Roskasta energiaa leivontaan!

Oletko huomannut minkälainen roskamäärä tulee jo pelkästään leipomisesta? On lasipurkkia, peltipurkkia, tölkkiroskaa, foliota, leivinpaperia… Mitä vielä? Meillä ainakin roskakaappi huutaa jatkuvasti täyttä, vaikka sitä tyhjennettäisiin kuinka usein. Lajittelemme pahvit, paperit, metallit, paristot, sähkölaitteet ja lasit. Vaatteet menevät yleensä räteiksi siivoukseen, tai lasten vaatteet usein jatkokäyttöön tuttavaperheiden lapsille. Roskan vähentäminen on aina hyvästä, mutta Vantaan Energia on onneksi kehittänyt kierrätyskelvottomasta roskasta hienon mahdollisuuden. Kotitalouksien sekajäte poltetaan nyt Vantaalla sijaitsevassa jätteenpolttolaitoksessa. Tuonne kerätään kaikki sekajäte Hangosta Porvooseen ja Helsingistä Nurmijärvelle. Tuolta alueelta kaikkien teidän lukijoidenkin jätteet menevät poltettavaksi Vantaan Itäsalmeen. Tässä on myös se hyöty, että polton jäljiltä palamaton tuote saadaan vielä kierrätettyä oikeaan paikkaan – jos se on joltain asukkaalta jäänyt lajittelematta. Minä olin aivan myyty näistä tiedoista. Se toki pitää muistaa, ettei jätteiden polttaminen poista kierrätyksen ja lajittelun merkitystä. Edelleenkin metallit (myös se alimiinifolio) viedään metallinkeräykseen, lasit lasinkeräykseen ja pahvit sekä paperit omiin paikkoihinsa. Sähkölaitteet tietysti niitä vastaanottaviin liikkeisiin ja paristot niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Energiaksi kannattaa nimittäin polttaa vain se kierrätyskelvoton sekajäte. 

Näillä teoilla Vantaan kaupunki pyrkiikin yhdessä Vantaan Energian kanssa Roskattomin kaupunki-päämäärään. Siihen vaaditaan, että me kaikki asukkaat laitamme roskamme roskikseen, emmekä missään tapauksessa jätä roskia luontoon. Tavoitteena on, että asukkaat pitävät huolta ympäristöstään ja tekevät asiat fiksusti. Jos keräämme myös kaikki luonnosta löytyvä roskat, vaikka ne eivät omia olisikaan, niin olemme jo lähellä päämääräämme. 

Törmäsin tähän Vantaan Energian mainokseen
Hartwall Arenan roskiksen kyljestä. Oli aika sopiva. 

Tiedän tämän kaiken yllä olevan, koska Roskapoliisi Anne Kandolin kävi meillä kyläilemässä nyt tammikuussa. Anne ohjeisti perhettämme lajittelemaan jätteemme vielä paremmin sekä kertoi ihan synnyinkotini lähettyville rakennetun jätteenpolttolaitoksen toiminnasta. Vantaan Energia on valjastanut kymmenen Roskapoliisia puhumaan roskattoman Vantaan puolesta eli kertomaan kierrätyksestä ja uudesta jätteenpolttolaitoksesta. Roskapoliisien ikähaitari on opiskelijasta eläkeläiseen.  Nyt myös millä tahansa vantaalaisella kaveri-, harrastus-, työ- tai muulla porukalla on mahdollisuus tilata maksuttomasti Anne tai joku muu kymmenestä Roskapoliisista kertomaan tarkemmin vuoden 2016 alusta muuttuneista toimintatavoista sekä uudesta Vantaan Energian jätteenpolttolaitoksesta positiivisella ja rennolla asenteella. Roskapoliisit tulevat mielellään taloyhtiöiden tai esimerkiksi yhdistysten sekä koululuokkien ja harrasteryhmien tilaisuuksiin kertomaan roskan kiertokulusta. Ajanvarauskaavakkeet ja vapaat ajat löydät täältä. Myös jätteenpolttolaitokselle pääsee vierailemaan. Varaa aikasi täältä.

Näin leipojana, minä pyöräytin Annelle tarjolle vielä täytekakun Roskapoliisi-teemalla. Näin saimme käydä läpi tärkeää asiaa herkullisissa merkeissä. Tässä alla on vielä kakku resepteineen, jotta te lukijatkin voitte päästä tähän marjaisan kakun makuun. 

”Roskapoliisi”

Mustikka-vadelmatäytekakku

(noin 12 hlö)

4 kananmunaa (L-koko)

160 g sokeria

80 g perunajauhoja

80 g vehnäjauhoja

Täyte

150 g mustikoita

150 g vadelmia

3 dl vispikermaa

150 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

3 liivatelehteä

1/2 dl vettä

Kuorrutukseen 

150 g vähäsuolaista voita

1 1/2 dl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

2 rkl maitoa

noin 400 g sokerimassaa

(elintarvikeväriä)

Kostutukseen noin 2 dl vaaleaa mehua. 

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyvin vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon parissa erässä. Sekoita nuolijalla tai lastalla taikina hyvin sekaisin. Kaada taikina hyvin voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (noin 22 cm halkaisija) ja paista 160-175 asteessa noin 30 minuuttia. Vuoan koolla voit vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen.


Sulata marjat ja painele ne siivilän läpi lusikan avulla. Näin saat soseesta tasaista. Laita liivatteet likoon runsaaseen veteen, vähintään viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto kulhossa yhdessä tomusokerin kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet kylmästä vedestä ja liota ne kiehautetun veden joukkoon. Sekoita liivateseos hyvin ja kaada se marjasoseen joukkoon. Lisää marjasose tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kostuta kakku mehullatähän tapaan.Vatkaa kuorrutusta varten huoneenlämpöinen voi yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa tasaiseksi. Sekoita loppuvaiheessa vielä maito joukkoon. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja levitä tuo voista ja tomusokerista valmistettu sokerikreemi kakun päälle. Nosta kakku kylmään vähintään 10-15 minuutin ajaksi. Kauli sopivan värinen sokerimassa kaulinta-alustalla kakkua isommaksi, noin 2-3 mm paksuksi levyksi. Nosta sokerimassalevy kaulimen avulla kakun päälle ja silottele käsin massa kakkuun kiinni. Leikkaa ylimääräiset massat noin 2 cm päästä kakusta ja painele simpukkakuvioidulla työkalulla sokerimassan reunat. Koriste on tehty sokerimassalle, jonka kaulitsin jo edellisenä päivänä. Tein logon leivinpaperikaavaa apuna käyttäen ja maalasin tekstit valkoisella elintarvikevärillä.  

Tein muuten Annelle myös lupauksen kierrättää maitopurkit jatkossakin. Taisin siinä sivussa luvata myös käyttää ruoan jämät paremmin hyödyksi. Se onkin sellainen asia, johon itse ainakin pitäisi panostaa. Myös sinä voit miettiä minkä lupauksen sinä tekisit, jotta saisit asuinpaikastasi mahdollisimman roskattoman?

Seuraa #roskattominkaupunki -teemaa myös Instagramissa, Facebookissa ja Blogiringin kampanjasivustolla.

Yhteistyössä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close