Syötävä sokeripitsi leivonnaisten koristelussa

Tuolla arvontapäivityksessä nousi esille pyyntö syötävän sokeripitsin valmistuksesta. Sainkin juuri sopivasti Leivontatarvike Juhlavaltakokeiluun Cake lace sokeripitsimaton ja sokeripitsiainekset.

Tuolla kokeilemallani valmiilla
sokeripitsillä voi koristella niin kakkuja kuin myös pikkuleipiä, muffinsseja ja muita leivonnaisia sekä käyttää pitsiä kakkukoristeiden yksityiskohtina. Kaiken lisäksi tuon sokeripitsin
valmistus on helppoa ja nopeaa.

Olen aikaisemminkin kuivattanut pitsejä
uunissa, mutta tämä on ensimmäinen pitsiaine, jossa on valmistajalta ohjeet
uunissa kuivattamiseen ja pitsi vieläpä kuivuu nopeasti. Lisäksi sokeripitsi pysyy joustavana ja muotoiltavana, joten sen käyttö ja säilytys on helppoa. Sokeripitsipurkissa luvataan pitsin kuivuus jopa noin 10-15
minuutissa. Minun kokeilussa ei ihan niin nopeasti sokeripitsi valmistunut, mutta
kuitenkin huomattavasti nopeammin kuin huoneenlämmössä kuivattamalla – mikä
sekin on mahdollista. Luulen kuivumisajan riippuvan myös pitsikuvion suuruudesta. Minulla sattui olemaan tuollainen suuri levy käytössäni, joten ehkäpä sitä varten tuo kuivumisaikakin oli hieman pidempi. Tein mukana tulleiden ohjeiden mukaisen määrän pitsimassaa ja se
riitti juuri sopivasti tuohon yhteen Chantilly levylliseen sekä hieman pursotettavaksikin. Uunissa tuo koko
levyn kuivattaminen vei reilut 30 minuuttia, minulla tosin oli lämpötilakin tuolla matalammissa lämpötiloissa. Tämän jälkeen, pieni lepo (noin 5 minuuttia) valmiille pitsille huoneenlämmössä ja pitsi on valmis irrotettavaksi. Nopeaa, helppoa ja
lopputulos on todella näyttävä. Irrottamisvaiheessa kannattaa kyllä olla hyvin varovainen, koska vaikka pitsi onkin venyvää ja muotoiltavaa, liian kovassa käsittelyssä se kyllä menee rikki. Pursotin tosiaan loput pitsiainekset leivinpaperille ja kuivatin uunissa ilman tuota muottia. Tuli jo heti mieleeni, että tällä voisi hyvin valmistaa esimerkiksi Halloween-kakkuun hämähäkinseittiä tai tehdä muita mukavia kuvioita pursottamalla.

 Jauhepurkista löytyy kaksi pakettia A- ja B-osat. Valmista sokeripitsimassa laittamalla vatkauskulhoon 50 ml
vettä. Lisää joukkoon 42 g sokeripitsijauhetta (A-osa) (suosittelen punnitsemaan
tuon määrän, koska minun 4 rkl oli huomattavasti
vähemmän kuin tuo 42 g). Vatkaa seosta kahden minuutin ajan. Lisää joukkoon
purkista löytyvästä pienemmästä purkista nestemäistä ainesosaa (B-osa) 1
teelusikallinen. Jatka vatkaamista vielä noin 5-8 minuuttia, kunnes seos on
hyvin sekoittunut ja hieman paksuuntunut. 

Ota esiin pitsimuotti ja kaada massa muotille. Levittele
nuolijalla, raapalla tai marsipaaniveitsellä massaa joka puolelle muottia.
Lopuksi vedä raapalla tai marsipaaniveitsellä ylimääräiset pitsimassat pois muotin päältä. Viimeistely kannattaa tehdä kunnolla, koska tämä vaihe määrittää lopputuloksen
siisteyden.
Alakuvassa on myös näkyvillä pieni kuva (klikkaa kuvaa), jossa on näkyvissä pieniä ilmakuplia. Kaikki kuplakohdat kannattaa täyttää, jotta lopputulos on tasainen ja kaunis.

 

Nosta valmis pitsilevy lämmitettyyn (50-70 asteiseen
uuniin). Tuossa levyssä on sen verran paljon tuota
massaa, että sen kuivumiseen meni tuo aikaisemmin mainitsemani reilu 30
minuuttia. Toki tuossakin on varmasti ero uuneilla yms., joten kannattaa
seurailla pitsin kuivumista. Pitsi on valmis, kun se ei enää ole päältä
kosketettaessa märkä. 

Vinkki! Joissakin lähteissä sanottiin kuivatukseen käytettävän jopa 80 asteista uunia. Liian
kauan tai liian kuumassa uunissa kuivatettaessa pitsin joustavuus kärsii ja sokeripitsi kuivuu
liikaa.

 Anna pitsin levätä uunin jälkeen noin viisi minuuttia ennen
pitsin irrottamista levystä. Käännä levy pitsipuoli alaspäin leivinpaperin päälle ja
taita reunaa sen verran, että saat pitsistä otteen. Käytä tarvittaessa
apuna taas raappaa, marsipaaniveistä tai muuta apuvälinettä, jotta saat pitsin
irtomaan muotista tasaisesti, vähän kerrassaan. Nyt pitsi on valmis muotoiltavaksi, leikattavaksi tai tomuväreillä maalattavaksi – mitä ikinä keksitkin.
Sokeripitsillä saat tehtyä erilaisia ja näyttäviä koristeita kakkuun. 

 Minä tein tuon suuremman kakun alalaidassa olevan nauhan leikkaamalla toisesta pitsistä alaosan pois. Kaulin pitkän nauhan kuorrutemassasta. Kostutin nauhan kevyesti vedellä ja painoin pitsin kiinni nauhaan. Tämän jälkeen leikataan ylimääräiset pois ja nauha vain rullataan kakun alareunaan koristeeksi. Kaikki tämän kakun pitsit sain yhdestä pitsilevyllisestä. Ylin kakku on noin 15 cm ja alempi noin 20 cm halkaisijaltaan.

Sokeripitsiä voi myös värjätä pasta/geeliväreillä, jolloin värjäys tehdään ennen tuon nestemäisen ainesosan lisäämistä. Jälkikäteenkin värjäys onnistuu, mutta tällöin sokeripitsi kannattaa värjätä kimallesuihkeilla tai suihkeväreillä. Sokeripitsiaineksia on myös myynnissä jo valmiiksi värjättyinä sekä myös valmiina seoksena, joka vain lisätään muottiin.   


Toteutettu yhteistyössä

Leivontatarvike Juhlavan 

kanssa

Kommentoi

 1. Marianne S. says:

  Kaunista kaunista 🙂 Itselläni pitsimuotti odottelee vielä laatikossa, jospa tyttären synttärikakun koristeluun sitä vihdoinkin käyttäisin! Kiitos hienosta opastuksesta aiheeseen ja hyvistä vaihekuvista.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ota ihmeessä nuo välineet käyttöön, jos ne on jo hankittuina. Nyt vaan tekemään, niin kaunis pitsi pääsee valloittamaan kakuissa ja muissa leivonnaisissa. Näissä on myös se hyvä puoli, että vaikka omistaisi yhden pitsimuotin, ei siihen varmasti nopeasti kyllästy. Pitsejä voi asetella niin moneen eri tapaan, kuten tuolla Juhlavan sivuillakin huomaa. Minäkin tosiaan leikkelin tuon pitsin niin, että sain hyödynnettyä tuon pitsin alaosan kakkujen reunanauhaan. Värejä käyttämällä saa vielä yhden erilaisuuden pintaan. Näihin voi myös vetää (pitsin ollessa vielä muotissa) päälle yhden pitsiaineskerroksen toisella värillä pohjille, jolloin saa todella kangasmaista pintaa aikaiseksi. Nyt innolla Marianne kokeilemaan. Tule ihmeessä myös kertomaan mitä pitseistä pidit ja mihin niitä käytit.

 2. Krisse says:

  Kiitos hyvistä ohjeista ja vaihekuvista! Nyt rohkenen ostaa tarpeet ja muotin ja kokeilla. Olisi kyllä hienoa osata tehdä ja käyttää pitsikoristeita. Ilmeisesti tuo valmis pitsi ei ole kovin hankalaa käsiteltävää uunissa kuivattamisen jälkeen?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Käyttö on ainakin minun mielestäni todella helppoa. Pienellä vesimäärällä liimataan kiinnin kakun tai koristeen pintaan. Ainakin tämä Cake Lace oli todella taipuisaa ja hyvin käytettävää uunissa kuivattamisen jälkeen. Olin aika yllättynyt asiasta, koska aikaisemmin käyttämäni pitsi on kuivunut aika nopeasti, mutta tämä pysyi hyvin muotoiltavana.

 3. Mervi / Leivontatarvike Juhlava says:

  Cake Lace kestää käyttökelpoisena useita kuukausia! Valmis pitsi taitellaan esim. leivinpaperin väliin ja säilytetään huoneenlämmössä, pölyltä suojattuna. Minulla on ollut nyt n. 4kk testisuikaleet huoneenlämmössä ja ne ovat kuin juuri uunista tulleita, elastisia sekä taipuisia joten ne voisi hyvin käyttää vieläkin kakkuun koristeeksi. Kannattaa muistaa pitsin kestävyydessä mm. seuraavat seikat: juustokakun reunoilla ja päällä kestää ihan ok mutta jos juustokakussa on päällä kiille tms niin sulaa aika varmasti. Kermakakun päällä sulaa melkein heti. Sokeriahan se pitsi on joten kermassa ei tule kestämään. Suklaakakkujen tms koristelussa kannattaa ensin käyttää kakku jääkaapin kautta eli sulan suklaan kanssa varmasti pätee tuo kermakakkujen "sääntö". Muuten tämä on aivan mieletön sokeripitsituote! Itse ihastuin tuohon nopeuteen ja erikoisesti siihen elastisuuteen. Ei hajoa käsittelyssä ellei kuivata liian kauan ja liian kuumassa. Itse pidän 80´C n. 15-20 riippuen maton ja kuivatettavan pitsin koosta.

 4. Rosanna says:

  Voi ihanaa! Olen meinannut itse tilata näitä ja hyvissä ajoin alkaa harjotteleen että ei sitten häissä ole kakut pilalla 😀 ja kauniin kakun olet tehnyt!

  http://rosannaofmay.blogspot.com

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Jos on hääkakku tekeillä, niin kannattaakin harjoitella muutamaan otteeseen. Nämä ovat kivoja myös senkin vuoksi, että säilyvät valmiina ja joustavina pitkään. Voit siis tehdä pitsin jo etukäteen.

 5. Heavenly bakings says:

  Mä en kestä! Niin söpön näkönen kakku 😀 Tuohon varmaan itekkin pystys, hyvät ohjeet!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! No, ihan varmasti pystyt! Tuossahan ei ole kuin kaksi kakkua päällekäin ja koristeet sekä muut yksityiskohdat tuota pitsiä 🙂 Helpolla kaunista!

 6. Monica says:

  Itse olen pitseihin niiin hurahtanut (Juhlavasta hankittuja)
  Ne on helppo tehdä, ja kaunista tulee. Nyt tekeekin niin mieli lisää niitä pitsimuotteja.
  Mies tokasikin viikolla että
  -kas kumma… kun sentään pasta annos tulee ilman pitsiä! 😉

  Terkkuja Monica

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiva kuulla Monica! Onhan noita muotteja niin monia erilaisia. Oikein sormet syyhyää, kun niitä tuolta sivuilta katselee. Ne perhoset on esimerkiksi ihania. Olen nähnyt esimerkiksi kahvin tarjoiltavan pitsillä yms., mutta en tosiaan vielä pasta-annosta 🙂 Tuo on kyllä mukavan helppo ja todella näyttävä koristelutapa!

 7. kissanminttu says:

  Äärettömän kaunista!
  Mietin vaan, että miten pitsi käyttäytyy, kun yrittää kakusta leikata palaa? Säriseekö se rikki vai onko se niin joustavaa, että se pysyisi kakun reunassa kauniina leikatussakin palassa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! Kyllä tuo leikkaantuu veitsellä leikatessa hyvin, jos on kiinnitetty kunnolla massan pintaan kiinni. Muutoinkin suosittelen massakakut leikattavaksi veitsellä, jotta pinta leikkaantuu kauniisti. Ei ainakaan mene paloiksi. Varmasti myös hieman tuo kakun kosteus vaikuttaa likkaantumiseen.

 8. Heidi says:

  Kaunis kakku!
  Kuinka paljon etukäteen pitsiä voi tehdä? ja miten sitä voi säilyttää?säilyykö se joustavana esim tiiviissä pussissa säilytettynä? jos olisi monta kakkua koristeltavana mutta vain yksi muotti.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos! Tuo säilyy joustavana pitkiäkin aikoja. Valmistajan oppien mukaan riittää, että pitsin kääräisee esimerkiksi leivinpaperin sisälle ilmavasti.

 9. Unknown says:

  Kestääkö pitsi vaahtokarkkimassalla päällystetyn kakun reunoilla seuraavaanpäivään jos tekee päivää enne kakun valmiiksi ja laittaa myös pitsit ja säilytetään jääkaapissa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Pysyy varmasti, jos ei ole kosketuksissa kosteiden ainesten (esim. kermavaahto) kanssa.

 10. Nimetön says:

  Onnistuneet pitsit muuttuivat parin päivän säilytyksessä voipaperin välissä niin "löröiksi" että niitä oli käytännössä mahdotonta kiinnittää. Tarttuivat säilytyksessä myös kiinni toiselta puolelta paperiin. Oliko vika siinä että säilytin voipaperin välissä, sitä jäin miettimään. Muutoin säilytys oli ohjeiden mukainen ja pitsit helppo kiinnittää heti valmiina. Ainoastaan tuo säilytys pilasi pitsit.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ikävä kuulla. Voisiko kesän kosteudella ja lämmöllä olla osuutta asiaan? Suosittelen käyttämään leivinpaperia. Pinta on erilainen kuin voipaperissa.

 11. Nimetön says:

  Pystyykö sokeripitsiä laittamaan muihinkin kakkuihin, kuin vain sokerimassalla tai marsipaanilla päällystettyyn kakkuun? Tarttuisiko pitsi esim juustokakun reunaan? 🙂 on niin kovin kauniin näköistä, mutta en itse pidä noista kuorrutteista 🙁

 12. Pullahiiri/Taru says:

  Itse en ole kokeillut sokeripitsiä hyydykekakkujen päällä. Luulen, että näin voi periaatteessa tehdä. Ainoa mikä tuossa tulee vastaan on täytteen eli hyydytetyn massan kosteus. Tämä pitsi nimittäin varmasti sulaa pikku hiljaa kostean täytteen yhteydessä. Enemmän tämä on juuri massapäällysteisten kakkujen kanssa tai koristeen osana käytettävä. Minulla on tästä sokeripitsistä tulossa vielä elokuussa kurssikin, mutta se on jo täyttynyt. Lisäkurssi on varmasti tulossa myöhemmin syksyllä. Olen kyllä nähnyt näillä koristeltuja kahveja yms., mutta niissähän ne saavatkin sulaa…

 13. Nimetön says:

  Kokeilin tänään ensimmäisen kerran pitsiä ja on kyllä helppo tehdä! Mutta heti tuli kysymyksiä mieleen… Kuuluuko pitsin olla syödessä vähän purkkamainen? Suutuntuma ei ollut miellyttävä ja kakku oli jotenkin vaikea leikata kun pitsi oli reunassa. Pitääkö sen jotenkin pehmetä ennen kakun leikkaamista vai miten…? Kakku tuli syötyä mutta pitsistä valitti kaikki perheenjäsenet niin aloin nyt miettimään teinkö jotain väärin.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei, Pitsi voi kakkua leikatessa olla hieman haasteellinen. Veitsellä leikatessa pitsi leikkautuu paremmin kuin kakkulapiolla. Jos pitsi saa kosteutta kakusta, kuten kermasta tms. se voi leikkautua hieman helpommin. Pitsin koostumus syödessä voi vaihdella myös tuon pitsin kosteuden mukaan.

  2. Nimetön says:

   Ok, kiitos vastauksesta. Onkos sillä mitään merkitystä kuinka kauan pitsi ehtii olla kakun pinnassa? Siis muuttuuko rakenne esin. voikreemi pinnassa pehmeämmäksi jos on siinä yön yli? Täytyy jatkaa testailua, on se niin kaunis kakun reunassa.

  3. Pullahiiri/Taru says:

   Hei, Vastasinkin jo eilen kysymykseesi, mutta jostain syystä se ei ole tullut tänne näkyviin. En usko, että voikreemi pehmentää pitsiä, toki jääkaapin kosteus voi sen tehdä. Voikreemi kovettuu jääkaapissa, jolloin siitä ei juurikaan kosteutta irtoa pitsiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close