin. Välillä kanssa piiloteltiin taikinaan porkkanaraastetta tai juustoraastetta. Näitä tulee edelleenkin tehtyä tasaisin väliajoin.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Se on varmaan kotitaloustuntien helppo alotusresepti. Toki, varmaan voi olla pientä variaatiota, mutta sen mitä itse olen kuullut, on teeleivät olleet aika vakio aloitusjuttu. Ei tarvitse heti lähteä hiivataikinaa tekemään 🙂 Juustoraaste sopii myös erinomaisesti. Mietin itse myös versiota parmesanilla ja yrteillä.

 3. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says:

  Pikku kundilla alkoi kotitalous tänä vuonna ja on tosi kiva seurata mitä kaikkea koulussa tehdään nykyään. Aikalailla samoilla on menty tähän saakka kuin aikoinaan minullakin 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Niin ne pysyy ne vakiot vuodesta toiseen. Meillä taas lapsella oli minun mielestäni yllättävän vähän kotiläksyjä omilta kotitaloustunneilta. Olisin odottanut enemmän 🙂 Mielestäni kotitaloutta saisi muutenkin olla koko yläkoulun ajan, koska siellä luodaan monelle se perusta ruoanlaittoon ja leivontaan sekä samalla koko kotitalouden hoitoon.

 4. minni says:

  Voi, mikä nostalgiamatka koulun kotsantunnille!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Eikö vaan 🙂

 5. Minna - Ku ite tekee says:

  Meillä lapset on just siinä iässä, että ovat koulun köksän tunneilla leiponeet teeleipiä ja sitten ovat saaneet läksyksi leipoa niitä kotonakin!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Eikö olekin ihanaa!

 6. Sirkku says:

  Teeleivät ovat edelleen kotitaloustunneilla hitti, ja moni tekee niitä innostuneena kotonakin. Klassikko siis aivan selvästi! Nehän ovat mahtavan nopeita ja just esimerkiksi keiton kanssa täydellisiä.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ihan samaa mieltä. Teeleivät valmistuvat helposti tehtävän keiton rinnalle siinä samassa kun keitto kypsentyy valmiiksi. Itsetehty leipä on kuitenkin edullisempi vaihtoehto monesti, kun kaupasta ostettu. Mikä parasta, sen saa syödä lämpimänä heti uunista ottamisen jälkeen. Lisäksi tietää vielä minkälaisia raaka-aineita leivässä on käytetty!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close