Joulukalenteri – Luukku 5: Saaristolaisleipää ja sillimoussea joulupöytään

Olen aina yrittänyt saada joulukalenteriin myös muutaman suolaisen herkun tarjolle. Olen mukana suunnittelemassa Ahti-sillien kampanjassa kalatuotteista jouluherkkuja. Perinteiseen joulupöytään kuuluu tietysti sillit ja ne saivatkin ensimmäisen suolaisen reseptin paikan tämän vuoden joulukalenterista. 

Valmistin kalatuotteista sillimoussen, joka sopii vaikka saaristolaisleivän päällä syötäväksi tai ruokapöytään perunoiden lisukkeeksi. Monikäyttöinen ja helposti valmistettava sillimousse sopii hienompaankin pöytään, sen juhlavan maun vuoksi. Silliruokien valmistus on juhlallisesta maustaan huolimatta hyvin helppoa. Ahti matjessillifileet ovat käyttövalmiita suoraan paketista otettuina, joten sillin käyttö reseptissä on helppoa. 

Näitä herkullisia kalavoileipiä voisi tarjoilla esimerkiksi pikkujouluissa tai muissa juhlissa ruokaisana palana. Tämä resepti sopii myös viikonlopun juhliin tai vaikka huomisen itsenäisyyspäivän herkutteluun. 

Sillimousse

(noin 20 leivälle)

1 pkt (150 g) Ahti Matjessillifilettä

100 g kylmäsavustettua kirjolohen mätiä

1 punasipuli (pieni)

1/4 dl tuoretta tilliä

1/2 sitruuna

400 g ranskankermaa

2 dl vispikermaa

1/3 tl valkopippuria

Lisäksi saaristolaisleipää tai ruisnappeja

Pilko silli pieniksi kuutioiksi. Nosta pieneksi paloitellut sillifileet kulhoon yhdessä kirjolohen mädin kanssa. Jätä osa kirjolohen mädistä koristeluun. 

Pilko sipuli ja tilli pieneksi sekä purista sitruunan mehu. Sekoita silli, mäti, sipuli, tilli ja sitruunan mehu yhdessä ranskankerman kanssa kulhossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi joukkoon. Mausta mousse vielä valkopippurilla. Sekoita tasaiseksi. 

Anna moussen tekeytyä muutama tunti jääkaapissa ja jaa mousse saaristolaisleivän tai ruisnappien päälle. Voit myös asetella moussen tarjolle kulhossa. Koristele leivät halutessasi tillillä, mädillä ja punasipulilla. 

Saaristolaisleipään löydät reseptin täältä.

Vinkki! Voit käyttää tähän reseptiin myös perinteistä Ahti-suolasilliä. Minusta tuo matjes-sillin mausteinen maku sopii kyllä erinomaisesti tähän reseptiin. Jos käytätä suolasilliä, niin muista liottaa silliä noin kaksi tuntia ennen valmistamista kylmässä vedessä suolaisuuden tasoittamiseksi. 

Sillin käsittelyyn löydät vinkkejä Sillikoulusta. Minä löysin sieltä vinkin sillifileiden pilkkomiseen pitsaleikkurilla. Kannattaa siis kurkata, koska nämä vinkit voivat helpottaa sillin käsittelyä huomattavasti. 

Ahti perinteinen sillifile on saanut nyt uuden paketin, mutta on edelleen aitoa ja perinteistä rasvasilliä valmiiksi fileoituna. Rasvasillistä voi valmistaa erilaisia silliruokia vaikka joulupöytään. Ahdin reseptejä löydät lisää täältä

Sillifileet maustetaan ja pakataan Turussa. Paketista löytyy MSC-merkki, joka takaa kalojen vastuullisen kalastuksen. Ahdin sillituotteissa käytetään vain laadukasta ja rasvaista norjansilliä.

Täältä löydät myös vastauksia sillivalmisteisiin liittyviin kysymyksiin sekä tietoa sillituotteiden säilyvyydestä. Nuo säilyvyysasiat ovat hyvin tärkeitä varsinkin näin joulun aikaan, kun tuotteet saattavat olla tarjolla pöydässä pidempiäkin aikoja. Silloin pitää tarkistella, ettei tuotteet pääse pilaantumaan tarjoilun aikana tai pitkästä tarjoilusta johtuen. 

Yhteistyössä Ahti-silli

Kommentoi

 1. Nanna says:

  Just mun suunmyötäinen makupala!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Eikö vaan 🙂 Ihanan tyylikäs herkku, mutta kuitenkin helppo valmistaa ja sopii joulupöytään.

 2. mustakissa says:

  Kuulostaa herkulliselta.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos!

 3. Saturnina says:

  Tämä oli täsmäohje työpaikkani jouluisille nyyttikesteille täällä Belgiassa, kiitos!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Voi kuinka mukava lukea kommenttisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close