Herkullinen lime-mansikkasima

Raikas lime-mansikkasima

Raikas lime-mansikkasima on meidän tämän vapun simamaku. Olen pohtinut kesän juhlien järjestämistä ja samalla miettinyt turvallisia tarjottavia (ilman ottimia tarjottavia ja ei sormisyötäviä) kesän juhliin – jos niitä juhlia siis saa edes ulkosalla järjestää. Kesäjuhlien yhdeksi tarjottavaksi olen miettinyt lime-mansikkakakkua – annosmaljoihin tehtynä. Niinpä tämä makuyhdistelmä päätyi nyt myös tämän kevään simamauksi. Toivottavasti myös te pidätte tästä yhdistelmästä!

Mansikka antaa simalle kauniin värin ja limestä tulee kiva lisämaku. Voit säätää siman makeutta sokerin määrää muuttamalla. Jos haluat makeamman version, laita sokeria enemmän. Jos taas et kaipaa niin makeaa simaa, niin vähennä sokerin määrää. Näin saat juuri omaan makuusi sopivan siman.

Sitrushedelmissä kannattaa aina valita mahdollisuuksien mukaan luomuversioita. Pese hedelmät hyvin ennen niiden käyttämistä. Minä raastoin ensin lime-hedelmistä kuoren ja sen jälkeen vielä siivutin loput hedelmät simaa varten. Olen jo pienenä oppinut, että simaa varten hedelmistä raastetaan kuori ja sen jälkeen itse hedelmä pilkotaan joukkoon. Tämä tapa on edelleen minulla käytössä. Sitruunoista olen poistanut vielä paksun valkoisen kerroksen hedelmälihan ja kuoren välistä ennen pilkkomista. Sen voi oikein hyvin tehdä myös limelle, vaikka siinä toki tuo valkoinen osa onkin hyvin vähäinen sitruunaan verrattuna.

Katso alta resepti ja ohjeet siman valmistamiseen!

herkullinen sima limestä ja mansikasta

Lime-mansikkasima

4 l vettä
500 g mansikoita
500-700 g sokeria
4 limeä
pieni nokare tuorehiivaa
tai teelusikan kärjellinen kuivahiivaa

(sokeri ja rusinoita)

Kuumenna kaksi litraa vettä kiehuvaksi yhdessä mansikoiden kanssa. Sillä aikaa, kun vesi lämpenee, mittaa isoon kuumuutta kestävään astiaan sokeri. Pese limet hyvin. Raasta limen kuori ja siivuta hedelmä. Lisää limen kuoriraaste sekä hedelmä yhdessä sokerin joukkoon.

Kaada kuuma vesi astiaan sokerin ja limen päälle.

Kuivahiivalla: Lisää kylmää vettä joukkoon niin, että saat seoksesta noin +42 aseista. Sekoita hiiva lämpimän nesteen joukkoon. Anna seistä noin 10-15 minuuttia ja lisää lopuksi loput vedet joukkoon.

Tuorehiivalla: Lisää kylmää vettä joukkoon niin, että saat seoksesta kädenlämpöistä. Lisää pienen pieni hiivanokare joukkoon ja sekoita. Anna seistä noin 10-15 minuuttia ja lisää loput vedet joukkoon.

Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä yön yli seuraavaan päivään leivinliinan alla.

Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Laita jokaiseen pulloon noin teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina. Kurkkaa täältä halutessasi vaihekuvalliset ohjeet siman pullotukseen.

Nosta simapullot jääkaappiin. Sima valmistuu noin 4-6 päivässä. Voit nopeuttaa siman valmistumista pitämällä pulloja huoneenlämmössä.

Vinkki! Minä käyn aina välillä avaamassa jääkaapissa olevia simapulloja, jotta ylimääräinen paine pääsee pullosta ulos. Näin vältytään mahdollisilta pullojen räjähdyksiltä, joista välillä kuulee kerrottavan

Edit: Siman tekotapaa hieman muutettu paremman säilyvyyden takaamiseksi.

Mansikat ja limet siman joukossa
Vappusiman valmistaminen ja pullotus
Vappusima laseissa
vappusima valmistumaan
Vappusiman pullottaminen

Kommentoi

  1. Maria says:

    On varmasti hyvää! Mutta tuo sokerin määrä tuntuu niin hurjalta. Voikohan osan korvata makeutusaineella (stevia)?

    1. Sokerin määrää voi vaihdella sen mukaan kuinka makeaa simasta haluaa. Steviaa en ole simassa kokeillut. Jos kokeilet vaihtaa osan makeutuksesta esimerkiksi tuohon steviaan, niin tule kertomaan miten onnistui.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close