Hävikkiviikon suolaiset muffinssit

Tällä viikolla on vietetty Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon tarkoitus on herätellä ihmisiä tutkimaan oman ruokahävikin määrää ja ohjata erilaisia tapoja, joilla ruokahävikkiä voitaisiin vähentää. Olen osallistunut Hävikkiviikkoon useampana vuotena ja löydätkin noita edellisien vuosien hävikkireseptejä täältä

Kyselin Instagramin puolella minkälaisia elintarvikkeita kodeissa menee roskiin. Sieltä tulikin aika paljon juuri niitä samoja, joita minullakin menee hukkaan. Nahistuneita vihanneksia, mausteseospurkkien loppuja, joissa on lyhyet säilymisajat, leipää jne. – aika perustuotteita. Minä ostelen usein kermaviilejä jääkaappiin ja ne on usein sellaisia, joiden päiväykset ylittyvät. Onneksi hapanmaitotuotteet säilyvät aika hyvin myös parasta ennen-päiväyksen jälkeenkin. Muista kuitenkin aina aistinvaraisesti tutkia, onko tuote käytettävissä. Pyrin käyttämään nämä parasta ennen-päiväyksen jälkeen käytettävät tuotteet kuumennuksen kautta eli erilaisissa leivonnaisissa tai ihan ruoanlaitossa.

Suunnittelin tälle viikolle herkulliset suolaiset muffinssit, jotka halusin nostaa sen vuoksi esille, että näihin saa mukavasti upotettua juuri ne nahistuneet vihannekset sekä yritit ja myös erilaisten juustojen loput. Näitä muffinsseja voit varioida mahtavasti vanhaksi menevillä tuotteilla. Saa näin herkullisen välipalan tai vaikka kahvipöydän tarjottavan. Näihin muffinsseihin käytin tällä kertaa nahistuneiden vihannesten, yrttien sekä juuston lisäksi vielä pussin pohjalta löytyneet sämpyläjauhoseokset, joten nämä oli todellista hävikkiruokaa!

Suolaiset muffinssit

(12 kpl)

4 dl sämpyläjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa

2 dl maitoa

2 kananmunaa

1/2 dl öljyä

100 g kesäkurpitsaa

50 g porkkanaa

100 g kinkkusiivuja

100 g juustoraastetta

(persiljaa)

Sekoita sämpyläjauhot, leivinjauhe, mustapippuri ja suola keskenään. Lisää joukkoon maito, kananmunat ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Raasta kesäkurpitsa ja porkkana raasteeksi. Pilko kinkkusiivut pieniksi paloiksi. Lisää taikinan joukkoon raastettu kesäkurpitsa, porkkana ja juusto yhdessä pilkotun kinkun kanssa. Sekoita taikina nuolijalla tai vaikka lusikalla. 

Öljyä muffinssipelti ja jaa taikina 12 muffinssipellin koloon. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuutin ajan tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. 

Vinkki! Voit käyttää muffinsseihin erilaisia kasviksia, juustoja, yrttejä, leikkeleitä yms. Nämä ovat erinomaisia ruokahävikin vähentäjiä. 

 Myös erilaiset suolaiset piirakat, pitsat ja pasteijat ovat hyviä ruokahävikin vähentäjiä. Näihin edellä mainittuihin saa hyvin ”upotettua” erilaisia jääkaapiin jääneitä raaka-aineita. Jos raaka-aineet ovat selvästi aistinvaraisesti arvioiden pilalla, niin silloin niitä ei enää voi ruoanlaitossa käyttää. 

Kurkkaa edellisten vuosien hävikkireseptit täältä

*****

Tänä viikonloppuna alkaa syksyn ensimmäiset koristelu- ja leivontakurssit. Jos haluat vielä kurssille mukaan, niin Kakkukoristeiden perusteet-kurssilla on vielä muutama paikka jäljellä. Kurkkaa lisätietoja täältä ja ilmoittaudu mukaan sähköpostilla [email protected]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close