Joulukalenteri – Luukku 19: Pienet marenkikranssit ja vinkit marenkien valmistamiseen

Erilaisia suuria ja pienempiä marenkikransseja on näkynyt tänä jouluna runsaasti somemaailmassa. Olen jo aikaisemmin tehnyt tällaisen marenkikranssin, joka oli ”hieman” suurempi kuin nämä pienet naposteltavat marenkikranssit. Marenki on siitä hyvä herkku, että useimmiten se on myös täysin gluteeniton juhlapöydän tarjottava. 

Käytin näiden marenkien valmistamiseen kranssityllaa eli tyllaa, joka muodostaa kranssin eli reiän tuohon marengin keskelle pursottaessa. Näet käyttämäni tyllan (pursotusterän) tämän postauksen kuvissa. Kranssityllalla voi valmistaa myös pursotettavia keksejä tai vaikka täytekakun kermapursotukset. Tuo tylla on odottanut hyllyssä jo jonkin aikaa, mutta nyt pääsin sitä vihdoin kokeilemaan. Tulen kyllä kokeilemaan tätä uudestaankin. 

Kurkkaa alta resepti, ohjeet sekä vinkit marenkien leipomiseen. Marenkeja tehdessä kannattaa aina muistaa, että marenkeja ei varsinaisesti paisteta vaan ne kuivatetaan. Tästäkin löydät enemmän tietoa tuolta reseptin alta. 

Pienet marenkikranssit

(1-2 pellillistä)

3 valkuaista

1 1/2 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria

(elintarvikeväriä)

Vatkaa valkuaista hetki kulhossa. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää sokeriseos vähän kerrassaan valkuaisten joukkoon ja vatkaa niin kauan, että sokeri on täysin sulanut valkuaisvaahtoon.  Voit testata sokerin sulamista ottamalla pienen määrän marenkia sormien väliin ja hieromalla sormia yhteen. Tässä ei saisi tuntua yhtään sokerikiteitä. Tällöin marenki on valmis. 

Ota noin 1/5 osa marengista ja värjää haluamallasi väreillä. Leikkaa pursotuspussiin iso aukko ja laita kranssitylla pussiin. Lusikoi loput marenkimassat pursotuspussiin ja pursottele marenkikranssit uunipellille leivinpaperin päälle. Minulla tuli näistä yksi pellillinen, mutta kapeampaan uuniin pitää varmasti laittaa kaksi pellillistä. Pursota vielä värillisellä massalla hieman kuvioita valkoisen marekikranssin päälle. 

Kuivata marenkeja 75 asteisessa uunissa noin 1 tunti 30 minuuttia ja jätä marengit sen jälkeen jäähtyvään uuniin kuivumaan parin tunnin ajaksi. Sen jälkeen marengit ovat valmiita herkuteltaviksi. 

Vinkki! Voit vaikuttaa marenkien kuivatusajalla niiden kovuuteen. Jos kuivatat vähemmän aikaa, niin marengit jäävät sisältä pehmeiksi. Jos taas kuivatat pidemmän aikaa, marengit tulevat rapeiksi. On makukysymys minkälaisista marengeista pitää. 

Vinkit marengin valmistamiseen:– Huomioi, ettei valkuaisten erottelussa pääse yhtään keltuaista joukkoon. Jos joukossa on keltuaista, ei valkuaiset vatkaannu kunnolla. Kannattaa erotella aina valkuainen erilliseen mukiin tai kulhoon, jotta koko valkuaismäärä ei mene pilalle, jos jostain keltuaisesta pääseekin osa valkuaisten joukkoon. 


– Tarkista, että käyttämäsi vatkauskulhot ovat puhtaita. Jos kulhojen pintaan on jäänyt rasvakerros, ei marenki vatkaannu kunnolla. 


 – Käytä mahdollisimman hienoa sokeria (esimerkiksi erikoishieno sokeri), jotta sokeri liukenee hyvin valkuaisvaahtoon. Voit käyttää myös tomusokeria, mutta silloin annostelu on hieman erilainen.


-Pidä paistolämpötila alhaisena, jos et halua marenkien saavan väriä kuivumisen aikana. Pidä mielummin alhainen lämpötila ja pidempi kuivumisaika. 


– Jos marengit jäävät kuivattamisen ja jäähtymisen jälkeen vielä pehmeiksi, voit jatkaa kuivattamista uunissa alhaisella lämpötilalla. 


Kommentoi

  1. Heli says:

    Moi. Ihania ovat ja minulla on tarkoitus tehdä tällaisia tyttäreni ylioppilasjuhliin. Tyllaa olen kokeillut jo ja odottanut hyvää ja helppoa marenki ohjetta. Tuo paistaminen mietityttää eniten. Haluaisin tietysti kuivattaa monta peltiä samalla kertaa. Onko tuo 75 astetta ja 1,5 tuntia hyvä aika jos käyttää kiertoilmauunia ? Tuleeko 2 vai 3 pellillistä kerralla? Kiitos vaustauksesta jo etukäteen.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Jos käytät kiertoilmauunia, niin voit hieman pudottaa lämpötilaa. Paistoa kannattaa seurata. Liian lämpimässä uunissa marengit ottavat väriä. Jos huomaan, että marengit saavat hieman väriä, pudota lämpötilaa Tuo noin puolitoista tuntia on varmasti sopiva aika. Valmiin marengin tunnistat siitä, että se irtoaa leivinpaperista irti. Marengit siis vaan kuivuvat uunissa. Varmasti voit kuivattaa kolmekin peltiä yhtä aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close