Herkullinen uuniriisipuuro

 Onko uunipuuro sinulle ennestään tuttu?

Talveen ja jouluun sopiva uuniriisipuuro valmistuu helposti ja omaan tahtiinsa uunissa. Monet ovat saattaneet herkutella uunipuurolla mummolassa, mutta omassa kodissa sen valmistaminen on jäänyt. Nyt on aika korjata tilanne ja valmistaa itse uunipuuroa. 

Meillä riisipuuro on oikea koko talven herkku. Harvemmin sitä tulee kesällä tehtyä, mutta kun viileämmät säät saapuvat, laitetaan riisipuurokattila usein liedelle ja valmistetaan herkullista riisipuuroa. Tällä kertaa päätin vaihtaa puurokattilan uunivuokaan ja kokeilla riisipuuron valmistamista uunissa. Tämä herkullinen uunipuuro valmistuu kuin itsestään, sillä aikaa puuron odottelijat voivat käydä pulkkamäessä tai pelailla yhdessä mukavia lautapelejä. Toki jonkun on hyvä jäädä vahtimaan uunipuuron valmistumista.  

Uunipuuro valmistuu huomattavasti helpommin kuin kattilassa keitetty puuro. Tätä puuroa ei tarvitse sekoitella kuin muutaman kerran paiston alkuvaiheessa ja sen jälkeen se saa itsekseen hautua valmiiksi. Uunipuuro on hieman paksumpaa kuin tavallinen kattilassa keitetty riisipuuro. Äitini kertoikin, että hänen lapsuudessaan oli tapana, että yli jääneestä uunipuurosta leikattiin paloja, jotka paistettiin voissa pannulla. Minä laitoin vielä tähän kuvassa näkyvään puuroerään kanelitangon maustamaan puuroa. Kanelihan sopii täydellisesti riisipuuroon. Jos kuitenkin haluat, että puuro on perinteistä riisipuuroa vastaavaa, niin lisäile silloin maitoa joukkoon. 

Kurkkaa resepti ja valmista herkullinen uunipuuro vaikka iltapalaksi. Uuniriisipuuro on nimittäin parhaimmillaan tuoreena tai sitten jäähtymisen jälkeen pannulla paistettuna. 

Uuniriisipuuro

1 rkl voita

1 litraa maitoa 

2 dl puuroriisiä

1/2 tl suolaa

(kanelitanko)

Voitele vuoan sisäpuoli voilla. Kuumenna maito kattilassa kuumaksi. Kaada vuokaan riisit, suola, kuuma maito sekä halutessasi myös kanelitanko. Sekoita ja nosta vuoka 150-175 asteiseen uuniin (hieman uunista riippuen) noin 60-90 minuutin ajaksi. Sekoittele muutaman kerran paiston alkuvaiheessa. Itse valmistan uuniriisipuuron hieman matalammassa lämmössä, niin se saa hautua mukavasti uunin lämmössä. 

Perinteisesti uuniriisipuuro on herkuteltu maidon ja voin kanssa, mutta voit herkutella puuron myös kanelin ja sokerin kanssa tai esimerkiksi marjakiisselin kera.  

Vinkki!  Paiston aikana puuron päälle muodostuu kalvo, mutta voit suojata puuron pintaa foliolla, jos pinta tuntuu ottavan liikaa väriä. Kun uunin lämpötila on tarpeeksi alhainen, puuron pintakin pysyy vaaleampana. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close