Joulukalenteri – Luukku 6: Itsenäisyyspäivä – Suomi 100 – leivokset

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän suunnitelmat ovat hieman erilaiset tavalliseen itsenäisyyspäivään verrattuna. Aamu on tarkoitus aloittaa Ullanlinnanmäellä klo 9 valtakunnallisessa lipunnostossa, joka on meillä joka vuotinen perinne. Tänä vuonna jatkamme lipunnostosta seuraamaan Helsingin pitäijän kirkon kunniavartiostoa. Näillä on hyvä aloittaa tämä itsenäisyyspäivä. Illalla seuraamme Linnanjuhlia ja sytytämme kynttilät ikkunoille näitä leivonnaisia herkutellen.

Halusin suunnitella jotain ihanaa sinivalkoista vielä tähän tämän vuoden huipentumaan. Kun katselin noita edellisiä itsenäisyyspäivän reseptejä, niin siltä nousi selvästi esille mustikka. Lähes kaikissa herkuissa oli mustikkaa. Ehkä juuri tuo mustikan sininen väri sekä sen luonnonmukaisuus on saanut minutkin innostumaan tuosta mustikasta juuri itsenäisyyspäivän leivonnaisia suunnitellessa.

Tällä kertaa inspiroiduin kuitenkin lakasta, jota meillä oli vielä hieman pakkasessa. Tein nämä herkulliset sinivalkoiset leivonnaiset, joissa piparkakkupohjan päällä on ihanan pehmoinen ja herkullinen lakkamousse. Tuo piparkakku sopii muuten todella hyvin lakan kanssa. Tätä samaa makuparia taidan käyttää myös jatkossa. Aikaisemmin tekemäni lakkakakun löydät täältä.

Nämä leivonnaiset on tehty tuolla alla olevassa kuvassakin näkyvään silikonimuottiin. Minun muotissani leivoksia pystyy tekemään kuusi kappaletta, mutta moussea riittää noin kahdeksaan leivonnaiseen. Minä laitoin loput täytteet kahteen pieneen lasiin.

Suomi 100 – itsenäisyyspäivän leivokset

(noin 8 leivonnaista)

Lakkamousse

320 g lakkaa

2 dl vispikermaa

3 liivatelehteä

1 dl tomusokeria

175 g maustamatonta tuorejuustoa

1/2 dl lakkalikööriä tai vettä

8 kpl piparkakkuja

(lakkalikööriä)

Peilikiille eli mirror glaze

5 tl liivatejauhetta

5 rkl vettä

300 g sokeria

1 1/2 dl vettä

220 g kondensoitua maitoa

250 g valkosuklaata

(elintarvikevärejä)

Sulata lakat ja paseeraa eli painele lakat siivilän läpi. Laita liivetteet likoon runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto kulhossa yhdessä tomusokerin kanssa. Kuumenna lakkalikööri tai vesi kiehuvaksi ja purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kuuman nesteen joukkoon.

Lisää liivateneste paseeratun lakan joukkoon ja lisää lakkaseos tuorejuuston joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto muun seoksen joukkoon. Sekoita mousse varovasti sekaisin. Annostele massa silikonimuotteihin. Paina piparkakku jokaisen mousse-annoksen päälle. Halutessasi voit kostuttaa piparkakkua hieman lakkaliköörillä. Nosta silikonimuotti pakastimeen niin, että se leivonnaiset pakastuu kunnolla.

Mirror glazen eli peilikiilteen valmistaminen

Valmista kiille leivonnaisten päälle. Mittaa liivatejauhe ja viisi ruokalusikallista vettä kulhoon. Sekoita ja nosta sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja kondensoitu maito. Pilko valkosuklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa olevaa seosta kiehumispisteeseen koko ajan sekoitellen. Lisää kuuman seoksen joukkoon kulhossa turvonnut liivate. Sekoita niin, että liivate sulaa seoksen joukkoon. Kun seos on tasaista, niin siivilöi neste valkosuklaan päälle. Anna seistä muutamien minuttien ajan.

Sekoita seos sauvasekoittimella ja lisää joukkoon valkoista elintarvikeväriä. Anna seoksen jäähtyä noin 32-35 asteiseksi. Ota jäähtyneestä valkoisesta seoksesta muutama ruokalusikallinen peilikiillettä erilliseen astiaan ja lisää joukkoon sinistä elintarvikeväriä.

Ota pakastetut leivonnaiset pois pakastimesta ja irrota ne varovasti vuoasta. Laita leivonnaiset esimerkiksi väärinpäin käännettyjen lasien päälle.  Kaada valkoinen kuorrute ensimmäisen leivonnaisen päälle. Lisää vielä sinisellä kuorrutteella raitoja valkoisen kiilteen päälle. Tee kiille samalla tavalla kaikkiin leivonnaisiin. Anna kuorrutteen jähmettyä kylmien leivonnaisten päälle. Pyyhi veitsellä leivonnaisten alareuna mahdollisimman siistiksi ja nosta veitsien avulla leivokset tarjoilualustalle tai kakkupahveille.

Säilytä valmiit leivonnaiset jääkaapissa. Ylimääräisen mirror glazen eli peilikiilteen voi säilyttää jääkaapissa noin viikon ajan. Jos otat sen uudelleen käyttöön, niin lämmitä kiille esimerkiksi mikrossa käyttölämpötilaan. Voit myös värjätä kiilteen uudestaan.

Näissä kakuissa saa näkyä oma taiteellisuus. Minulla oli apuna 11-vuotias tytär, joka hallitsi aika hienosti tuon peilikiilteen käytön.

Suuri kiitos kaikille sotiemme veteraaneille, jotka puolustivat maatamme. Kaikkien heidän ansiosta saamme nauttia elämästä vapaassa maassa ja kauniissa luonnossa. Nyt on meidän aikamme pitää huolta Suomesta! 

Kiitos! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close