Munkkipossut ja munkkien paistaminen friteerauskeittimellä

Herkulliset munkkipossut

Vappu on jo ihan ovella ja nyt on aika pohtia munkkeja sekä niiden paistamista. Olen kasannut tänne blogiin jo aikaisemmin ohjeet munkkien paistamiseen kattilassa. Tänä keväänä hankin friteerauskeittimen ja pääsin kokeilemaan sitä viime viikonloppuna.  

Friteerauskeitin olikin todella näppärä munkkien paistossa, koska termostaatin ansiosta öljy pysyy koko paiston ajan sopivassa lämpötilassa ja munkit kypsyvät tasalaatuisesti. Minun friteerauskeittimeni on vetoisuudeltaan kolme litraa. Sen minimi öljymäärä on kaksi litraa ja maksimi tuon kolme litraa. Tämä keitin vaikutti juuri sopivan kokoiselta omaan käyttööni. Korissa pystyy paistamaan noin kuusi (keskikokoista) munkkia kerralla tai 2-3 (keskikokoista) munkkipossua. Tuo minun hankkimani friteerauskeitin on hyvin yksinkertainen käyttää ja osat irtoavat helposti puhdistettaviksi. Ainakin nyt parin käyttökerran jälkeen olen hyvin tyytyväinen hankintaani. 

Kun munkkipossut on nyt mainittuina, niin otin viikonloppuna muutaman vaihekuvan tekemisistäni ja samalla myös näistä herkullisista munkkipossuista, jotka kuvissa vilahtelevat. Nämä kahviloista – ja varsinkin lapsuudesta – tutut herkut valmistuivat melkeinpä yhtä helposti kuin tavalliset munkit, ja vieläpä ihan kotikeittiössä. Täytin nämä munkkipossut omena- ja mansikkamarmeladeilla. Näiden valmistamiseen voi olla monta erilaista ohjetta, mutta tässä alla on minun tapani valmistaa munkkipossut. 

Kurkkaa alta minun käyttämäni munkkitaikinan resepti sekä ohjeet munkkipossujen valmistamiseen! 

Kuvissa vilahtava juoma on muuten meidän tämän vuoden sima. Simamakuna on tänä vuonna mustikka. Ihanan tumman väristä, mutta kuitenkin siman makuista. 

Vapun munkkipossuresepti

Munkkitaikina munkkeihin, donitseihin ja munkkipossuihin

Taikina
5 dl maitoa
1 1/2 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
2-3 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
2 isoa kananmunaa
noin 14-16 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täytteeksi
marmeladia tai hilloa

Päälle
erikoishienoa sokeria

Paistamiseen
2-3 litraa ruokaöljyä

Lämmitä maito + 42 asteiseksi. Lisää joukkoon sokeri, hiiva, kardemumma sekä suola. Sekoita seos hyvin. Lisää joukkoon myös kananmunat ja noin puolet jauhoista. Alusta taikinaa käsin tai koneella ja lisäile taikinan joukkoon jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan. Kun taikinaan on muodostunut hyvä sitko, lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja työstä se vielä taikinan joukkoon. Nosta taikina leivinliinalla suojattuna kohoamaan lämpimään paikkaan noin 30-40 minuutin ajaksi. 

Kun taikina on kohonnut, kumoa se leivonta-alustalle. Käytä tarvittaessa hieman vehnäjauhoja leivinalustalla. Liika vehnäjauhojen käyttö voi kuitenkin hankaloittaa munkkipossujen saumojen kiinnittämistä. Työstä taikinasta oman maun mukaan pyöreitä munkkeja, munkkirinkilöitä, munkkipossuja tai ota vaikka piparkakkumuotilla haluamiasi kuvioita munkkitaikinasta. Alta löydät vinkit tavallisten munkkien valmistamiseen sekä minun tapani munkkipossujen muotoiluun. 

Vinkki pullataikinaan! Taikinaan kannattaa lisäillä ensin noin puolet jauhoista ja sen jälkeen lisätä vähitellen tarpeen mukaan loput jauhot. Jauhojen menekki riippuu paljolti käytettävien jauhojen karkeudesta sekä tuoreudesta. Jätä kuitenkin tarvittaessa myös hieman jauhoja taikinan työstämiseen leivonta-alustalla. 

Tavalliset munkit

Jaa taikina noin 30-40 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta pullat öljytylle leivinpaperille ja annan nousta noin 15 minuutin ajan ennen paistamista. Voit täyttää tavalliset munkit hillolla paistamisen jälkeen. 

Pyöreät munkit

Munkkipossut 

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen erä taikinaa isoksi levyksi leivonta-alustan päällä. Leikkaa taikinalevy noin 8 cm x 20 cm kokoisiksi paloiksi, riippuen siitä minkä kokoisia munkkipossuja haluat valmistaa. Levitä jokaiselle palalle hilloa tai marmeladia. Taita levy puolesta välistä ja painele/nipistä saumakohdat hyvin kiinni. Muotoile munkkipossut ja tee vielä nurkkiin munkkipossulle tyypilliset ”ulokkeet”. Tee sama toiselle taikinaerälle. Nosta muotoillut munkkipossut öljytyn leivinpaperin päälle nousemaan noin 15 minuutin ajaksi. Nämä munkkipossut olivat mielestäni hieman pienempiä kuin mitä kahviloissa yleensä myydään, mutta minun mielestäni juuri sopivan kokoisia yhden henkilön herkutteluun. 

Munkkipossujen valmistaminen kotona

Paistaminen

Kuumenna rasva noin 160-170 asteiseksi. Paista munkkeja ja munkkipossuja kuumassa öljyssä noin 1 1/2-2 1/2 minuuttia per puoli, munkin koosta ja paistolämpötilasta riippuen. Käännä munkki tai munkkipossu ja paista toista puolta saman verran. Tee aina ensin koemunkki ja tarkista munkin kypsyys leikkaamalla munkki kahtia. Näin löydät optimaalisimman paistoajan munkeille. 

Jätä munkit ja munkkipossut paiston jälkeen talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele ne sen jälkeen sokerissa. 

Kuten kuvista huomaat, minä olen jo monena vuotena paistanut munkit terassilla ulkona. Nyt tuo uusi friteerauskeitin helpottaa tätä hommaa huomattavasti. Aikaisemmin minulla oli kattila ja siirrettävä keittolevy. Toimi se kyllä niinkin ihan hyvin, mutta keittimen kanssa on vielä helpompaa. Voit helposti valuttaa ylimääräisen rasvan munkeista paistokorissa, jonka saa nostettu öljyn yläpuolelle keittimen reunaan kiinni.

Munkkien paistaminen öljyssä
Kuinka munkit paistetaan

Muista aina kuumalla öljyllä paistaessasi, että kuuman öljyn kanssa pitää olla todella varovainen, käytät sitten kattilaa tai friteerauskeitintä. Kuuma öljy polttaa ja saattaa ylikuumentuessaan syttyä tuleen. Tämän vuoksi, muista aina valvoa öljykattilaa tai friteerauskeitintä paiston aikana. Pidä myös iso kattilan kansi helposti saatavilla, jotta saat tarvittaessa tukahdutettua mahdollisen alkavan palon. Älä pidä liesituuletinta päällä, kun paistat munkkeja liedellä. 

Munkinpaistolämpötila
Perinteiset munkkipossut hillotäytteellä
Herkullinen munkkipossu vapuksi

Jos kaipaat hieman nopeammin valmistuvia munkkireseptejä, niin kurkkaa silloin nämä alla olevat reseptit:Vaniljaiset kristallimunkit 

(Pikamunkit)

Vaniljaiset pikkumunkit


Kiireisen emännän pikamunkit

Nopeat rahkamunkitGluteenittomat pikamunkit

Helpot ja nopeat pikamunkit

Kaikki muut blogin vappureseptit löydät täältä!

Kommentoi

 1. Itse en saanut aikaiseksi munkkeja. Keksin ostaa donitsipellin ja taikinahan on sellainen, jossa ei ole hiivaa (leivinjauhetta ja soodaa). Koko hommaan – 12 donitsiin, meni puoli tuntia paistamisineen. Ja on ihan älyttömän hyviä. Eikä ole uppopaistoa rasvassa, joka jotenkin vähän ällöttää. 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Tuo donitsipelti ja uunidonitsit ovat kyllä näppäriä. Niitä olen itsekin tehnyt useaan otteeseen myös tänä vuonna. Hyvä vaihtoehto, jos ei halua rasvassa munkkeja paistaa. Herkullista vappua!

 2. Kiitos tästä sivun tiedosta, kuinka munkit paistatetaan tuolla rasvakeittimellä.
  Minulla on uusi rasvakeitin ja mietin millaiset munkin lämmöt asetetaan.
  Nyt tiedän, kun luin tätä sivua. ?
  Huom. Tuo yläbanneri on liian leveä, kun kirjoitan tabletilla.

  1. Hei! Kiitokset kommentistasi! Hyvä, jos kirjoituksesta on apua. Itselläni tuo rasvakeitin on aina silloin tällöin käytössä juuri munkkien paistossa tai esimerkiksi ranskalaisissa. Pitää tarkastaa tuo banneriasia vielä. Kiitos asian huomioimisesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close