Laktoositon kondensoitu maito ja sen karamellisointi

Tein puolisen vuotta sitten täysmaidosta ja sokerista kondensoitua maitoa. Monen blogilukijan toiveesta ja pyynnöstä päätin kokeilla kondensoidun maidon valmistamista laktoosittomana ja lopuksi vielä karamellisoida sen. Miten helppoa se olikaan! 

Olen kyllä aikaisemminkin valmistanut kondensoitua maitoa laktoosittomana maitojauheesta. Tämä rasvaiseen täysmaitoon tehty versio on kuitenkin enemmän omaan makuuni. Tähän tarvitset vain laktoositonta täysmaitoa – siis mahdollisimman rasvaista – sekä tavallista sokeria. 

Mitä tuo kondensoitu maito sitten on? Se on paksua makeutettua maitotiivistettä. Ruokakaupasta löydät kondensoidun maidon purkitettuna säilyketölkkiin. Kondensoidun maidon voi myös karamellisoida keittämällä avaamatonta säilyketölkkiä noin kolmen tunnin ajan – todellakin kolme tuntia – kattilassa, runsaassa vedessä. Karamellisoitua versiota eli kinuskia myydään myös valmiina tölkissä, mutta se ei ole laktoositonta. Itse valmistamalla saat tehtyä kondensoidusta maidosta laktoositonta. Samalla pääset vaikuttamaan valmistusraaka-aineisiin. Kondensoitu maito on maultaan ihanan pehmeää ja sitä voi käyttää niin jäätelön, karkkien sekä leivonaisten valmistukseen. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä, vaikka kondensoidun maidon ostaminen kaupasta tuntuisikin helpommalta vaihtoehdolta! Jos kaipaat kondensoitua maitoa laktoosittomana, tämä taitaa olla tällä hetkellä ainoa tapa saada kondensoitua maitoa lehmän maitoon tehtynä. En ole löytänyt laktoosittomana mistään kaupoista. Maidotonta kookosmaitoon tehtyä kondensoitua maitoa löytyy joistakin vegaanikaupoista.Kurkkaa herkullinen resepti tästä alta!  

Laktoositon kondensoitu maito 

Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito

”Dulche de leche”

5 dl laktoositonta täysmaitoa

2 dl sokeria

Laktoositon kondensoitu maito: Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito ja sokeri. Kuumenna maito kiehuvaksi. Keitä seosta miedolla teholla niin, että maito juuri ja juuri kiehuu. Jatka keittämistä noin 40 minuutin ajan, välillä sekoitellen. Maidon väri muuttuu kellertäväksi ja koostumus hieman paksummaksi. Kerää päälle mahdollisesti kertyvä vaahtokerros tai kalvo pois ja purkita valmis kondensoitu maito. Jäähdytä kondensoitu maito ja säilytä kylmässä. 

Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito: Jatka seoksen keittämistä vielä noin 20-40 minuutin ajan. Kun seos on muuttunut kauniin kinuskin väriseksi ja samalla muuttunut koostumukseltaan kinuskimaiseksi, purkita valmis karamellisoitu kondensoitu maito ja säilytä kylmässä. 


Vinkki! Jos karamellisoitu kondensoitu maito jää keittämisen jälkeen liian löysäksi karamellisoinnista huolimatta, voit keittää sitä vielä lisää isossa kulhossa mikrossa. 

Tässä alla kuva kondensoidusta maidosta ennen karamellisointia.
Ja vielä lähikuvaa karamellisoinnin jälkeen…

Kannattaa kurkata blogin jäätelöreseptit täältä sekä uunissa paistettavat juustokakkureseptit täältä. Aika monessa reseptissä olen käyttänyt kondensoitua maitoa sellaisenaan tai karamellisoituna. 

Kommentoi

 1. Rosanna says:

  Ihanaa, kiitos ohjeesta! Enää en ala tätäkään kaupasta ostamaan kun voi tehdä noin helposti itse! ❤️

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Helppoa ja hyvää 🙂 Kannattaa kokeilla!

 2. Tiedätkö, toimiiko uht-maito tässä vai pitääkö olla tuoretta maitoa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   En ole itse tuota kokeillut. Pitäisikin ottaa joku kerta kokeiluun.

 3. Noora says:

  Tein uht-maidosta. Hyvin toimi !

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hienoa. Kiva, kun jätit kommentin.

 4. Kauankohan tuo karamellisoitu kondensoitu maito eli valmis kinuski säilyy jääkapissa?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   En ole itse tutkinut tarkemmin tuota säilyvyyttä, mutta voisin kuvitella, että ainakin 4-5 päivää säilyisi. Luulen, että jopa kauemminkin, mutta tuo nyt voisi olla sellainen aika turvallinen säilyvyysaika. Toki huomioiden, että kaikki käytetyt välineet ovat puhtaita ja tuo säilytetään oikeissa lämpötiloissa.

  2. Kiitos. Ehkä uskallan käyttää oman perheen joulukakkuun tuon kinuskin jonka eilen illalla valmistin 🙂

   1. Paljonko valmista kondensoitua maitoa tuli tuosta määrästä?

    1. Hei, Luulin jo vastanneeni aikaisemmin tähän kysymykseesi, mutta pahoittelen, ettei vastaustani ainakaan näy täällä. Nyt en tarkkaan muista tuota määrää, mutta kuvien perusteella sanoisin, että valmista karamellisoitua kondensoitua maitoa tulee tästä noin kolmisen desilitraa. Tämä nyt siis vain mutu-tuntumalla.

  3. Pullahiiri/Taru says:

   Toki uskallat, jos olet sen kylmässä säilyttänyt.

 5. Unknown says:

  Onnistuisikohan tästä itse tehty jäätelö?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   En ole itse kokeillut, mutta uskoisin, että onnistuu oikein hyvin.

 6. Nimetön says:

  Isot kiitokset, jouduin lopettamaan lempireseptieni käyttämisen kun laktoosittomuus tuli esteeksi. Tämän ansiosta pystyn tekemään näitä jälleen. Semmonen kysymys olisi, että kuinka paljon tästä tulee valmista kond. maitoa tai kinuskia?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Ihana, että reseptistä on ollut hyötyä. Nyt en osaa tarkkaan sanoa tuota määrää. Pitää mitata ensi kerralla kuin tätä teen.

  2. Tuli tehtyä tätä ensimmäistä kertaa ja karamellisointiin asti. Ja en kyllä viimeistä kertaa, koska juurikin harmitellut ettei tätä tuotetta ole laktoosittomana. Tein kaksinkertaisena ja sanoisin, että karamellisoitua tuli ainakin 3 dl. Kiitos ohjeesta!

   1. Hei! Kiva, kun jätit kommenttisi! Tämä on kyllä todella hyvä laktoositon versio tuosta karamellisoidusta kondensoidusta maidosta! Toimii banoffeessa ja muissa leivonnaisissa tai vaikka ihan vaan jäätelön päällä kastikkeena sellaisenaan.

 7. Silja says:

  Harmi vain kun ei toiminut, olisin tarvinnut ihan perus maitotiivistettä key lime piirakkaan, ei siis tuota karamellisoitua. Jäi liian löysäksi, kokeilin kuitenkin josko jossain vaiheessa hyytyisi, uunissa, jääkaapissa, ei mitään muutosta, lensi roskiin se piirakka. Olikohan vikatikki sekoittaa maitoa samalla kun sitä kiehutti sen 40 min, siksikö ei paksuuntunut mulla laktoositon täysmaito?

  1. Hmm, mikähän tässä nyt on ollut ongelmana? Kyllä sen pitäisi muuttua paksuksi, kun seosta keittää tarpeeksi kauan. Kiehuiko tuo sinun seos koko ajan? Sitä saa kyllä sekoittaa samalla kun se kiehuu. Ei sillä pitäisi olla merkitystä, kunhan maito vaan kiehuu. Eikö kondensoitu maito muuttunut paksuksi edes sen jäähdyttyä. Siis ennen kuin käytit sen piirakkaan?

  2. Henna says:

   Täällä sama juttu, maito ei kondensoidu. Keitin maitoa vielä 20min pidempään, mutta koostumus edelleen maitomaista. Väri alkoi vain muuttumaan enemmän kinuskiin päin.
   Käytin kotimaista laktoositonta maitojuomaa (punainen tölkki, rasvaa 3%).

   1. Minäpä otan tämän työn alle ja kokeilen tässä joku päivä pitkästä aikaa. Palailen asiaan testauksen jälkeen.

 8. Help! Mitä teen väärin, kun useammasta yrityksestä huolimatta maito ei kondensoidu ennen kuin siitä tulee karamellisoitunutta? Alkaa olla jääkaappi kohta täynnä kinuskia 🙈

  1. Mikähän siinä voi olla? Kun maito karamellisoituu, onko se silti ihan löysää (maitomaista)? Kannattaa muistaa, että tuo kondensoitu maito jähmettyy hieman jäähdytyksen aikana, joten se on hieman löysempää kuumana. Mitä maitoa olet käyttänyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close