Suklaaganache ja kuusi vinkkiä suklaaganachen valmistukseen

Olen käyttänyt jonkin verran suklaaganachea erilaisten kakkujen kuorrutteena. Suklaasta ja kermasta tehtyä ganache-seosta tehdessä kerma kuumennetaan ja annetaan sen sulattaa pieneksi rouhittu suklaa. Helppoa, nopeaa ja vieläpä monikäyttöistä. Ganache-seosta voidaan käyttää kakun suklaakuorrutteena sellaisenaan, vatkattuna tai siitä voidaan tehdä jopa tryffelikarkkeja – riippuen käyttötarkoituksesta sekä suklaan ja kerman suhteesta.

Nyt halusin saada tähän kuvan hyydykekakun päälle pienen, mutta tuhdin suklaakerroksen, joka ei tule reunasta reunaan vaan jää siististi omaksi kerroksekseen kakun päälle. Halusin myös, että  suklaakerros on helposti leikattava. Näin ollen suklaaganache oli paras vaihtoehto tällä kertaa. Tein suklaaganachen siis 1:1 eli saman verran painollisesti suklaata ja kermaa. Painosuhteita suositellaan käyttämään suklaaganachen valmistuksessa monessakin eri ohjeessa. 

Suklaaganache tummasta suklaasta

Chocolate ganache

Paksu kuorruteganache

1:1

100 g tummaa suklaata

100 g vispikermaa

Suklaavaahto

1:2

100 g tummaa suklaata

200 g vispikermaa

Tryffelikarkit

2:1

100 g tummaa suklaata

50 g vispikermaa

Rouhi suklaa hyvin hienoksi rouheeksi ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kuumaksi, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaarouheen päälle. Anna seoksen olla hetken aikaa, niin että suklaa sulaa. Sekoita ganache lusikalla vielä tasaiseksi. 

Paksu kuorruteganache: Anna suklaaganachen jäähtyä hieman ja lusikoi se sen jälkeen kakun päälle kuorrutteeksi ja levitä kauniiksi kerrokseksi. (kts. kuvan kakku)

Suklaavaahto: Anna suklaaganachen jäähtyä kylmäksi ja vatkaa se kylmänä vaahdoksi. Lusikoi vaahto pursotuspussiin ja pursota kuppikakkujen tai kakun päälle. Halutessasi voit lisätä joukkoon tomusokeria ja vaniljasokeria makeutta antamaan.

Tryffelikarkit: Anna ganachen viilentyä ja pyörittele palloiksi. Voit pyöritellä tryffelipallot esimerkiksi kaakaojauhossa, keksimurskassa tai vaikka nonparelleissa. 

Huom! Maitosuklaalla ja valkosuklaalla suhde on hieman erilainen, joten tässä yllä olevat reseptit ovat nimenomaan tummalle suklaalle.

Kuusi vinkkiä suklaaganachen valmistukseen:

– Kerman ei pidä olla kiehuvaa, vaan riittää että sen lämpö sulattaa suklaan. Jos suklaa ei sula kokonaan, voit lämmittää seosta hieman esimerkiksi vesihauteessa. 

– Suklaa kannattaa rouhia hyvin pieneksi, jotta se myös sulaa paremmin kerman joukkoon.

– Lämpötilat ovat hyvin tärkeitä ganachen käytössä. Jos käytät seoksen kakun kuorrutteena, tulee se kaataa kakun päälle lämpimänä. Taas vaahdottaessa ganachen tulee olla viileää ja tryffeleitä tehdessä kylmää. 

– Jos haluat kaataa ganachen kakun kuorrutteeksi, älä vispaa sitä vaan sekoittele esimerkiksi lusikalla tai nuolialla. Näin kuorrutteeseen ei tule ilmakuplia.

– Suklaaganachea voi halutessaan maustaa pienellä määrällä likööriä (oman maun mukaan).

– Sulaaganachea voi varioida tarpeen mukaan. Jos haluat seoksesta juoksevampaa, lisää kermaa. Jos taas haluat seoksesta paksumpaa, niin lisää tumman suklaan määrää.

Kuvissa esiintyneen vadelma-vaniljahyydykekakun resepti tulee tänne blogiin vielä ensi viikon aikana.Jos sinulla on vinkkejä tai kokemuksia suklaaganachen käytöstä, niin jätä ihmeessä kommenttia tuohon alla olevaan kommenttilaatikkoon. 

Kommentoi

 1. Miia/Pullantuoksuinen koti says:

  Kiitos vinkeistä ja ihanan selkeästä ohjeistuksesta!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiva juttu! Toivottavasti tästä on apua.

 2. Nimetön says:

  Hei voisikohan tätä lämpimänä kaataa silikonisiin suklaamuotteihin? Tulisko niistä sellaisia konvehteja. Kiitos selkeistä ohjeista!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei, Varmasti tuon paksuimman version voi tehdä noinkin. Silloin varmaan sekaan kannattaa kaataa esimerkiksi likööriä tai jotain aromia.

 3. Joonas says:

  Ei toimi suklaavaahto :/

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Mikä siinä meni pieleen? Eikö vaahtoutunut vai mitä? Joskus jos kerman kuumentaa liikaa, voi kerma reagoida siihen tai jos ganache ei ole jäähtynyt tarpeeksi. Siinä nyt kaksi ensiksi mieleen tulevaa asiaa, jotka voi mennä mönkään. Ikävä kuulla, epäonnisesta kokemuksesta.

 4. Sandesalama says:

  Hei, voikohan suklaaganachea valuttaa kakun reunoille, jotka päällystetty sileästi kermalla?

  Ps. Ihana blogi sinulla

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos <3 Voit valuttaa, kunhan huomioit, että ganache ei ole liian lämmintä ja että kakku on hyvin kylmä. Näin onnistut tuossa oikein hyvin.

 5. Sunday says:

  Hei, voiko ganachen päälle laittaa sokerimassakoristeen vai lähteekö heti sulaamaan?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Voit laittaa koristeet ganachen päälle. Minun kokemukseni pohjalta ne eivät sula.

 6. Nimetön says:

  Haluaisin tehdä värjätyn ganachen juustokakun päälle. Juhlat ovat lauantaina, ajattelin tehdä juustokakun torstaina, ganachen lisätä päälle perjantaina. Säilyykö ganache kakun päällä hyvänä jääkaapissa kuinka kauan vai tulisiko lisätä vasta juuri ennen tarjoilua?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Säilyy ihan hyvänä muutamia päiviä. Kurkkaa myös pomada-valumat, jotka toimii erinomaisesti ja värin voit päättää täysin itse. Pomada-valumat eivät menneet miksikään 4-5 päivän säilytyksessä. http://www.pullahiiri.com/2018/05/kevaan-ja-kesan-juhlakakut-mukana-myos.html

 7. Nimetön says:

  Onkohan kaurakermalla samat suhteet kuin normikermalla? Pitäisi tuollainen paksu kuorrute tehdä kakun päälle mutta maidottomana

  1. Pullahiiri/Taru says:

   En olekaan kokeillut maidotonta gananchea. Voisin kuvitella, että tuo olisi aika samassa suhteessa.

 8. Hanna Kaunondn says:

  Miten valkosuklaasta valmistetaan ganace? Oisko tähän jossain tarkennusta. Ei tullut ihan toivottua tällä samalla ohjeella kun korvasi tumman vaalealla ?

  1. Hei! Kiitokset kommentistasi! Tosiaan valkosuklaalla ganache ei toimi samalla suhteella kuin tummalla suklaalla. Kerman määrä tulee olla huomattavasti pienempi valkosuklaan kanssa. Nopeasti sanoisin, että noin 1 osa kermaa, 3 osaa valkosuklaata voisi olla sopiva ganachen paksuus silloin, kun halutaan tehdä esimerkiksi valumia leivonnaisiin. Paksummassa ganachessa kerman määrää vähennetään entisestään. Kannattaa lisäillä kermaa vähitellen joukkoon, niin löydät parhaimman koostumuksen. Toivottavasti tästä oli nyt edes hieman apua.

 9. Raili says:

  Voiko ganachea käyttää kahvikakun kuorrutuksen a?

  1. Hei! Voi käyttää myös kahvikakuissa. Itse olen käyttänyt usein ihan vaan sulatettua suklaata, mutta tämäkin käy. On helpommin leikattavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close