Vispipuuro metsän antimista

Vispipuuro metsän antimista valmistui, kun käväisin viime sunnuntaina anoppilassa. On todella kiva, että anoppila sijaitsee lähes metsän keskellä, joten luonto on lähellä. Laitoin saappaat jalkaan ja suuntasin anopin kanssa metsään pariksi tunniksi. Tarkoituksena oli kerätä sieniä, mutta sienisadon ollessa meidän valitsemallamme alueella tällä kertaa heikko, kääntyi katseeni ihanan suuriin mustikoihin sekä tumman punaisiin puolukoihin. Onneksi oli pussi marjoillekin mukana, niin sain kerättyä marjat talteen ja valmistettua tämän hieman normaalia tummemman vispipuuroon. 

Tällä kertaa vispipuuro valmistui perinteisistä puolukoista sekä herkullisista mustikoista. Mustikat antavat vispipuurolle kauniin violetin värin. Meidän pakasteeseen kerätty mustikkasato on jäänyt tänä vuonna suorastaan olemattomaksi. Ei meillä tosin muulloinkaan riitä itse kerätyt mustikat koko talvea. Näin ollen joudumme myös ensi talvena tyytymään pakastealtaiden kotimaisiin marjoihin. Viime talvena taisi joku lukija ihmetelläkin, miten käytin talvella kaupan mustikoita mustikkapiirakkaan. Niin se vaan menee, kun menekki on suurta, on pakko turvautua välillä myös kaupan antimiin. 

Vielä kuitenkin kerkeät hakemaan mustikoita ja puolukoita ilmaiseksi metsästä, joten nappaa tästä alta herkullisen vispipuuron resepti mukaasi. Hieman kermaa (tai maitoa) kyytipojaksi ja herkullinen välipala, aamiainen tai iltapala on valmiina! 

Vispipuuro puolukoilla ja mustikoilla

6 dl puolukoita ja mustikoita

2-2 1/2 dl sokeria

1 1/2 l vettä

2 1/3 dl mannasuurimoita

(1/4 tl suolaa)

Mittaa kattilaan marjat, sokeri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Kaada seos siivilään ja siivilöi marojen kuoret pois. Painele lusikalla vielä marjat rikki, jotta saat kaiken maun marjoista puuroon. 

Kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi. Lisää kiehuvan mehun joukkoon mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Anna puuron kiehua noin kymmenen minuutin ajan, aina välillä sekoittaen. Mausta halutessasi suolalla. 

Nosta puuro jäähtymään. Kun puuro on jäähtynyt, niin vatkaa se sähkövatkaimella tai monitoimikoneella kuohkeaksi. Tarjoile viileä vispipuuro kerman tai maidon kanssa.

Vinkki! Voit kokeilla vispipuuroon myös vadelmia ja mansikoita. Me tuovat herkullista makua vispipuuroon, vaikka puolukoihin yhdistettynä.

Oletko varautunut tulevaan talveen säilömällä tai pakastamalla metsän ja puutarhan antimet? 

Nyt puolukka-aika alkaa olla parhaimmillaan ja vielä löytyy hieman mustikoita ja vadelmiakin. Omenapuut notkuvat omenoita ja kasvimaat tuottavat vihanneksia. Äläkä unohda metsän sieniä. Niitä tuntuu tänä vuonna löytyvän aika mukavasti. Monet sienet voit säilöä kuivattamalla ne, jolloin saat säilöttyä ne pieneen tilaan. 

Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös Facebookissa ja Instagramissa. Näistä löydät keskustelua ja kuvia arjesta leivonnan keskellä! 


Kommentoi

 1. La La Lilja says:

  Superherkullisen näköistä ja kauniit kuvat 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos Piia!

 2. Nimetön says:

  Vispipuuroa itsepoimituista marjoista, hyvää !

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kyllä! Tietää koko raaka-aineketjun kulun 🙂

 3. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says:

  Arvaa vaan onko pakastin niin täynnä että on halkeamispisteessä, no kyllä. Tosin siellä on mehustukseenkin meneviä marjoja, jotka onneksi tekevät tilaa riistalle kohta. Kuvaamasi vispipuuro on ehkä kauneinta näkemääni 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! Meillä on hieman sama juttu, että pakastimet (siis monikossa) ovat täynnä… No, mutta on sitten mitä syödä. Mustikkaa ei kylläkään juurikaan ole… Harmi juttu, koska sitä meillä kuluu!

 4. Sirkku says:

  Vispipuuro on niiiiiin upean väristä. En itse juuri säilö, koska en kasvata, marjasta tai sienestä. Lähipiiristä löytyy sellaisia ihmisiä sitten useampikin, jotka vielä jakavat miulle saaliistaan 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos Sirkku! No, mutta ihana, että löytyy ystäviä, jotka jakavat saaliinsa kanssasi! Minäkin usein vien äidilleni sienestämäni sienet yms. Marjoja kuluu omalla porukalla sen verran, että ne menee kyllä kaikki mitä saadaan.

 5. Hanna / Hannan soppa says:

  Voi sentään miten upean värinen puuro ja miten herttaiset kuvat. Pitääkin tehdä taas vispipuuroa pitkästä aikaa.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos Hanna! Vispipuuro on minun mielestäni parhainta kylmänä, joten sitä voikin tehdä isomman satsin kerralla. Näppärä makustella aamulla valmista puuroa.

 6. Peggy says:

  Vispipuurot ovat ihanan kuohkeita puuroja, me like it <3 ja nämä sinun kuvat, kaunista!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   No, niin on! Kiitos Peggy <3

 7. Pia / Lyhyenä hetkenä says:

  Meillä on vielä rutkasti tilaa pakastimessa, sillä marjojen poiminta ulkoistettiin tänä vuonna anoppilaan, josta talven herkut matkaavat meille kylmälaukussa ensi viikolla. 😀

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Minunkin pitää myöntää, että lastemme ja mieheni isovanhemmat tuovat meillekin välillä kala- ja marjasaaliita. Ihana juttu! Olemme kiitollisia siitä!

 8. Tita says:

  Mustikoita vispipuuroon , nam!! Tätähän pitää testata. Meillä vaan ei ole mustikan mustikkaa pakastimessa, jotenkin on vaan jäänyt marjastaminen kokonaan. Ja minua ainakin häiritsee ne inhottavat hirvikärpäset…sekin vaikuttaa metsässä viihtymiseen. Tosin sellainen hirvikärpäslakki minulla jossain on, pitääkin etsiä se. 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hirvikärpäsiä ei tällä kertaa näkynyt yhtään, eikä ole näkynyt koko syksynä – onneksi. Seuraavaksi käytän myös jotain muitakin marjoja vispipuuroon. Kiva tehdä uusia variaatioita. Mustikka sopi kyllä erittäin hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close