Strösseleillä koristeltu suklaakeksi / 4th of July Giant Cookie

Tämä strösseleillä ja suklaakarkeilla koristeltu suklaakeksi on tehty varta vasten tämän päivän 4th of July-teemaan sopivaksi. Me olemme olleet useina vuosina juhlimassa 4th of July-päivänä joko amerikkalaisten ystäväperheiden kanssa tai oman perheen kesken Amerikassa. Amerikkalaiseen itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluu muun muassa suuret ilotulitukset ja yhteistilaisuudet. Näihin tilaisuuksiin saavutaan usein omien grillien ja tuolien kanssa. Joissakin tilaisuudessa ihmisillä on mukana myös omat katokset, pöydät ja ruokaa vaikka koko naapurustolle. Mekin olemme olleet grillailemassa ja nauttimassa eri kaupunkien järjestämistä ohjelmista sekä ilotulituksista monena vuotena. Näissä yhteisöllisissä juhlapyhissä on se hienous, että myös me muun maalaiset pääsemme hienosti juhlahumuun mukaan.  

Tänä vuonna korostuu entisestään se onni, että olemme saaneet matkustaa vapaasti ja nähneet maailmaa paljon jo hyvissä ajoin ennen koronaa. Tämä on se päivä vuodesta, jolloin tulee erityisesti pohdittua aikaisempia Amerikan reissuja ja koettuja juttuja. Nyt ei pääse ulkomaille saamaan uusia kokemuksia, eikä myöskään edellä mainitsemiani hienoja yleisötilaisuuksia järjestetä tavalliseen tapaan koronan vuoksi. Myös Helsingin Suomi-Amerikka yhdistyksen vuosittainen 4th of July-tilaisuus on peruttu tältä vuodelta. Siihen olen osallistunut myös monet kerrat, kun olemme olleet kotosalla näihin tähän aikaan kesästä. 

Tämä jättikeksi sai värityksen tietysti Yhdysvaltain lipun väreistä. Siellä tunnustetaan näitä värejä ihan joka puolella, arkenakin. Varsinkin näin itsenäisyyspäivän tienoilla taloihin laitetaan lippuja ja erilaisia lippukuvioita toistavia koristeita. Tarjoilut koristellaan väreihin sopiviksi. Erilaiset paraatit valtaavat kadut ja ilotulitukset täyttävät taivaan. Upeita hetkiä on koettu noilla reissuilla. 

Kurkkaa alta resepti ja valmista tämä jättikeksi joko strösseleillä tai ilman. Voit nimittäin jättää värikoristelut pois ja valmistaa keksin ihan vain suklaahipuilla tai -rouheella. Katso tarkempi variaatio reseptin alta. 

4th of July-jättikeksi

Keksitaikina

200 g voita

2 1/2 dl ruokosokeria

2 kananmunaa

6 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

100 g maitosuklaahippuja tai -rouhetta

noin 1 dl värillisiä suklaakarkkeja ja strösseleitä

Valkoinen kuorrute

(eli pikeeri)

1 rkl kananmunan valkuaista 

noin 2 – 2 1/2 dl tomusokeria

(strösseleitä)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri hyvin sekaisin. Lisää joukkoon kananmunat ja jatka vatkaamista. Voit välillä kaapia kulhon reunoille nousevan taikinan alas, jotta saat taikinasta mahdollisimman tasaisen. Mittaa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhoon. Lisää ne taikinan joukkoon ja sekoita kunnolla. Nostele lopuksi vielä suklaahiput taikinan joukkoon. 

Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala kakkuvuoan tai piirakkavuoan (noin 30 cm) pohjalle. Lusikoi taikina leivinpaperin päälle. Ripottele taikinan päälle värilliset suklaakarkit ja strösselit. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Paista keksiä uunissa 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna keksin jäähtyä ennen koristelua. 

Valmista koristelua varten valkoinen kuorrute (pikeeri) mittaamalla kulhoon kananmunan valkuainen ja puolet tomusokerista. Vatkaa ne hyvin sekaisin ja lisää tomusokeria joukkoon, samalla vatkaten. Lisäile tomusokeria sen verran, että kuorrute on pursotettavaa. Jos kuorrute on liian paksua, voit lisätä sen joukkoon pari tippaa kylmää vettä. Lusikoi kuorrute pursotuspussiin ja pursota se haluamallasi tavalla jättikeksin reunoille. Ripottele halutessasi vielä pursotusten päälle teemaan sopivia strösseleitä. 

Vinkki! Jos käytät vain suklaahippuja tai -rouhetta (eli jos jätät strösselit pois), niin tuplaa silloin suklaan määrä. Voit käyttää reseptissä myös rouhittua maitosuklaata. Leikkaa silloin suklaalevy veitsellä pieniksi paloiksi. Sen ei tarvitse olla hienoa murua tai jauhetta, vaan leikkaa suklaa makusi mukaan sopivan kokoisiksi sattumiksi. 

Vinkki! Jos kaapistasi ei löydy ruokosokeria, niin voit vaihtaa ruokosokerin myös tavalliseen kide- eli taloussokeriin. 

Happy 4th of July 


Tässä alla on vielä muutama kuva vuosien takaa Kalifornian Coronadon värikkäästä 4th of July-paraatista! 
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close