Sokerimassat testissä

KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ CONFETTI

Sain leivontatarvikeliike Confetista testiin muutamia eri merkkisiä sokerimassoja. Oli kiva päästä testailemaan sokerimassoja, kun tuotteet kehittyvät jatkuvasti ja uusia massoja tulee markkinoille. 


Sokerimassavalmistaja Renshaw:lta on juuri nyt tullut uusi extra-sokerimassa, joka on kehitetty aikaisemman Renshaw pro-sokerimassan rinnalle. Uudet extra-massat ovat tulleet myyntiin Confetin myymälöihin ihan viime päivien aikana. 

Alta löydät minun kokemuksiani sokerimassoista koristeiden valmistamisessa ja kakkujen kuorruttamisessa. Lopusta löydät yhteenvedon, josta näet minkälaisia eroja massoissa oli.

Sokerimassat testissä


Tässä sokerimassatestissä testasin jo edellä mainittua Renshaw extra-sokerimassaa ja sen rinnalla jo pidempään myynnissä olleita FunCakes-sokerimassaa sekä Confetti vaahtokarkin makuista kaulintamassaa. Käytin kaikkia massoja koristeiden valmistukseen ja kakkujen kuorruttamiseen. Käytin massat suoraan paketista, jotta saisin kokeiltua massoja juuri niiden alkuperäisessä koostumuksessa. Elintarvikevärien lisääminen massaan voi vaikuttaa hieman sokerimassojen koostumukseen. Vain mustat yksityiskohdat ovat Progel-elintarvikevärillä värjättyä. Lisäksi kultaiset ja hopeiset yksityiskohdat on maalattu Rolkemin metallimaaleilla sokerimassan päälle.
Renshaw extra-sokerimassa

Extra-sokerimassan värivalikoima on laaja. Löydät 11 värin valikoiman täältä. Värilliset massat myydään 250 gramman pakkauksissa, mutta valkoista massaa voit ostaa myös 1 kilon ja 2,5 kilon paketeissa. Massan tuoksu ja maku ovat mietoja, joten sokerimassakuorrute ei anna kuorrutettavaan kakkuun voimakasta lisämakua. 


Koristeita valmistettaessa extra-massa irtoaa helposti muoteista ja alustasta. Koristeet pitävät hyvin muotonsa. Extra-sokerimassa kuivuu näistä massoista hitaimmin. Kuivumisajoissa ei ollut kuitenkaan suuria eroja.

Ennen kakun kuorruttamista sokerimassaa on hyvä notkistaa käsissä tai alustaa vasten. Extra-sokerimassa on helposti kaulittavissa, eikä tartu silikonialustaan kiinni. Sokerimassa pysyy hyvin muodossaan nostettaessa kakun päälle. Extra-sokerimassa on myös helppo silottaa tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle.  
Confetin vaahtokarkin makuinen kaulintamassa

Confetin vaahtokarkin makuista kaulintamassaa (tutummin vaahtismassa) myydään vain valkoisena. Kaulintamassa on helppo värjätä elintarvikeväreillä halutun väriseksi. Vaahtokarkkimassa maistuu ja tuoksuu aika voimakkaasti makealle vaahtokarkille.

Vaahtokarkkimassaa on helppo käsitellä. Myös vaahtokarkkimassa irtoaa muoteista helposti. Koristeiden pinta kuivahtaa nopeasti, mutta koristeiden täydellinen kuivuminen vie 1-3 vuorokautta, riippuen koristeiden paksuudesta. Vaahtokarkkimassa on jämäkkää, joten sen muotoilu on helppoa.

Kuorruttaessa kakkua vaahtokarkkimassalla pitää olla nopea, koska massan pinta kuivahtaa nopeasti. Tällöin silottaessa pintaa, taitekohtiin saattaa ilmestyä ns. ”elefantin ihoa” eli pieniä ryppyjä. 


Fun cakes sokerimassa


FunCakes-sokerimassaa myydään monessa eri värissä. Makuvaihtoehtoina on mango-passion, sitruuna, kinuski, lakritsi sekä perus sokerimassa, joka maistuu miedosti vaniljalle. FunCakesin Confetissa myynnissä olevat paketit ovat kooltaan 250 grammaa. Minulla oli käytössäni pinkkiä sokerimassaa, jonka maku on hennon vaniljainen.

FunCakesin sokerimassa irtoaa hyvin muoteista ja alustasta. Sitä on erittäin helppo käsitellä. Tämä massa on elastisempaa kuin muut testattavat massat. Maku on mieto.  


FunCakes sokerimassaa on erittäin helppo kaulia. Kaulittaessa sokerimassaa pitää hieman varoa, ettei levystä tule liian ohut. Massa irtoaa helposti alustasta. Jos massasta kaulii liian ohuen, vaikeuttaa se massan silottamista tasaiseksi. 
Yhteenveto testistä

Olin yllättynyt, että kaikki massat olivat käsittelyominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia. Massojen maut ja tuoksut erosivat jonkin verran. Voimakkain tuoksu ja maku on Confetin omassa kaulintamassassa, joka on myös etiketin mukaan vaahtokarkin makuista. Maku on hyvin makea ja vaahtokarkkimainen. Extrassa ja FunCakesin sokerimassassa tuoksu ja maku on mieto. Kaikista miedoin maku oli minun mielestäni uudessa Extra-massassa, joka oli minulle positiivinen yllätys. Mieto maku ei peitä alleen kakun muita makuja.Mielestäni Confetin vaahtokarkin makuinen kaulintamassa oli testatuista massoista jämäkin. FunCakes oli taas kaikista venyvin ja elastisin. Renshaw extrassa koostumus oli hieman näiden kahden väliltä. Kaulittu sokerimassalevy ei venynyt nostettaessa ja kauliminen oli helppoa. 


Tein kakkujen kanssa vielä yön yli testin eli säilytin kakut samassa jääkaapissa ja vertailin yön jälkeen kakkujen pintoja. Pinnat tuntuivat kaikissa kakuissa samanlaisilta. En huomannut eroja massojen käyttäytymisessä jääkaapissa. Pinnat olivat kuivia ja siistejä myös noin vuorokausi kakkujen valmistamisen jälkeen. Kaikissa kakuissa oli sokerimassan alla sokerikreemi, joka toimii hyvin tarttumapintana ja eristeenä sokerimassalle. Kaikki kakut oli kasattu sokerikakkupohjasta ja sitruunamoussesta. 

*****Sokerimassan valintaan vaikuttaa eniten leipojan omat mieltymykset sekä työskentelytavat. Näistä massoista voisin itse valita minkä tahansa käyttöön, koska massat ovat niin samankaltaisia. Kaikki massat olivat lisäksi helposti ohennettavissa ilman pelkoa massan repeilystä. 

Oli mukava huomata, että näiden lähes yhdeksän vuoden aikana, jonka minä olen sokerimassojen parissa viettänyt, massat ovat kehittyneet aina vaan helpommin käsiteltäviksi. Enää ei tarvitse taistella muotteihin kiinni jäävien koristeiden kanssa tai käyttää suurta määrää tomusokeria pitämässä massaa irti alustasta. Tuo tomusokeri kun lisäksi kuivattaa massaa ja samalla vaikeuttaa massojen käyttöä. Kannattaakin mielummin öljytä alusta ja muotit, jos käyttämäsi sokerimassa jää niihin kiinni. Kannattaa myös käyttää kertakäyttöhanskoja sokerimassoja käsiteltäessä, koska sokerimassa ei jää hanskoihin kiinni. Näin sokerimassan käsittely helpottuu.  

*****


Oletko sinä törmännyt ongelmiin sokerimassan käsittelyssä? Jos sinulla on kysyttävää tai haluat jakaa kokemuksesti sokerimassan käsittelystä koristeissa tai kakun kuorruttamisessa, niin jätä minulle tähän alas kommenttia tai laita sähköpostia [email protected]. Minä kasailen näistä teidän kysymyksistä ja kokemuksista sokerimassaoppaan tänne blogiin. 

Kaupallisessa yhteistyössäJos olet Confetin kanta-asiakas, niin saat Renshaw Extra-sokerimassasta 6.-15.7.2017 välisenä aikana Confetin myymälöistä ja verkkokaupasta 20% alennuksen käyttämällä alekoodia EXTRA20.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close