Satokausiherkut: Punaherukkamehun valmistaminen ilman mehustinta

Näin syksyn satokauden aikaan on hyvä tehdä myös erilaisia mehuja puutarhasta ja metsästä löytyvistä marjoista. Minä kävin keräämässä mieheni isovanhempien pihalta lähes ämpärillisen punaherukoita. Osasta tein marjapiirakan, osa meni mehuksi. En jaksanut kaivaa mehustinta esiin, vaikka yhtenä kesänä hainkin naapurista vanhan Mehu-Maijan, kun he halusivat siitä eroon. 

Mehu-Maijan käyttö on näppärää, mutta kovin pientä annosta varten en viitsi isoa mehustinta kaivaa esille. Niinpä keitin tällä kertaa mehun kattilassa. Se onnistuu nopeasti ja helposti. Mehun keittämistä varten tarvitset kattilan, marjoja, sokeria, vettä, siivilän, suppilon ja suodatinkankaan. Lisäksi tietysti puhtaat pullot mehun pullottamista varten. 

Tästä määrästä tuli noin 1 1/2 litraa mehua, joka sitten vedellä laimennetaan käyttövalmiiksi tarjoiltaessa. 

Itsetehty Punaherukkamehu

2 dl vettä

5 dl sokeria

noin 3 litraa punaisiaviinimarjoja eli punaherukoita

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja marjat. Kuumenna seosta aina välillä sekoitellen. Kun seos on kuumentunut kiehuvaksi, anna sen kiehua miedolla teholla noin 15-20 minuuttia.

Laita siivilään suodatinkangas, joka voi olla esimerkiksi keittiöharsoa tai muuta vastaavaa. Kun marjat ovat pehmeitä kaada mehua vähän kerrassaan suoraan kattilasta siivilään ja siivilöi mehu  kattilaan. Kuumenna mehu vielä kiehuvaksi ja pullota kuumana puhaisiin pulloihin. Käytä tarvittaessa apuna suppiloa. 

Mehun käyttö: Laimenna mehua oman maun mukaan vedellä. 

Vinkki! Voit mehustaa samalla tapaa myös muita marjoja. Mitoita sokerin määrä marjojen makeuden mukaan. 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Voisikohan tätä reseptiä soveltaa myös omenamehun tekoon? Mehumaijaa en omista enkä mehulinkoa, joten olisi hauskaa löytää omppumehullekin reseptivaihtoehto ilman erikoisvälineitä. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toimii varmasti myös omenien kanssa. Sokerinmäärä voi siinä olla hieman erilainen kuin punaherukkamehun kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close