Joulukalenteri – Luukku 19: Wanhan ajan pikkuleivät

 

Joulukalenterin 19. luukusta löytyy Wanhan ajan pikkuleipäresepti. Sain muutama vuosi sitten nimittäin tädiltäni erään vanhan keittokirjan, joka oli isäni puolen sukua jäänyt jälkipolville. Kirjan ulkonäkö on todella vanhan oloinen, mutta painovuosi on kuitenkin 1946. Olisin jopa kuvitellut kirjan olevan vanhempikin.


Olen selaillut kirjaa paljon ja halusinkin leipoa meille jouluksi jotain ihania pikkuleipiä kirjan oppien mukaisesti. Ehkä kuitenkin tuon ajan opeista hieman luistin, sillä valmistin pikkuleivät koneellisesti. Ihana oli lukea kirjan ohjeita, joista moni alkoi sanoilla ”Voi pestään…” tai ”Pesty voi…”. Minulla oli kuitenkin käytössäni jo valmiiksi pestyä voita 🙂 Ihan entisajan tunnelmiin en siis päässyt. Heräsi kyllä ajatus siitä, kuinka helpolla me nykyään pääsemmekään, kun voimme oikaista ”puolivalmisteisella” voillakin resepteissä. On tuolla siis monen monta reseptiä, joissa nykyajan perustuotteet tuntuvat juuri ”puolivalmisteilta” reseptiä lukiessa. 


Valitsin meidän joulupikkuleiviksi Mureat pursotinässät. Sen verran taas reseptiä tuunasin, että vaihdoin olomuodon ”ruusukkeisiin” ja laitoin vielä keskelle pienen määrän paistonkestävää marmeladia. Ja siis ei nämä kestä jouluun asti. Yli puolet katosi ensimmäisten tuntien aikana… Kohta ne on loppu… Onneksi jouluun on vielä aikaa, niin keritään vielä leipomaan uudet satsit!Mureat pursotinässät.

(Keittotaito; WSOY, 1946)


200 g voita

100 g sokeria

75 g mantelia (mantelijauhoja)

225 g vehnäjauhoja

1 kananmuna

(paistonkestävää marmeladia)


Voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi. Muna, mantelit ja jauhot lisätään. Seos puserretaan pursottimen läpi ja muodostetaan ässän muotoon. Paistetaan verrattaen kuumassa uunissa. 


Minä ohjeistaisin, että vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaaleaksi. Lisää joukkoon kananmuna voimakkaasti vatkaten. Paras lopputulos tulee lapavatkaimella. Sekoita mantelijauho ja vehnäjauho keskenään. Laita massa pursotuspussiin tai keksipursottimeen ja pursottele haluamasi mallisia pikkuleipiä. Tee kolo pikkuleipien keskelle sormella painaen, jos haluat pienen hillosilmän pikkuleipiin. Täytä kolo pursottamalla paistonkestävää marmeladia koloon. Paista noin 10 minuuttia 200 asteessa.

*************

 

Jos vielä mietit joululahjaa kummilapselle, nuorelle, ystävälle, vaimolle, tyttöystävälle tai vaikka opettajalle, niin Pullahiiren leivonta- ja koristelukurssien lahjakortit Helsingin kursseille on vielä mahdollista tilata sähköpostitse jouluaattoon asti. Saat nopealla toimituksella lahjakortin sähköpostiisi. Helppoa, nopeaa ja lahjan saajalle hyvin mukava lahja! 

Lisätietoja kursseista löydät täältä tai puhelimitse p. 040-1242042!

Kommentoi

 1. Triin says:

  Virossakin on samantyyliset keksit kevätkukka nimellä jos en väärin muista, niihin tule suklaasilmä. Näyttää kyllä herkulliselta

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Itse asiassa se suklaakin kävi toisena vaihtoehtona mielessä. Ehkäpä teen yhden satsin suklaalla 🙂

 2. Nimetön says:

  Eikö keksit menetä uunissa muotonsa ?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Nämä eivät menetä. Jos voi on liian pehmeää, voi keksit silloin menettää hieman muotoaan. Mutta kuten kuvista näkyy, nämä näyttävät hyviltä myös paiston jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close