Hävikkiviikon kasvispiirakka

Kaupallinen yhteistyö: Hävikkiviikko

Hävikkiviikon kasvispiirakka

Herkullinen kasvispiirakka on valmistettu kiinnittäen huomiota ruokahävikkiin. Hävikkiviikkoa vietetään 12.-18.9.2022, jolloin kiinnitetään erityisesti huomiota ruokahävikkiin ja sen vähentämiseen. Olen osallistunut Hävikkiviikkoon useampana vuotena jakaen blogissa ruokahävikkiaiheisia reseptejä, koska olen kokenut aiheen itselleni tärkeäksi. Tämän vuoden hävikkiresepti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Hävikkiviikon kanssa.

Kasvispiirakkaresepti on suunniteltu sellaisista tuotteista, jotka saattavat jäädä keittiössä monesti kaapin perälle tai päätyä ruokahävikkiin. Pieni määrä ylimääräistä perunamuusia saattaisi lopulta päätyä kompostiin tai roskiin, mutta tällä kertaa se hyödynnetään piirakkapohjaan. Myös kermaviilit ovat sellaisia, että ainakin itse ostan niitä ruokakaupasta varmuuden vuoksi ja näin niitä kertyy jääkaappiin useampia. Parasta ennen-päivämäärät saattavat ylittyä.


Kannattaa muistaa, että tuotteiden parasta ennen-päiväys ja viimeinen käyttöpäivä-merkintä tarkoittavat eri asioita.

Viimeinen käyttöpäivä-merkintä löytyy helposti pilaantuvista tuotteista, kuten lihasta, kanasta ja kalasta. Esimerkiksi ruokakaupat eivät saa myydä tuotteita tuon päivän jälkeen.

Parasta ennen-päiväys taas kertoo, mihin asti tuoteen voidaan luvata olla parhaimmillaan. Tuotteen käyttöikä voi olla huomattavasti pidempikin kuin pakettiin merkitty päivämäärä. Aistinvaraisesti voi tutkia, onko tuote vielä päiväyksen jälkeen käyttökelpoista. Tutustu siis tuotteen koostumukseen, hajuun ja makuun eli tee aistinvarainen tutkimus tuotteelle ennen käyttöä.

Hävikkiviikolla muistutetaan juuri näistä kaappeihin jäävistä raaka-aineista ja ylimääräisestä ruoasta, jotka voi hyödyntää muihin ruokiin tai vaikka leivonnaisiin. Ruokahävikki on usein täysin turhaa. Sitä pystytään vähentämään hyvällä suunnittelulla. Välillä voi myös pidentää kauppakäyntien välejä, ja pohtia, löytyisikö omasta keittiöstä jo valmiiksi tuotteita, joista valmistaa ruokaa tai leipoa esimerkiksi leipää. Näin pystytään myös säästämään ruokakuluissa, kun raaka-aineita käytetään kaapeista pois, kun ne vielä ovat käyttökelpoisia. Pilaantunutta ruokaa ei pidä kuitenkaan käyttää.


Alla olevaa reseptiä pystyt soveltamaan monella tapaa. Voit käyttää täytteessä monenlaisia kasviksia. Piirakkaan sopii hyvin erilaiset juurekset, mutta myös parsakaali, tankoparsa, varsiparsakaali, paprika, sipuli, ruusukaali yms. sopivat täydellisesti kasvispiirakkaan. Hävikkipiirakan idea on se, että siinä hyödynnetään jo valmiiksi löytyviä raaka-aineita. Tässä piirakassa käytin porkkanaa ja kesäkurpitsaa, koska molempia oli hankittuna jo ennakkoon, ja ne ovat sopivasti satokaudessa. Juustona voit käyttää raastettavaa juustoa tai valmista juustoraastetta. Jos jotain juustoa löytyy jo valmiiksi kaapista, niin käytä sitä.

Hävikkiviikkoa varten tehty kasvispiirakka

Herkullinen kasvispiirakka

Pohja
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja 
1 dl perunamuusia
(suolaa)

Täyte
noin 350 g kasviksia
100 g fetajuustoa
1 dl juustoraastetta tai juustoa*)
200 g kermaviiliä
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi
maun mukaan mustapippuria
tuoretta timjamia
(suolaa)

Murusta kylmä pieneksi pilkottu voi ja vehnäjauhot hienoksi muruksi joko käsin kulhossa tai monitoimikoneella leikkuuterällä varustellussa kulhossa. Lisää murun joukkoon perunamuusi ja tarvittaessa suola. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. 

Painele taikina noin 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa apuna hieman vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu sormiin ja käsiin. Painele haarukalla reikiä pohjaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle kuivattuja herneitä tai keraamisia paistokuulia painoksi. Esipaista pohjaa ensin noin 10 minuutin ajan ja poista sen jälkeen leivinpaperi sekä kuivatut herneet. Jatka esipaistamista vielä noin viiden minuutin ajan. 

Perunamuusi sopii myös piirakkapohjiin
Perunainen piirakkapohja
Suolaisen piirakan esipaisto

Valmista piirakan täyte pohjan esipaiston aikana. Pilko tai raasta kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Huomioi pilkkomisessa kasvisten kypsymisajat. Voit käyttää myös julienne- tai spiraalileikkuria, jotta saat pitkää spagetin näköistä raastetta. Raaste kypsyy nopeammin kuin suuremmat palat.

Raasta tarvittaessa myös täytteeseen käytettävä juusto. Sekoita kulhossa kermaviili, kerma ja kananmunat. Hienonna joukkoon yksi valkosipulinkynsi. Lisää vielä juustoraaste sekä rouhi joukkoon mustapippuria. Lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita hyvin.

Kun pohja on esipaistettu, laita sen päälle noin ¾ kasviksista. Murenna päälle lähes koko fetajuustopala, mutta jätä hieman fetaa vielä koristeluun. Revi tuoreesta timjamista lehtiä täytteen päälle. 

Kaada kermaviiliseos kasvisten päälle. Levitä päälle loput kasvikset, fetajuusto ja hieman timjamin lehtiä. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 35 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on kypsä. Voit suojata piirakan pintaa paiston loppuvaiheessa foliolla, jotta pinta ei ota liikaa väriä.

Julienne-leikkuri
Hävikkiviikon piirakan täyte
Juustoraaste

*) Voit käyttää juustoraasteena oikeastaan mitä tahansa raastettavaa juustoa tai valmista juustoraastetta. Tässä piirakassa käytin parmesaanijuustoa, koska sitä oli avattu paketti jääkaapissa valmiina.    

Vinkki! Voit öljytä piirakkavuoan kevyesti, niin piirakka irtoaa kypsänä helposti vuoasta.

Vinkki! Suolan määrä riippuu perunamuusin ja täytteessä käytettävän juuston sekä fetajuuston suolaisuudesta.

Vinkki! Kuivatut herneet toimivat erinomaisena painona piirakkapohjan esipaistossa. Niitä voi käyttää moneen kertaan useiden vuosien ajan. Kuivatut herneet voi korvata myös keraamisilla paistokuulilla. 

Hävikkiviikolle tehty piirakka
Raastettu juusto hävikkipiirakkaan

Vinkit ruokahävikin vähentämiseen:

  • Kierrätä jääkaapin ja kuiva-ainekaapin tuotteita niin, että alla tai takana on uusimmat tuotteet ja edessä vanhimmat tuotteet. Näin vanhimmat tuotteet tulee käytettyä ensin.
  • Pidä hedelmät ja kasvikset esillä, niin niitä tulee syötyä helpommin. Pilko esimeriksi kasviksia sopiviksi annospaloiksi astioihin napostelua varten.
  • Huomioi, että esimerkiksi hapanmaitotuotteet, kananmunat sekä kuiva-ainekaapin tuotteet ovat yleensä parasta ennen-merkinnällä varustettuja. Nämä ovat monesti syötävissä myös tuon päivän jälkeen. Näin ollen tee aistinvarainen tutkimus tuotteelle ennen sen käyttöä.
  • Kananmunat säilyvät usein pitkiäkin aikoja parasta ennen-päiväyksen jälkeen. Pilaantuneen kananmunan tunnistaa pahasta hajusta. Kananmunat kannattaisi aina rikkoa yksitellen erilliseen astiaan, jotta pilaantuneet kananmunat eivät pilaa koko ruokaa tai leivonnaista. Kananmunia voi käyttää suurempia määriä esimerkiksi täytekakkupohjaan, munakkaaseen tai munakasrullaan.
  • Hyödynnä ylimääräiseksi jääneet ruoat tai raaka-aineet seuraavan päivän ruokaan tai vaikka leivontaan. Alla muutama esimerkki:
    • Perunamuusi käy piirakkapohjiin, perunapiirakan täytteeksi tai perunasoselaatikkoon.
    • Juuresraasteet voi hyödyntää uuniruokiin, kastikkeiden joukkoon tai sämpylätaikinaan.
    • Puuron voi hyödyntää sämpylä- tai leipätaikinaan.
    • Leivät, sämpylät ja leipäsiivut voi kuivattaa krutongeiksi, korpuiksi tai jauhaa korppujauhoksi.
    • Hedelmät ja marjat sopivat kiisseleihin, hedelmäsalaattiin tai smoothien joukkoon.
    • Vihannekset voi käyttää sosekeittoihin tai uunijuureksiksi.
    • Yrtit voit kuivattaa tai pakastaa, hieman yrtistä riippuen. Näin yrttien käyttöaika pitenee.
  • Suunnittele ruokalista valmiiksi esimerkiksi viikon ajaksi. Suunnitelmallisuudella voit vähentää myös ruokahävikkiä ja kauppakäyntien välit voivat olla hieman pidemmät.
  • Ruokahävikki vähentää parhaimmassa tapauksessa myös ruokakuluja, kun ruokaa ei mene hukkaan, vaan se hyödynnetään mahdollisimman hyvin ravinnoksi.
Ruokahävikin vähentäminen parasta ennen päiväys

Jokainen voi osallistua Hävikkiviikkoon sekä ruokahävikin vähentämiseen omassa arjessa myös pidemmällä tähtäimellä. Voit jakaa ruokahävikin vähentämiseen liittyvää tietoutta työpaikalla, koulussa tai vaikka sosiaalisessa mediassa. Aiheeseen sopivaa materiaalia löydät täältä.

Hävikkiviikko on osa Hävikkifoorumia, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close