Herkullinen pataleipä

Herkullinen pataleipä vaatii hieman odotteluaikaa, mutta valmistuu suhteellisen helposti, kunhan maltat vain tuon odotuksen. Mitä enemmän annat leivälle aikaa, sitä maukkaamman leivän saat. Pataleivässä on täydellisen rapea kuori ja ihanan pehmeä sisus. Huomasin, että vaikka olenkin pataleipää aika useastikin tehnyt, reseptit ovat aina päätyneet muualle kuin tänne blogiin. Niinpä päätin nyt muuttaa tilanteen ja julkaista reseptin myös täällä blogissa, kun viime viikonloppuna pataleipää leivoin.

Pataleivän valmistusvaiheet ovat hyvin yksikertaiset ja helpot, joten sen voi valmistaa vaikka äitienpäiväksi tai muuhun juhlaan sopivaksi. Voit käyttää jauhoina erilaisia jauhosekoituksia tai vaikka pelkästään vehnäjauhoja. Minä käytin tässä kuvan leivässä 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja sekä 3 dl täysjyvävehnäjauhoja.

Pataleipä sopii myös erinomaisesti vaikka syötäväksi lahjaksi!

Pataleipä 

Leipätaikina
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja

Lisäksi
noin 2-3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
öljyä

Lämmitä vesi noin + 42 asteiseksi ja lisää joukkoon suola, kuivahiiva sekä leipätaikinaan tarkoitetut jauhot. Sekoita taikina hyvin ja jätä se kulhoon kelmun alle vähintään 12 tunnin ajaksi huoneenlämpöön. Taikina saa olla tässä vaiheessa löysää.

Levitä vehnäjauhoja runsaasti leivonta-alustalle ja kaada taikina varovasti jauhojen päälle. Ripottele vielä taikinan päälle vehnäjauhoja. Nostele ja muotoile sen jälkeen taikinaa käsin tai lastan avulla pyöreäksi leiväksi. Älä alusta tai painele taikinaa, vaan käsittele sitä hellästi niin, ettei taikinan sisällä olevat kuplat rikkoudu. Kun taikina hieman jämäköityy, jätä se leivinliinan alle noin 30 minuutin ajaksi.

Kuumenna sillä aikaa uuni 225 asteeseen ja laita noin 20 cm halkaisijaltaan oleva kannellinen pata uuniin noin 10-15 minuutin ajaksi. Öljyä kuuma pata ja nosta leipätaikina siihen.

Nosta pata uuniin 225 asteeseen kannen kanssa noin 30 minuutin ajaksi. Poista kansi puolen tunnin paistamisen jälkeen ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan.

Leipä irtoaa padasta kumoamalla pata leivinliinan tai leikkuulaudan päällä. Anna leivän jäähtyä.

Vinkki! Voit myös siirtää leivän muotoilun jälkeen varovasti puhtaan leivinpaperin päälle ja nostaa leivän puolen tunnin odottelun jälkeen leivinpaperin kanssa pataan. Tällöin sinun ei tarvitse voidella pataa sisäpuolelta erikseen. Leivän saa myös nostettua padasta näppärästi leivinpaperin avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close