Kahvitietoutta – Kohti parempaa kahvia!

Pääsinpä viime viikolla aika erikoiseen tilaisuuteen – nimittäin tutustumaan Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimoon. Minulta kysellään paljon leivonnaisreseptien lisäksi myös kahvivinkkejä juhlapöytään. Niinpä oli aika hyvä sattuma päästä Pauligille saamaan kahvitietoutta, jotta osaan jatkossa vielä paremmin neuvoa kahviasioissa. Aamupäivän aikana tuli maisteltua monia erilaisia kahveja sellaisenaan sekä leivonnaisten kanssa. Monet teistä lukijoista tietävät, että minulla kahvia on kulunut enimmäkseen leivontaan. Tällä kertaa kuitenkin maisteltiin erilaisia kahveja. Maistelussa kiinnitettiin huomiota kahvilaatujen erilaisiin makuvivahteisiin. Myös tuo Makupariyhdistelmä oli hieno kokemus. Erilaiset kahvilaadut tukevat makuja ja hapokkuuksia eri tavoin. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Pauligin sivustolla Makuparit-palveluun. Noiden oppien myötä voit järjestää vaikka oman Makupari-maistelun läheisille.

 Keräsin tähän päivitykseen teille muutamia päivän aikana poimimiani vinkkejä kahvin valmistukseen ja tarjoiluun. Päivän aikana kävimme läpi kahvin koko ketjun – kukasta kuppiin. Jos kahvitietous kiinnostaa, alkuun pääset hyvin jo tällä kahvitiedolla. Linkistä löydät vinkkejä ihan kahvitahran poistosta kahvin alkuperään ja kahvin valintaan asti.

 Pääsin tutustumaan myös tehtaan toimintaan sekä näin päivittäisen laadunvalvontatuokion, joka oikeasti oli todella taidokasta katseltavaa. Tuon laadunvalvontatuokion jälkeen oma maisteluhetki ei ehkä ollut kaikkein näyttävintä, mutta mukavasti sain makuja irti kahveista – myös sokkotestissä.

Tässä alla vinkit kahvin valmistukseen sekä laitteiden huoltoon:

 

 • Säilytä avattu kahvipaketti jääkaapissa. Laita avattu kahvipaketti ilmatiiviiseen rasiaan ja rasia jääkaappiin. Näin kahvin rasva ei pääse härskiintymään, eikä myöskään jääkaapin maut imeydy kahviin. Ehkä huonoin säilytyspaikka on kuuleman mukaan liesituulettimen/lieden vieressä, koska lämpötila vaihtelee suuresti. (Siellä se on meillä juuri ollut säilytyksessä…)   
 • Pese kahvinkeitin säännöllisesti. Hyvä kotikonsti tuohon on 1
  litra lämmintä vettä ja 3 rkl ruokasoodaa. Valuta seos keittimen läpi. Käytä kahvinkeitintä sen jälkeen muutaman kerran pelkän puhtaan veden kanssa
  puhdistaen. Kalkin poisto kannattaa myös suorittaa säännöllisesti. Muista tarkistaa oman kahvinkeittimesi ohjeet puhdistuksesta.  
 • Kahvi ei muutu vahvemmaksi lisäämällä puruja yli suosituksen. Kannattaa vahvemman kahvin toiveissa vaihtaa kahvilaatu tummempaan paahtoon.

 • Tummemmassa paahdossa hapot vähenevät. Joten jos kahvi aiheuttaa närästystä, kannattaa kokeilla kahvilaadun vaihtamista tummempaan paahtoon.

 • Sopiva kahvin määrä on 60-70 g per vesilitra. Jos keität suurempaa kahvimäärää, niin 20 litraan vettä hyvä määrä on 1,2 kiloa kahvia. Tämä vinkiksi kaikille suurempia tilaisuuksia järjestäville.

 

 • Sekoita valmis kahvi valutuksen jälkeen esimerkiksi lusikalla. Näin saat tasalaatuista kahvia.  
 • Kahvi tulisi tarjoilla puolen tunnin aikana keittämisestä. Paras kahvin tarjoilulämpötila on 75-80 astetta. Älä sekoita uutta ja vanhaa kahvia keskenään.
 • Buffeepöydässä
  kannattaa valita runsaammalle ja hyvin erilaiselle tarjottavalle
  tummapaahtoinen (paahtoaste 3-5) kahvi. Näin saa parhaiten tukea
  kaikille mauille. Varmimmaksi kahvivalinnaksi ehdotettiin Paulig Mundo-kahvia.

Nämä edellä olevat vinkit auttavat varmasti itseäni juhlien kahvin keittäjänä. Toivottavasti myös teille lukijoille on tästä tietoudesta hyötyä arjessa ja juhlassa. Onhan kahvi aika suurena osana juhlatarjoiluja, leivonnaisten kaverina. Voit käydä tutustumassa myös Vuosaaren Paulig instituutissa järjestettäviin baristakursseihin tai verkkobaristakursseihin täällä.

*****


Kuten jo aiemmin Pullahiiren facebookryhmässä arvontarikasta lokakuuta lupailinkin, niin laitetaan vinkkien lisäksi tähän päivitykseen kuukauden ensimmäinen arvonta.

Nyt sinulla on mahdollista päästä baristaoppiin asuinpaikastasi riippumatta. Paulig lupasi nimittäin lahjottaa kahdelle tähän päivitykseen kommentoivalle baristakurssit – netissä. Näin ollen ei ole väliä asutko Hangossa vai Utsjoella. 

Jätä kommentti tähän päivitykseen 13.10.2014 mennessä. Voittaja ilmoitetaan 15.10.2014 mennessä Pullahiiren leivontanurkassa.

Kerro kommentissa minkälaisena tai missä sinä juot kahvisi. 

Juotko kahvin mustana, lattena, makusiirapin tai vaikka mausteella maustaen? Nappaatko kahvin työmatkalle mukaan vai juotko sen omassa rauhassa?

Arvonta-aika on 7.10.-13.10.2014. Voittajan
nimi julkaistaan Pullahiiren leivontanurkassa
15.10.2014 mennessä (jätä siis nimesi tai nimimerkkisi). Nettibaristakurssin tunnukset lähetetään voittajalle Pauligin toimesta. Jätä kommenttisi yhteyteen mielellään sähköpostiosoitteesi tai käy kurkkaamassa voittajat blogista. Voittajaa pyydetään ilmoittamaan sähköpostiosoite 20.10.2014 mennessä osoitteeseen [email protected], jos sitä ei ole kommentin yhteyteen jätetty. (1 kommentti/henkilö)

Yhteistyössä

Paulig-logo CMYK Tummanruskea

www.blogirinki.fi

Kommentoi

 1. Annuliina says:

  Juon tummapaahtoista kahvia maidon kera. Joskus myös espressoa.

 2. Nanne - Elämää Koivurannassa says:

  Juon kahvin mustana ja yleensä vain silloin,kun saan nauttia sen ihan rauhassa. Kaikista parhaalta maistuu nokipannukaffet luonnonhelmassa!
  nanne1984[at]gmail.com

 3. Katri Ryynänen says:

  Latte tai cappuccino maistuu parhaiten. Suodatinkahveista valitsen mieluiten tummapaahtoisen. Baristakurssi olisi ihan huippujuttu. kakkukatri[at]gmail.com

 4. Nimetön says:

  Juon kahvini maitokahvin ja laten välimuotona. Maitoa pitää joka tapauksessa olla runsaasti! Toisinaan herkuttelen maustekahveilla 🙂

 5. Unknown says:

  mustana, kotona, aamulla, herätäkseni 🙂

 6. Miia/Pullantuoksuinen koti says:

  Kiva juttu!

  Juon kahvini mieluiten tummapaahtoisena joko hyla-kevytmaidon, kahvimaidon tai kaurajuoman kera. Välillä keitän espressoa ja teen lattea ja joskus lorautan joukkoon makusiirappia.

  En ota kahvia ikinä mukaan matkaan vaan juon sen rauhassa nautiskellen.

 7. nami-hiiri says:

  Suomalainen paahtoo on yksi parhaimmista ja siihen tottuneena on vaikea 'ihastua' uusiin tuttavuuksiin. espresso on ainoa poikkeus!
  Säilytän Paulig -aarteet aina tiiviissä rasiassa, mutta pakastimessa.

 8. Kakkutaikuri says:

  Sen verran investoin kahviin että kotosalla juodaan Pressaa, kahvilasta tilaan aina laten. Toisinaan laten valkosuklaisena ja se on ihan überhyvää, sillä passaahan kahvi ja suklaa niinkuin nenä päähän.

 9. Susanna says:

  Valmistan kahvini pressopannulla ja juon yleensä yhden mukin päivässä, aamuisin. Käyn hakemassa kahvini paahtimon myymälästä, jossa pavut jauhetaan. Haaveena on hankkia oma kahvimylly, jotta saisin kahvia juuri jauhetuista pavuista. Juon mieluiten tummapaahtoista kahvia.

 10. Nimetön says:

  Juon kahvini nykyään mustana ja makuun kiinnittää nyt enemmän huomiota. Paahtoaste on jo vaihtunut tummemmaksi, mutta makusuosikkia en vielä ole löytänyt. Tuo Mundo meneekin seuraavaksi ostoslistalle. Paras kahvihetki on aamu ja mieluiten kiireetön sellainen, hyvä lähtö päivälle. Anneli

 11. Nimetön says:

  Olen "herkkukahvittelija", eli en juo kahvia läheskään päivittäin, ja kun juon, täytyy sen olla joku hyvä latte tms maitokahvi 🙂

  laura.elorinne[at]gmail.com

 12. Kakkuviikari says:

  Ah; kahvi. Ihana aihe. Itse työskentelen kahviossa ja rrrrakastan sitä tuoksua, kun kahvipakkaus avataan. Oma kahvini maistuu parhaalle ehdottomasti illalla maidon kera, kun kaikki lapset nukkuu ja saan nautiskella sen ihan omassa rauhassani…ja ei, ei vaikuta yöuniin ;D

 13. Kiitos, hyvä juttu ja paljon uutta tietoa kahvista!

 14. Harakka says:

  Mmm, tumma paahto, aina aamuisin yksi kuppi ja loput keittimestä mukaan termariin töihin mennessä.
  Parasta on mutteripannulla tehty, viikonloppusin aina jotain erikoisempaa herkkua.
  Kiireetön aamu ja ihana cappuccino croisantin kera.
  Ei elämää ilman HYVÄÄ kahvia.

  Ps. En kyllä tiennyt tuosta jääkaappijutusta, ihmettelinkin aina miksi entinen kämppikseni säilytti kahviansa jääkaapissa.
  En vaan koskaan kehdannut kysyä 😀

 15. Marianne S. says:

  Tumman paahdon ystävä olen, Cappucino on parasta! Kotoa löytyy useampi erikokoinen mutteripannu sekä perus moccamasteri. Kahvi liittyy vahvasti hyvään seuraan ja ruokaan 🙂 Leivonnassa rakastan käyttää vahvoja kahviaromeja.

 16. Karoliina says:

  Tummapaahtoinen kahvi mustana tai mantelimaidon ja kanelin kera, kyllä hivelee makunystyröitä näin syksyllä !

 17. Nimetön says:

  Mustana ja kuumana sunnuntai hesarin kera 🙂

 18. Nimetön says:

  Unohtui nimi eli Pirjo Porvoosta juo kahvinsa mustana ja kuumana. 😉

 19. Nimetön says:

  Peruskahvi maidon kera varsinkin aamulla sanomalehden kera!
  T. Mallukka64
  [email protected]

 20. Nimetön says:

  kuumana maidon kans ja aina on oltava jotain kahvileipää 🙂 ja keittiössä lehtiä lukien.
  elina_jokitalo (at)luukku.com

 21. Nimetön says:

  Juon tavallista kahvia maidon kera sekä capuccinoa =). Mukaan arvontaan!
  siinatar[at]gmail.com

 22. Nimetön says:

  Maidon ja Aamulehden kera kotipöydässä maistuu Juhla Mokka parhaalta! tuija.vihanto[at]gmail.com

 23. Nimetön says:

  Aamulenkin jälkeen maistuu maitokahvi tummapaahdosta taivaalliselta, oma hetki, lapset nukkuu, ulkona vielä pimeää/hämärää. Nukkumaan mennessä jo odotan tuota hetkeä.
  -HannaP-

 24. Kaura says:

  Minä nautin kahvini pienellä tipalla rasvatonta maitoa. Ei maitoa paljon, vaan pieni liraus. Jos ei rasvatonta maitoa ole saatavilla niin sitten juon mustana. Töissä juon arkisin aamun ekan kupin, jotta pääsee hereille, ja työkuvioihin paremmin mukaan. Vkonloppuisin nautin rauhallisesta kahvihetkestä aamulenkin jälkeen. Arkisin en syö aamiasta ollenkaan.. vkonloppuisin se kuuluu mukaan kaffen kera. 🙂 lamerinquecit[at]gmail.com

 25. tiiti66 says:

  Vastaus kysymykseen on kyllä! Juon mustana, lattena, maustettuna, kuumana, kylmänä, kiireessä, nautiskellen, yksin, kaksin, seurassa, kapselista, pika-kahvina, suodatettuna, tummana paahtona, vaaleana paahtona, ostettuna, itse valmistettuna….. kaikki käy. Useimmiten kuitenkin runsaalla maidolla mieluusti rauhassa nautiskellen..
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close