Joulukalenteri – Luukku 2: Euroopan joulumarkkinat

Olemme ystäväni kanssa käyneet jo aika monen vuoden ajan keski-Euroopan joulumarkkinoilla. Ihan aina emme ole Euroopassa malttaneet pysyä, sillä kaukaisin joulumarkkinakohteemme on ollut New York. Kuitenkin Eurooppa on ollut se pääkohde näillä reissuilla. Ette arvaakaan kuinka paljon olen saanut ideoita ja uusia makuja näiden reissujen myötä.

Idea lähti vuosia sitten meidän molempien ollessa kotiäiteinä. Pikkujouluja ja muita mukavia menoja oli silloin aika vähän ja elämä pyöri pitkälti oman kodin ympäristössä. Kun lapset hieman kasvoivat, tuli meille mieleen, että mitä jos kokeilisimme reissata yhdessä. Tuo ensimmäinen reissu meni niin hyvin, että joulumarkkinoita on käyty ihailemassa aika monessa maassa. 

Kenellekään ei varmasti tule uutena juttuna, että olen aika hullaantunut erilaisiin kahviloihin. Jos minun kanssa matkustaa kerran, niin sen jälkeen kyllä tietää, että reissuissa joutuu lähes aina maistelemaan erilaisia leivonnaisia ja kertomaan niistä mielipiteensä. Budapestin kohdalla on kerrottu jopa yksi hauska sattumus mitä reissussa on käynyt. 

Berliinin joulumarkkinat

Ensimmäinen joulumarkkinareissukohde oli Berliini. Berliinissä oli ihania pieniä markkinapaikkoja ympäri kaupunkia. On ihana aistia eri kaupungeissa joulutunnelmaa. Markkinat ovat täynnä ihania tuoksuja, paikallisia käsitöitä sekä herkullisia makuja. Berliinissä markkinoilla oli myynnissä paljon erilaisia ruokia. Salamit roikkuivat markkinamökeissä, karusellit pyörittivät pientä markkinakansaa ja isommat markkinakävijät nauttivat paikallisesta glögistä.

Budapestin joulumarkkinat

Berliinin jälkeen seuraava matka oli Budapest. Budapestin torialueet muuntautuivat Berliinin tapaan tunnelmallisiksi markkina-aukioiksi. Budapestistä on jäänyt parhaiten mieleeni ihanat hiilien päällä paistetut taikinatorvet (tradelnik), kauniisti koristellut suklaalevyt sekä upeasti taituroidut pikkuleivät ja piparkakut.

Budapestissä kannattaa käydä tutustumassa vanhaan kahvilaa Café Gerbeaudiin. Se on todella vanha ja perinteinen kahvila, jonka saleissa on juhlittu monet juhlat. Yritys on perustettu 1858 ja tälle nykyiselle paikalle se on tehty vuonna 1870. Tässä ajassa on varmasti moni asia muuttunut, mutta laatu on pysynyt hyvänä. Täällä herkuttelimme mm. omenastruudelia sekä herkulliset lämpimät juomat. Budapestissä on muitakin ihania kahviloita, joista yksi mainonnan arvoinen on Anna Cafe. Tuolla herkuttelimme lähtöpäivänä ihanat leivokset tai oikeastaan kakkupalat. Minun valitsemassani leivonnaisessa oli ihanan rapea pähkinäkerros, praliini. Ihan varmasti jonain päivänä yritän valmistaa saman tyyppisen herkun itsekin. Anna Cafen ja Cafe Gerbeaudin väliin jää eräs todella tunnelmallinen ravintola – Ravintola Dunacorso. Dunacorso sijaitsee aivan Tonavan varrella. Ruoka oli erinomaista ja tunnelma lämmin. Tuoreet kukat ruokapöydissä ja tunnelmalliset muusikot esiintymässä. Tätä voin lämmöllä suositella, toki meidän vierailustamme on jo muutama vuosi aikaa. 
Budapestissä kävi sellainen sattumus, että tilasimme eräässä pienessä kahvilassa todella monta leivosta. Aivan tilauksen alussa, kun luettelimme siinä kahdestaan mitä leivoksia haluamme, tarjoilija otti ensimmäisen leivoksen lautaselle meille molemmille. Kun jatkoimme luetteloa, hän huokaisi ja oli pistämässä ensimmäiset leivokset takaisin. Me hätääntyneinä totesimme, että ei missään tapauksessa – me otamme nämä kaikki! Siinä oli tarjoilijalla ilmeessä pitelemistä, kun kaksi naista taisi tilata jopa kuusi leivosta. Onneksi on myös ymmärtäväinen matkaseuralainen mukana…

New Yorkin joulu

Budapestin jälkeen vuorossa oli tuo jo aikaisemmin mainittu New York. Olimme reissussa marraskuun puolivälissä, jolloin joulutunnelmaa oli aistittavissa, mutta joulu ei kuitenkaan ollut vielä kunnolla käynnistynyt. Reissun yhtenä kohokohtana muistan Radio City Music Hallin jouluesityksen. Se on jäänyt hyvin voimakkaasti mieleeni. Nämä jouluiset kuvatkin ovat tuosta esityksestä. Oli upeaa, miten samanaikaisesti kaikki esiintyjät tekivät liikkeet, vaikka heitä oli todella monta kymmentä yhtä aikaa lavalla. 

Lisäksi tuolla reissulla pääsin maistelemaan ja kurssittamaan itseäni paikallisissa leipomoissa. Ihana, kun oli joustava matkaseuralainen, joka sai onneksi olla kuunteluoppilaana eräälläkin koristelukurssilla.

Empire state building oli saanut kauniit jouluväritykset huippuunsa jo marraskuussa.  

Riikan joulumarkkinat

New Yorkin jälkeen seuraavana vuotena pysyimme taas Euroopassa. Matkakohteenamme oli Latvian Riika. Riikassa on paljon erilaisia pieniä joulumarkkinoita. Yleensäkin keski-Euroopan maiden joulumarkkinoilla on huomioitu lapset todella hyvin. Lapsille on tarjolla erilaisia eläinpihoja, huvipuistolaitteita sekä tietysti herkkuja. 

Riikassa voin suositella BakeBerry-kahviloita, jotka tarjoavat ihania herkkuja ja kotoisan tunnelman. Lisäksi kävimme syömässä ihanan persoonallisessa ravintolassa, joka nimi on Petergailis. Ravintola on hyvin pieni, joten kannattaa varata pöytä viimeistään edellisenä iltana. Varsinkin tuo alla näkyvä glögi oli todella herkullista. Sen maku on jäänyt vahvasti mieleeni. 

Prahan joulumarkkinat

Vuonna 2016 reissu suuntautui Prahaan. Tällä reissulla kyllä ihastuin Prahan ihanaan kaupunkiin. Nautimme Prahan ihanista kahviloista ja tietysti myös joulumarkkinoista. Prahassa oli myös Budapestin tyyliin myynnissä taikinatorvia, jotka täytettiin esimerkiksi mansikoilla ja kermavaahdolla tai vaikka jäätelöllä.

 Prahan joulumarkkinoilla myytiin myös torikojussa valmistettuja herkullisia perunalastuja, jotka olivat ihanan rapeita ja aidon perunan makuisia. Prahaan palasin vielä muutaman kuukauden kuluttua, koska kaupunki viehätti minua niin paljon. 

”Toisella puolella jokea” on pieni piparkakkumyymälä, jossa pääsee aistimaan jouluista tunnelmaa vuoden ympäri. 

Prahassa ehdoton ykkönen ravintoloiden ja kahviloiden osalta oli oman kokemukseni mukaan Cafe Louvre. Olen syönyt siellä moneen otteeseen sekä käynyt nauttimassa myös päiväkahveja muutamaan kertaan. Täältä blogista löydät myös reseptin Cafe Louvren erityistä kaakaota mukailevaan reseptiin. Cafe Louvre pitää yllä vanhaa arkkitehtuuria sekä kahvila- ja ravintolakulttuuria. Siellä on muun muassa oma alue biljardille. Myös palvelu on ravintolassa erinomaista ja vanhoja tapoja kunnioittavaa. Prahan ravintoloiden hintataso on suomalaisten mieleen, sillä ruoka on edullista.   

Gdanskin joulumarkkinat

Gdanskissa olimme viime vuonna. Heti reissun aluksi pääsimme seuraamaan paikallisen joulupukkielokuvan tai -ohjelman kuvauksia Gdanskin vanhassakaupungissa. Tuo jäikin oikeastaan ainoaksi näkymäksi varsinaisesta joulusta. Toki joulu näkyi kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa, mutta meidän reissuajankohtaan joulumarkkinoita ei vielä juurikaan ollut. Olimme reissussa marraskuun loppupuolella tai ihan joulukuun alussa.

Tuo Puola ja Gdansk valikoitui matkakohteeksi edullisuutensa vuoksi. Lennot maksoivat muutaman kympin (meno-paluu) ja hotellikaan ei paljoa maksanut. Yövyimme Hotelli Liberumissa, joka oli sijainniltaan erinomainen. Hotellin edulliseen hintaan kuului hotellin alimman kerroksen pienessä ravintolassa tarjoiltu aamiainen. Ravintolassa taisi olla joka ilta livemusiikkia, joka sekin oli aika kiva lisä. Hotelli on todella pieni ja huoneet aika vaatimattomia, mutta kuitenkin siistejä. Yhtenä yönä meiltä meni sähköt ja olimmekin hieman jännittyneinä siitä, mitä tapahtuisi. Puhelin oli mykkä ja koko kaupunki pimeä. No, kyseessä oli jonkinlainen puoli kaupunkia pimentänyt sähkökatkos. 

Puola on ollut ruokamaana sellainen, että olen siihen halunnut tutustua jo pidemmän aikaa. Onneksi viime vuonna siihen oli mahdollisuus. Löysin paljon uusia ideoita tuolta reissusta. Laitan tähän muutaman ravintola- ja kahvilavinkin, jotka kannattaa käydä kurkkaamassa Gdanskissa. Joen varrella on moderni kahvila Umam, jonka tarjoilee toinen toistaan kauniimpia ja herkullisempia leivonnaisia. Ravintoloista jäi mieleen erityisesti vanhankaupungin pieni pizzeria-ravintola, jossa saimme herkulliset annokset kahdella kerralla, joilla se valikoitui meidän ruokapaikaksemme. Myös jälkiruoka oli todella herkullista. 

Cuciernia Sowa on paikallinen kahvilaketju. Kahviloita näkyi niin Gdanskin vanhassakaupungissa kuin myös Sopotin rantakaupungissa. Siellä oli myynnissä mitä erilaisempia konvehteja sekä tietysti kakkuja ja leivonnaisia. 

Gdanskissa on myös pieni karkkitehdas ihan keskellä vanhaa kaupunkia. Siellä kannattaa käydä tutustumassa karkin valmistukseen. Myös pienen junamatkan päässä oleva Sopot on tutustuminen paikka ihanan rannan ja taiteellisen arkkitehtuurinsa vuoksi.

Helsingin joulumarkkinat

Ei unohdeta tästä listasta kahta lähimpänä olevaa joulumarkkinakaupunkia eli Helsinkiä ja Tallinnaa. Näissä molemmissa kaupungeissa olen käynyt nauttimassa joulutunnelmasta. Helsinki on ottanut viime vuosina hyvin kiinni keski-Euroopan markkinatunnelmasta, kun markkinoilla on ollut tarjolla paljon jouluisia makuja ja tuoksuja. Myös lapset on huomioitu karuselleilla ja aikuiset jopa saunamahdollisuudella. 

Tällä viikolla Helsingissä käydessäni kävin vilkaisemassa rakenteilla olevaa joulumarkkina-aluetta Tuomiokirkon edessä. Hienolta näytti, vaikka oli vielä keskeneräinen. Toivottavasti niin suomalaiset kuin myös ulkomaalaiset turistit löytävät nämä joulumarkkinat! Myös Helsingin kauniisti valaistut kadut tarjosivat ihanaa joulutunnelmaa. 

TULEVAA…

Tukholman joulumarkkinat 2018


Tämän vuoden reissu suuntautuu Tukholmaan Ruotsiin. Ruotsin ravintolatarjonta on hyvin laaja, samoin kahvila- ja leivonnaistarjonta. Tämän vuoksi suuntasimme Tukholmaan. Jos haluat olla realiaikisesti matkalla mukana, niin tule seuraamaan Pullahiiren leivontanurkkaa Instagramissa. Olemme nimittäin parhaillaan Tukholmassa ihastelemassa Tukholman joulunodotusta sekä tietysti etsimässä ideoita ja makuelämyksiä!

Jos haluat kysyä vielä lisää joulumarkkinakohteista tai vaikka hotelli- tai ravintovinkkejä, niin kirjoita kommenttisi tämän päivityksen alle. Voit toki myös laittaa sähköpostia [email protected]. Kerron mielelläni lisää yllä olevista kohteista.

*****

Onko sinulla kokemusta Euroopan joulumarkkinoista? 

Mitä kaupunkia tai maata sinä suosittelisit? 

Onko sinulla jonkin joulumarkkinakaupunki, jonka olet aina halunnut kokea? 

Jätä ihmeessä tähän alle kommenttisi. Olisi ihana lukea teidän kokemuksia ja ehkä suunnitella jo hieman ensi vuotta… Voit myös jättää kysymyksen, jos haluat tietää lisää jostain käymästämme kohteesta. 

*****

PS. Olemmehan me käyneet aikaisemmin myös Tallinnan joulumarkkinoilla. Siitä löydät enemmän juttua täältä

Kommentoi

 1. Kakkumonsteri says:

  Munchen ja Hampuri on myös ihania 😊 Frankfurtissa ei ollut mitään

  1. Kakkumonsteri says:

   Niin ja Wien oli ihana 😁

  2. Pullahiiri/Taru says:

   Juuri pohdimme lentokoneessa seuraavan matkan määränpäätä. Ihana saada kokemuksia muilta. Kiitos vinkeistä! Wien kuulostaisi hyvältä ja se tuli mainittuakin pohdinnoissa. Hyvä tietää, että Frankfurt ei ole ykkösenä listalla. Myös Puolan muita kaupunkeja mietimme. Puolassa taisi tuo markkinakausi alkaa sen verran myöhään, että viime reissulla jäimme ilman markkinoita, kun olimme ihan marraskuun lopussa liikenteessä. Joulutunnelmaa oli kuitenkin monessa paikassa tarjolla. Olisi se kuitenkin mukava nähdä edes pieni vilaus joulumarkkinoista, kun kerta markkinareissulla on 🙂

 2. Nimetön says:

  Nürnberg on myös upea joulukaupunki, sitä arvostavat ymmärtääkseni myös saksalaiset. Tämän voisi hyvin yhdistää myös Müncheniin.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitokset vinkistä! Pitää ehdottomasti kurkata tuo paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close