Sydämenmuotoinen marenkikakku

Marenkikakku on meillä kuulunut juhlaan kuin juhlaan jo vuosikymmenten ajan. Joskus aikoinaan äitini tilasi marengit bussikuljetuksella kotiin leipomosta, mutta vuosien saatossa olemme oppineet itse valmistamaan marengit niin, ettei niitä ole enää mistään tilattu reiluun 20 vuoteen. Ohjetta on muuteltu ja kokeiltu tässä vuosikymmenten aikana useaan otteeseen.

Tätä alla olevaa reseptiä olen käyttänyt nyt viime aikoina. Viimeiset pari kertaa olen valmistanut marenkikakun eri muodoissa. Tyttären syntymäpäiville valmistin numerokakun, jonka näet postauksen allaosassa. Äidilleni valmistin sydämenmuotoisen marenkikakun, kun vietimme yllätysjuhlia muutama päivä ennen hänen oikeita syntymäpäiviään. Marenkikakku on siinäkin mielessäkin kiva kakku toteuttaa, että sen voi tehdä helposti melkein muotoon kuin muotoon. Lähinnä uunipellin tai jääkaapin koko on rajana. Marengit voi myös valmistaa jo pari viikkoa aikaisemmin, joten pohjien paistamista ei tarvitse jättää juhlia edeltäviin päiviin.

Kurkkaa alta resepti, ohje ja vaihekuvat! 

Sydämenmuotoinen marenkikakku

(noin 15 henkilölle)

Marenki

6 kananmunan valkuaista

3 1/2 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl omenaviinietikkaa

Täyte

200 g mansikkamarmeladia

7 dl vispikermaa

300 g tuoreita mansikoita

syötäviä kukkia

macaron-leivonnaisia

muita koristeita

(elintarvikeväriä)

Valmista marenki mittaamalla valkuaiset vatkauskulhoon. Laita sähkövatkain tai monitoimikone käyntiin ja lisää sokeri vähän kerrassaan valkuaisten joukkoon. Vatkaa seos paksuksi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho ja vaniljasokeri keskenään. Siivilöi ne vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti sekaisin. Lisää lopuksi vielä omenaviinietikka joukkoon ja nostele marenkinvaahto sekaisin. Lusikoi vaahto pursotuspussiin. 

Leikkaa leivinpaperista tai tavallisesta paperista sapluuna uunipellille leivinpaperin alle. Pursota marenki haluamallasi tavalla valittuun muotoon sapluunan mukaisesti. Ota pursotuksen jälkeen sapluuna varovasti pois leivinpaperin alta ja toista sama kuvio toiselle uunipellille leivinpaperin päälle. Poista sapluuna leivinpaperin alta ennen marenkipohjien paistamista. 

Paista marenkeja noin tunnin ajan 100 asteisessa uunissa (mielellään kiertoilmauuni). Marenkilevyn pitää paiston tässä vaiheessa olla jo rapea. Laita paiston jälkeen uuni pois päältä ja jätä marenkilevyt jäähtyvään uuniin vielä vähintään tunnin ajaksi. 

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Irrota valmiit marenkilevyt varovasti irti leivinpaperista ja siirrä ensimmäinen marenkikerros tarjoiluastialle. Levitä marengin päälle mansikkamaremeladia. Pursota kermavaahtoa mansikkamaremeladin päälle. Pilko tuoreita mansikoita kermavaahdon päälle, mutta jätä muutama mansikka vielä koristeluun. 

Nosta toinen marenkikerros varovasti täytteen päälle ja pursota loput kermat haluamallasi tavalla marengin päälle. Koristele marenkikakku esimerkiksi tuoreilla marjoilla, macaron-leivonnaisilla, syötävillä kukilla tai muilla kauniilla koristeilla. Voit myös värjätä osan kermavaahdosta elintarvikevärillä. 

Nosta marenkikakku jääkaappiin. Marenkikakku kannattaa valmistaa hetkeä ennen tarjoilua, niin makea marenki pysyy rapeana. 

Vinkki! Pitämällä paistoläpötilan matalana, saat marengin pysymään valkoisena. Jos marenki ei tunnu tunnin paistamisen jälkeen vielä rapealta, niin jatka paistamista vielä 15 minuutin jaksoissa. Marengit on tarkoitus kuivattaa paiston aikana, joten lämpötilaa ei kannata nostaa, vaan mielummin pidentää paistoaikaa.

Tässä alla vielä tuo nuomeron kolmetoista (13) muotoon tehty marenkikakku. Numeroissa tein marengin kahdeksasta kananmunan valkuaisesta, joten se on hieman suurempi kuin tämä sydänkakku. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close