Superpehmeät briossimunkit

Superpehmeät briossimunkit tarjoiluastiassa

Superpehmeät briossimunkit ovat tämän vapun hitti – ainakin meillä! Briossisämpylöitä olen tehnyt aikaisemmin hampurilaisia varten, mutta olen törmännyt moneen otteeseen ulkomaisilla sivustoilla niin kutsuttuihin briossimunkkeihin. Pakkohan sitä oli itsekin yhdistää käyttämäni munkkitaikinaresepti ja briossisämpyläresepti makeaksi versioksi. Kanamunia en lisäillyt ihan sitä määrää kuin aidossa briossitaikinassa käytetään, mutta sain tällä reseptillä ihanan pehmeät munkit.

Yleisesti briossitaikina sisältää tavallista sämpylätaikinaa enemmän kananmunia ja voita. Tämä tekee taikinasta hyvin maukkaan ja herkullisen. Valmis munkki on ihanan pehmeä ja herkullinen. Lisäksi myös munkkitaikina on mukava käsitellä. Munkit voi muotoilla pyöreiksi hillomunkeiksi ja sokeridonitseiksi. Muodolla ei ole väliä. Voit myös ottaa kaulitusta taikinasta vaikka piparkakkumuotilla kuvioita, jos haluat munkeista vaikka tähtiä tai vaikka sydämiä. Muotilla tehtävistä donitseista saat vieläpä nuo reikäkohdat hyödynnettyä ihaniksi pikkumunkeiksi.

Pyöreät munkit voit täyttää kreemillä tai hillolla – tai vaikka molemmilla. Minä käytin vaniljakreemiä ja mansikkamarmeladia. Ne sopivat hyvin yhteen. Toki myös erilaiset curdit sopisivat täydellisesti täytteeksi näihin munkkeihin.

Katso alta tämän vuoden herkkumunkit ja valmista nämä vaikka tulevaksi vapuksi!

Todella pehmeä munkkitaikina

Superpehmeät briossimunkit

4 dl täysmaitoa
1 pss (11g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1/2 tl suolaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Paistamiseen
1-3 litraa ruokaöljyä (riippuu kattilan tai keittimen koosta)

Täyte
Hilloa, marmeladia ja/tai vaniljakreemiä

Kuorrute
Erikoishienoa sokeria

Lämmitä maito noin +42 asteiseksi. Mittaa vatkauskulhoon kuivahiiva, sokeri sekä vaniljasokeri. Sekoita ja anna seistä noin 10 minuutin ajan, kunnes seos kuplii hieman.

Sekoita joukkoon vielä kananmunat ja suola. Lisää tarvittava määrä vehnäjauhoja vähitellen joukkoon ja alusta taikinasta kimmoisa koneella tai käsin. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja pienissä erissä taikinan joukkoon. Työstä taikina tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, jotta saat taikinasta helposti käsiteltävää.

Anna taikinan turvota suuressa kulhossa leivinliinalla peiteltynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Levitä leivonta-alustalle hieman vehnäjauhoja tai öljyä alusta. Kaada taikina leivonta-alustan päälle. Pyörittele taikina pyöreiksi pulliksi tai kauli taikina ja ota siitä pyöreällä muotilla donitseja. Ota pienemmällä muotilla keskiosa pois donitsien keskeltä. Voit myös muotoilla donitsit käsin tekemällä pyöreään munkkiin sormilla reiän keskelle munkkia.

Leikkaa leivinpaperi neliöiksi ja voitele neliöt kevyesti öljyllä. Näin saat donitsit ja munkit irtoamaan hyvin alustasta öljyyn nostaessa. Anna munkkien ja donitsien kohota noin 15-30 minuutin ajan.

Kuumenna sillä aikaa öljy kattilassa tai friteerauskeittimessä noin 160-170 asteiseksi. Paista munkkeja ja donitseja öljyssä ensin toiselta puolelta. Käännä munkit tai donitsit ympäri ja paista toinen puoli yhtä kauan. Minä tein näistä aika suuria munkkeja, joten paistoin jopa 3 minuuttia/puoli noin 170 asteessa. Donitsit kypsyvät huomattavasti nopeammin, noin 1 1/2-2 minuuttia/puoli. Suosittelen aina paistamaan yhden munkin tai donitsin malliksi, jotta näet että paistoaika on tarpeeksi pitkä.

Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle, jotta niistä valuu ylimääräinen öljy pois. Kierittele jäähtyneet munkit ja donitsit erikoishienossa sokerissa. Jos haluat täyttää munkit hillolla ja/tai kreemillä, voit pursottaa täytteen munkkien sisään joko ennen sokerointia tai vasta sen jälkeen.

Vinkki! Minä tein tästä taikinasta seitsemän suurta munkkia ja seitsemän suurta munkkirinkilää sekä neljä pientä munkkia. Jos teet pienenmpiä munkkeja, niin tästä taikinasta saat varmasti noin 20 pientä munkkia. Tällöin paistoaikakin on huomattavasti lyhyempi kuin näillä isoilla munkeilla.

Vinkki! Vaniljakreeminä voit käyttää joko itse keitettyä vaniljakreemiä tai valmiista kreemijauheesta valmistettua kreemiä.

Munkkien täyttäminen

Kerrataan vielä vinkit munkkien paistamiseen

1) Kaada paistoöljy kattilaan tai friteerauskeittimeen ja lämmitä öljy noin 160-170 asteiseksi. Itse suosin mielummin matalampaa lämpötilaa, jotta paistotulos on hieman vaaleampi. 

2) Irrota munkit öljytystä leivinpaperista ja nosta ne varovasti kuumaan öljyyn esimerkiksi öljyssä kastettua reikäkauhaa apuna käyttäen. Voit paistaa kattilan koosta riippuen muutaman munkin kerralla. Jos leivinpaperia ei ole öljytty, jää irrotuksesta helposti munkkeihin jälkiä. 

3) Paista munkkeja molemmin puolin sama aika. Paistoaika saattaa vaihdella munkin koosta riippuen puolestatoista minuutista jopa kolmeen minuuttiin per puoli. Käännä munkit esimerkiksi reikäkauhaa tai silikonista lastaa apuna käyttäen.

4) Kun munkki on paistettu, nosta se talouspaperin päälle valumaan ylimääräinen rasva pois ja kääntele munkki pienen jäähtymisen jälkeen sokerissa. Parasta sokeria munkin koristeluun on minun mielestäni erikoishieno sokeri, joka on hienompaa kuin tavallinen kide- tai taloussokeri.

5) Jos haluat munkkeihin täytteeksi hilloa tai vaikka vaniljakreemiä, niin pursota mahdollisimman sileä täyte esimerkiksi täyttöterää apuna käyttäen munkkeihin. Voit täyttää munkit joko ennen sokerointia tai vasta sen jälkeen.

6) Voit myös pakastaa munkit. Suosittelen pakastamaan ne ilman sokeria, ja kierittelemään sokerissa vasta sulamisen jälkeen! 

Munkkien paistossa käsitellään todella kuumaa öljyä, joten munkin paisto on aina aikuisen tehtävä. Pidä mielellään lapset paiston aikana pois lähettyviltä, jotta vahinkoja ei satu. Muista myös, ettet jätä kuumaa öljyä liedelle vahtimatta. Öljy voi ylikuumentuessaan syttyä. Katso täältä jo ennen munkkien paistamista ohjeet rasvapalon sammuttamiseen.

Munkit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta jos säilytät munkkeja seuraavaan päivään, niin laita ne tarjoiluastialle ja peitä leivinliinalla. Näin ne säilyvät minun mielestäni parhaiten. 

Munkkien paistolämpötila ja pehmeät sokeroidut munkit
vaniljatäytteiset sokerimunkit vappuun
Munkkirinkilät eli donitsit pinossa puisella alustalla
Donitsiseinä ja herkulliset sokerimunkit
Soft brioche donughts with vanilla cream and strawberry jam
Mansikkahillolla täytetty munkki

Katso myös nämä todella herkulliset reseptit:

Kotitekoinen tippaleipä
Täytetty nyhtöleipä
Gluteenittomat munkit

Kommentoi

  1. Jaana says:

    Ai vitsi kun on hyviä ja kuohkeita! Huomenna vien näitä tuliaisiksi iäkkään isäni kahvipöytään.

    1. Ihana kuulla! Tästä reseptistä on tullut jo nyt muutamassa päivässä paljon positiivista palautetta! Kiva, kun jätit kommenttisi tänne reseptin yhteyteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close