Juhlaleivonnainen: Suklaa-kinuskimacarons / Chocolate-caramel macarons

Ranskalaiset macaron-leivonnaiset ovat tulleet varmastikin jäädäkseen kauniiksi juhlapöydän tarjottavaksi. Tein tänne blogiin ihanat suklaa-kinuskimacaronsit. Näitä voi tarjota niin ylioppilasjuhlissa kuin myös äitienpäivän kahvittelussa. Reseptin lisäksi tässä on myös vaihekuvat macarons-kuorien valmistukseen. Macaron-kursseja on tulossa kurssivalikoimaan myös syksyllä, joten jos tuntuu että kaipaat lisäopastusta kuorien ja erilaisten täytteiden valmistamiseen, kannattaa seurailla kurssitarjontaa heinä-elokuussa.

Tein macaron-kuoriin ihanan vatkatun suklaa ganache-täytteen Pandan uudesta KinuskiMuru-suklaalevystä. Tuossa on ihanasti kinuskin palasia pieninä sattumina suklaan seassa ja se sopii hyvin näihin macaron-kuoriin. Itse pidän kovasti kaikista ”rapeista” suklaista. Seassa voi olla niin keksimurua, krokanttia tai muita rapeita sattumia.

Suklaa-kinuskimacarons

Chocolate-caramel macarons

(noin 70 kpl)

400 g tomusokeria

200 g mantelijauhetta

40 g kaakaojauhetta

200 g valkuaisia

60 g kidesokeria

Täyte

2 dl vispikermaa

200 g Panda KinuskiMuru-suklaata

Erottele valkuaiset päivää tai paria ennen leipomista ”ikääntymään”. Mittaa tomusokeri, mantelijauhe sekä kaakaojauhe leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Pyöräytä kunnolla sekaisin ja siivilöi jauhot kahteen kertaan. Heitä pois kaikki ylimääräiset mantelinpalaset, jotka jäävät siivilään.

 

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri vatkauksen aikana parissa erässä valkuaisten joukkoon. Vatkaa kunnes vaahto on paksua. 

 Lisää vaahdon joukkoon siivilöidyt jauhot kerralla. Nostele ja sekoittele massaa kunnes se on muuttunut kiiltäväksi ja lastalla nostetut huiput tasoittuvat hiljalleen. Tässä kannattaa olla todella varovainen, koska liian valuva massa on vaikeaa pursottaa eivätkä kuoret nouse kauniisti ja myös muoto kärsii. Liian paksuun massaan jää huiput, jotka eivät tasoitu ennen paistoa.

 

Nosta massa pursotuspussiin ja pursottele kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperille. Napauta uunipeltiä muutamaan otteeseen pöytää vasten, jotta ilmakuplat nousevat pois kuorista. Jätä kuoret lepäämään noin 15-30 minuutin ajaksi huoneenlämpöön, jotta leivonnaisten pinnalle muodostuu kalvo. Kokeile sormella pintaa. Leivonnaiset ovat valmiina uuniin siinä vaiheessa, kun sormeen ei tartu massaa. Paista 140-150 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Jos mahdollista, niin kannattaa kokeilla alalämpöä uunissa. Paistoaika ja -lämpötila riippuu paljolti uunista, joten paistoa kannattaa seurailla vierestä. Jätä kuoret jäähtymään leivinpaperille. 

Valmista täyte kuumentamalla kerma lämpimäksi, mutta älä keitä. Rouhi suklaa kulhoon ja kaada kuuma kerma suklaan päälle. Sekoittele seosta. Jos suklaa ei sula kunnolla, niin kaada seos vielä kattilaan ja sekoittele lämpimän lieden päällä. Nosta seos jääkaappiin. Vatkaa kylmä seos vaahdoksi – älä keitä tai ylivatkaa seosta, jotta se ei juoksetu. 

Nosta täyte pursotuspussiin ja pursottele joka toiselle kuorelle täytettä. Nosta sopiva kansi pursotuksen päälle. Nosta valmiit leivokset jääkaappiin ja anna tekeytyä ainakin seuraavaan päivään. Macaronsit säilyvät jääkaapissa muutamia päiviä. Nosta leivonnaiset huoneenlämpöön noin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Vinkki! Vaikka tässäkin reseptissä neuvon käyttämään ikääntyneitä valkuaisia, voi tuoreistakin valkuaisista valmistaa macaron-kuoria. Ikäännytetyillä valkuaisilla vaahto saattaa olla hieman kuohkeampaa, mutta monen monta erää olen onnistuneesti valmistanut ihan tuoreistakin valkuaisista. Se ei siis ole este leivonnaisten valmistamiseen.


Vinkki! Leivonnaiset voi valmistaa myös etukäteen. Tällöin pakasta macaronsit joko valmiiksi täytettyinä tai pelkkinä kuorina. 

 

Käy kurkkaamassa Pandan juuri alkanutta reseptikilpailua netissä. Herkullisella suklaareseptillä voit voittaa mm. yleiskoneen ja tuotepalkintoja. Suklaa on niin herkullinen raaka-aine leivonnassa, että siitähän keksii vaikka mitä perinteistä tai vaikka hieman uudempaakin herkkua! Suklaisia leivontahetkiä 🙂Yhteistyössä 

http://panda.fi/
www.blogirinki.fiKommentoi

 1. Minka says:

  Onpa kauniit macaronsit! 🙂 Toi Kinuski Muru-suklaa on muuten tosi hyvää, varmaan ihanan makuista tällaisessa täytteessä 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! Itse tosiaan olen kaikkien "rouheiden" suklaiden fani. Myös tuo Pandan Kultainen Crisp nousi yhdeksi suklaasuosikikseni. Kuitenkin tämä kinuskiversio vaikoitui tähän reseptiin juuri kinuskipalojen vuoksi. Kultaista Crispiä voisin hyvin käyttää esimerkiksi hyydykekakussa.

 2. Nimetön says:

  Tyhmä kysymys: jos käyttää uunissa alalämpöä, niin tulevatko pellit kuitenkin uunin keskitasoon? Ja miten tuo alalämmöllä paistaminen eroaa "tavallisesta"? En ole ikinä tehnyt macaroneja, mutta tekisi kyllä mieli kokeilla.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ei ole tyhmiä kysymyksiä! Minä olen käyttänyt kiertoilman kanssa tuota alalämpöä, joten peltien asettelu ei ole ollut niin tarkkaa. Kaksi pellillistä olen paistanut kerrallaan. Olen huomannut, että varsinkin macaron-leivonnaisten kanssa tuo omaan uuniin tutustuminen on kaiken a ja o. Olen paistellut monissa uuneissa näitä ja aina pitää löytää se oikea uunin lämpötila sekä paistoaika. Kannattaa myös lukea uunin ohjekirjaa, mitä siinä alalämmön käytöstä sanotaan.

 3. katja says:

  Nämä siis voisi pakastaa täytteineen? Muuttaako pakastus koostumusta?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Voi tosiaan pakastaa. Minun kokemukseni pohjalta macaronsit eivät kärsi pakastamisesta, kunhan muistaa rauhallisen sulatuksen ja säilöö leivonnaiset hyvin, ettei pakastimen maku tartu leivonnaisiin.

 4. Nimetön says:

  Tosi kiva ohje, pitäs kokeilla:)

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kokeile ihmeessä. Täytteitähän voi sitten muokata omien toiveiden mukaan, jos haluaa muutakin kuin suklaista täytettä.

 5. Nimetön says:

  Kiitos macaron-kurssista Taru! Voin suositella kurssia kaikille. Enää ei pelota onnistuuko macaronsit vaiko ei :D. Aina on onnistunut.
  Terkuin, Jaana

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos kommentistasi! Mukava saada kurssilaisilta palautetta vaikka tänne blogiinkin 🙂

 6. Nimetön says:

  Mitä minä teen väärin noiden kanssa kun ne eivät koskaan nouse kauniisti eikä lähde irti leivinpaperista :/? Ne ovat aina pelkkä lätty mikä ei lähde irti…

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei! Minkälaista reseptiä olet käyttänyt? Tätä minun reseptiäni? Kannattaa tutustua omaan uuniin. Syynä voi olla esimerkiksi liian viileä uuni. Mitä sinun macaronseille käy? Pyöristyykö tai repeileekö päällinen? Onko seos tarpeeksi paksua pursotettavaksi, vai valuuko se pussista "loristen" pois? Hirveä määrä kysymyksiä, mutta näillä asioilla on merkitystä. Jos ne eivät lähde irti, ne eivät ole tarpeeksi kypsiä. Joissakin uuneissa paistoaikaa on pitänyt pidentää huomattavasti. Kannattaa myös antaa kuorien kunnolla jäähtyä ennen irrotusta. Myös tuo alalämpö voi helpottaa alapohjan paistumista.

 7. Tanja says:

  Mitähän minä teen väärin kun kuoret nousee hyvin mutta pinta repeää ja muuttuu todella kovaksi mutta sisälle jää silti tahmea kerros sitä taikinaa, paistuvat siis päältä liikaa ja sisältä liian vähän 😀

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Repeämiseen vaikuttaa varmasti paljolti tuo uunin lämpötila. Kokeile hieman nostaa paistolämpötilaa, niin se voi auttaa tuohon pintaan. Uuni on todella tärkeässä osassa tuota Macaron-kuorta. Macaronin kuuluukin olla sisältä juuri tahmea ja päältä ihanan rapea. Kuulostaa siis muutoin oikein onnistuneilta yksilöiltä, mutta pinnan ei kuulu halkeilla. Kuoret sitten vielä imevät täytteestä ihanasti kosteutta (täytteestä riippuen) ja leivonnainen on niin ihanan makuinen!

 8. Nimetön says:

  Paljonko on 200g mantelijauhetta ja 200g valkuaista deseinä? 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei! Nyt en osaa sanoa, kun aina mittaan nuo grammoina. Suosittelen varsinkin macaron-leivonnaisia leipoessa mittaamaan vaa´alla, niin tulee oikea määrä.

 9. Unknown says:

  Hei! Noista valkuaisista, jätetäänkö huoneenlämpöön ikääntymään vaiko jääkaappiin?? :–)

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Jääkaapissa olen pidemmät ajat säilyttänyt, mutta nostanut hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta ovat huoneenlämpöisiä vatkattaessa. Onnistuu myös tuoreemmilla valkuaisilla eli tuo ikäännyttäinen ei ole pakollinen kohta – kuten tuolla tekstissä jo kerroinkin.

 10. Nimetön says:

  Osaatko sanoa montako munaa tarvitaan? minulla ei vaakaa ole niin en oikein osaa arvioida kuinka monta valkuaista 200g on 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close