Joulukalenteri – Luukku 21: Itsetehty pähkinänougat

Tämä itsetehty pähkinänougat valmistuu muun muassa hasselpähkinöistä, sokerista, suklaasta ja Nutella-levitteestä. Resepti vaatii hieman kärsivällisyyttä sekä lämpömittarin, mutta pähkinänougatin valmistaminen onnistuu kuitenkin aika helposti ohjeita noudattamalla. Pieniä lapsia en ottaisi tähän valmistusprojektiin mukaan, koska tässä käsitellään kuumaa sokeria, mutta aikuisilta tämän valmistaminen sujuu varmasti ongelmitta. Ole kuitenkin varovainen kuuman sokerin käsittelyssä.

Tässä reseptissä on tuomassa lisämakua aika monen ikiaikainen suosikkiherkku eli Nutella. Jos lähipiiristäsi löytyy Nutella-faneja, niin vinkkaa resepti myös heille tai leivo ne hänelle lahjaksi. Nämä pähkinänougatit taisivat mennä minun makeislistassa jopa fudge-karkkien ohi… Kannattaa ehdottomasti kokeilla! 

Itsetehty pähkinänougat

1 dl vettä

2 dl glukoosisiirappia

2 1/2 dl sokeria

2 valkuaista

150 g hasselpähkinöitä

100 g tummaa suklaata

1 dl Nutella-levitettä

Mittaa kattilaan vesi, glukoosisiirappi ja sokeri. Laita vatkauskulhoon valkuaiset valmiiksi. Kuumenna seosta kattilassa (mielellään kannen alla, jotta sokeri ei kiteydy kattilan reunoille), kunnes se saavuttaa 125 asteen lämpötilan. Ota 2 dl sokeriseosta kuumuutta kestävään mitta-astiaan. Laita valkuaiset vatkaantumaan vatkauskulhoon. Kun valkuaiset ovat vatkautuneet hetken, lisää erilleen otettu sokeriseos valkuaisten joukkoon, koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Jatka lopun sokeriseoksen kuumennusta 145 asteiseksi. 

Sillä välin, kun seos kuumenee, levitä hasselpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä 200 asteessa noin viiden minuutin ajan. Ota pähkinät pois uunista ja kaada ne leivinliinan päälle. Taittele liina niin, että pähkinät ovat hyvin liinan sisällä ja hiero kuori pähkinöiden pinnalta pois. Kerää pähkinät kuorien joukosta pois.

Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa. Voit lämmittää myös Nutellaa hieman, jotta se leviää paremmin massan sekaan.

Kun sokeriseos on saavuttanut 145 asteen lämpötilan, lopeta valkuaisten vatkaaminen hetkeksi ja lisää joukkoon loput sokeriseoksesta. Jatka vatkaamista vielä noin viiden minuutin ajan. Jos on mahdollista, niin käytä lapa- tai K-vatkainta. Lisää lopuksi nougatin joukkoon sula suklaa, Nutella sekä pähkinät. Sekoita seos sekaisin. 

Öljyä leivinpaperi ja levitä nougat-massa leivinpaperin päälle. Taita toinen puoli leivinpaperista massan päälle ja painele massasta kulmikas levy. 

Nosta nougat-levy jääkaappiin muutaman tunnin ajaksi ja leikkaa sen jälkeen levy sopiviksi paloiksi. Pakkaa herkut pieniin pusseihin tai rasioihin. 

Vinkki! Jos käyttämäsi raaka-aineet on loppuvaiheessa hyvin eri lämpöisiä, voi seos jähmettyä hyvinkin nopeasti. Nosta kuitenkin massa pois kulhosta ja painele se leivinpaperin välissä levyksi. Voit myös ”hätätilanteessa” lämmittää nougat-seosta hieman, jotta saat sen paineltua levyksi paremmin. 

Varo polttamasta pähkinöitä, kun paahdat ne uunissa! 

Taas yksi syötävä herkku lisää karkkivalikoimiin! Ihanan herkullinen joulu on tulossa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close