Vaalea sima ilman fariinisokeria

Vaalea sima ilman fariinisokeria

Vappua vietetään viikon päästä, joten nyt on aika katsastaa parhaimmat simareseptit! Sima valmistetaan perinteisesti sokerista, fariinisokerista, sitruunasta ja hiivasta. Lisäksi simapulloihin voi lisätä rusinoita, jotka kertovat pintaan nousulla siman olevan valmista. Tällä kertaa jätin kuitenkin tuon fariinisokerin pois (sekä rusinat) ja valmistin vaaleaa simaa. Lisäksi käytin simassa myös mansikkaa, joten siman väri on kauniin punertava. 

Siman perusmaku tulee hiivan käymisestä ja toki myös sitruunasta. Myös tämä vaalea sima maistuu simalta, vaikka fariinisokeri puuttuukin. Tein tästä myös paljon makeampaa kuin tavallisesta simasta. Siman makeuteen voi kuitenkin vaikuttaa helposti sokerin määrää vähentämällä tai lisäämällä. Tällaisenaan sima sopii erinomaisesti jääpalojen kanssa vaikka kuuman kesäpäivän juomaksi. 

Vappuna siman kanssa kannattaa ehdottomasti nauttia myös munkkeja. Munkkitaikinaan menee yleensä tuo 50 gramman tuorehiivapala, mutta siitä voi hyvin napata tuon siman tarvitseman pienen pienen nokareen, joka todellakin on vain herneen kokoinen pala. Lisää simareseptejä löydät täältä. Jos mietit siman valmistamista ihan viime hetkillä ennen juhlapäivää, niin katso pikasiman ohje täältä

Ihania munkkireseptejä löydät blogin Vappu-kategoriasta. Kuvissa vilahtavien munkkien ohje on tulossa blogiin lähipäivinä. 

Vaalea mansikkasima

Sitruunainen mansikkasima 

(Vaalea sima)
750g sokeria
250 g mansikkaa (pakaste)
3 (luomu) sitruunaa
4 litraa vettä 
pieni pala tuorehiivaa
(rusinoita, sokeria)

Mittaa kattilaan sokeri, mansikat sekä yksi litra vettä. Kuumenna seos kiehuvaksi, jotta sokeri ja mansikat sulavat. Voit samalla hieman painella mansikoita kattilan reunoja vasten, jotta saat niistä värin ja maun irtoamaan kunnolla.

Pese sitruunat hyvin ja kuori sitruunoista kuori ohuelti isoon kulhoon tai ämpäriin. Purista sitruunoista myös mehu samaan astiaan. Kaada päälle kuuma mansikkaliemi. Lisää loput vedet kylmänä kuuman veden joukkoon. Lisää joukkoon herneen kokoinen pala hiivaa, kun seos on kädenlämpöistä. Sekoita juoma hyvin ja jätä sima leivinliinan alle huoneenlämpöön. 

Pullota sima noin 24 tuntia valmistuksen jälkeen. Pullotettaessa siivilöi sima, jotta saat siitä mahdollisimman tasaista juomaa. Voit lisätä vielä jokaiseen pulloon siman pullotusvaiheessa teelusikallisen sokeria sekä rusinoita. Löydät vaihekuvat siman pullottamiseen täältä. Sima valmistuu noin 3-7 päivässä. 

Jos sima pitää saada valmiiksi nopeasti, pidä pulloja huoneenlämmössä. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Jos nostat pullot jääkaappiin, vie valmistuminen muutaman päivän enemmän aikaa. Jos sinulla on käytössäsi tiiviit pullot, niin muista availla pullojen korkkeja aina välillä, jotta paine pulloissa ei nouse liian kovaksi. 

Vinkki! Voit vaikuttaa siman makeuteen lisäämällä tai vähentämällä sokerin määrää. Näin saat juuri itsellesi sopivan makeuden.

Vappusiman kaataminen lasiin
Herkullinen vappusima
Punainen mansikkasima

Lisää vappuherkkuja on tulossa ensi viikon aikana. Ainakin hillomunkkeja ja picnic-herkkuja! 

Nyt sitten kauppaan hankkimaan simatarvikkeet!

Kommentoi

  1. Päivityksiä says:

    Oi, ihanan väristä! Tuohan täytyy testata 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Tämä on kyllä hyvin kaunista juomaa. Suosittelen kokeilemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close