Herkullinen limepiirakka

Herkullinen limepiirakka

Herkullinen limepiirakka valmistuu aika helposti ja on näyttävän näköinen korkean marenkikuorrutteen kanssa*). Muropohjan päälle tehdään kondensoidusta maidosta, kermasta ja limemehusta täyte, joka hyydytetään tällä kertaa uunissa. Täytteen päälle valmistetaan vielä unelman pehmeä limemarenki.

Murea pohja, pehmoinen täyte ja silkkinen marenki sopivat täydellisesti yhteen. Uskoisin, että sen vuoksi limepiirakka onkin todella suosittu leivonnainen. Key lime pie on monille tuttu limepiirakka, jonka juuret johtavat Pohjois-Amerikkaan ja tarkemmin Floridaan. Nykyään taitaa olla niin, että Floridaankin Key limet tuodaan Meksikosta. Meillä tutumpi limelajike on persianlime, jota myydään kaupoissa hedelminä sekä pullotettuna mehuna. Tähän reseptiin voi käyttää valmiiksi pullotettua mehua, tai puristaa mehun tuoreista hedelmistä.

Kurkkaa tästä alta näin Key lime pie-päivänä (26.9.) tämän herkullisen limepiirakan resepti!

Key lime pie day

Herkullinen limepiirakka

Pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1 1/2 rkl kylmää vettä

Täyte
1 1/4 dl limemehua
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
3/4 dl kermaa
4 keltuaista

Limemarenki
4 valkuaista
2 tl limemehua
8 rkl erikoishienoa sokeria

Mittaa kylmä voi, vehnäjauhot ja tomusokeri leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Pyöräytä seos murumaiseksi. Voit myös nyppiä aineet käsin muruksi. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon. Työstä taikinaa niin, että saat siitä kiinteää. Painele taikina noin 20 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Käytin tässä piirakassa irtopohjaista piirakkavuokaa.

Pistele haarukalla muutamia reikiä piirakkapohjaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja leivinpaperin päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai paistokuulia. Paista pohjaa uunipellin päällä noin 15 minuuttia 175 asteessa. 

Ota piirakkapohja pois uunista ja poista paino piirakan päältä leivinpaperin kanssa.

Mittaa kulhoon kaikki täytteen aineet ja sekoita ne vispilällä sekaisin, tasaiseksi täytteeksi. Kaada täyte pohjan päälle ja jatka paistamista noin 20 minuutin ajan, kunnes piirakan täyte on reunoilta hyytynyt. Ota piirakka pois uunista ja anna sen jäähtyä. 

Mittaa puhtaaseen ja kuivaan kulhoon valkuaiset sekä limemehu. Aloita vatkaaminen yleiskoneessa tai sähkövatkaimella, ja lisäile sokeria pienissä erissä joukkoon. Vatkaa niin kauan kunnes vaahto on hyvin ilmavaa ja tasaista. Voit kokeilla marengin tasaisuutta ottamalla sitä hieman sormien väliin ja hieromalla. Jos marengissa ei tunnu sokerikiteitä, on se valmis.

Lusikoi marenki piirakan päälle ja levitä haluamallasi tavalla. Voit myös halutessasi pursottaa marengin piirakan päälle. Paahda marengin pintaa kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla. Ole varovainen, ettei pinta pala.

Limepiirakka vaihekuva
Limepiirakka ja marenki vaihekuva
Marengin levitys piirakan päälle
Marengin pinnan paahtaminen

VINKKI!  Huomioi, että valkuaisten sekaan ei saa joutua yhtään keltuaista, koska muuten marenki ei vatkaannu kunnolla paksuksi vaahdoksi. 

VINKKI! Tämä piirakka kannattaa tarjoilla heti marengin lisäämisen jälkeen. Piirakan voi tehdä marenkia vaille valmiiksi jo vaikka edeltävänä päivänä, mutta kuorruta piirakka vasta juuri ennen tarjoiluhetkeä.

*) Kuvan piirakkaa varten on tehty puolitoistakertainen annos marenkia, joten marenkia tulee yllä olevalla reseptillä hieman vähemmän. Kaikkea marenkia ei ole kuitenkaan käytetty tämän piirakan päällä. Halutessasi voit tehdä marenkia puolitoistakertaisen annoksen, jolloin saat todella runsaan ja näyttävän marenkikuorrutteen.

Limepiirakka ennen marenkia
Marenki key lime pie
Paahdettu marenki kakun päällä
Onnistunut marenki
Limepiirakka marengilla

Katso myös nämä herkulliset marenkileivonnaiset

Marenkihuntuiset jäätelökakut
Kahden aineen marenkiresepti
Herkullinen marenkivoikreemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close