Perinteiset karjalanpiirakat

Meillä on suurta herkkua riisipuuro ja sen myötä myös karjalanpiirakat tai riisipiirakat. Tähän nimityksen valintaan taisi olla jonkin näköinen direktiivikin olemassa, mutta itse en nyt arjessa tarkkaan mieti kumpaa nimitystä käytän. Tuo direktiivi taisi liittyä jollain tapaa ruisjauhojen määrään.


Riisipiirakoiden valmistamista pidetään hyvin työläänä, mutta eihän se niin työlästä ole. Toki siinä on hommaa on, sitä en halua vähätellä ja puuron keittämiseenkin menee oma aikansa. Ei kuitenkaan kannata jättää karjalanpiirakoita paistamatta työlään huhun vuoksi. On ne vaan niin hyviä. Näin ollen ongelma on lähinnä se, että ne tulee syötyä niin nopeasti. Koko ajan pitäisi olla tekemässä lisää, koska tuoreenahan ne ovat parhaimmillaan. Itse joudun yleensä keittämään puuron juuri riisipiirakoiden tekemistä varten aivan erikseen, koska muuten puuro loppuu kesken – AINA!
Riisipiirakat

(noin 20 kpl)


Puuro

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

1 l täysmaitoa

1 tl suolaa

Taikina

1½ dl vettä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja 


Voita ja maitoa/vettä piirakoiden voiteluun paiston jälkeen 


Valmista puuro keittämällä vesi ja lisäämällä riisit veden joukkoon. Suosittelen käyttämään pinnoitettua kattilaa, jotta puuro ei pala pohjaan. Anna kiehua noin viiden minuutin ajan ja lisää joukkoon maito. Käännä liesi miedolle lämmölle ja anna puuron kypsyä noin 40-50 minuutin ajan. Muista sekoitella puuroa, estääksesi pohjaan palamisen. Tarkista, että riisit ovat kypsyneet ja puuro on pehmeää. Lisää joukkoon lopuksi suola. Tarkista vielä puuroresepti käyttämästäsi puuroriisipaketista. Niissä voi olla pieniä eroja.

Valmista kuoritaikina. Mittaa kulhoon vesi, öljy, suola ja jauhot. Sekoita hyvin keskenään taikinaksi. Tee taikinasta pitkä rulla. Leikkaa se noin 20 palaan. Pyöritä jokainen pala paloksi ja kauli piirakkapulikalla tai kaulimella ohuen ohueksi soikeaksi levyksi. Laita jokaisen levyn keskelle puuroa ja rypytä reunat puuron päälle etusormilla painaen tai etusormella ja peukalolla nipistäen. Täytteen määrä on makuasia. Itse pidän aika runsaasta täytemäärästä, mutta makuja on monia…

 

Paista piirakat kuumassa uunissa noin 275 asteessa. Paistoaika on noin 10-15 minuuttia, kunnes piirakoiden pinta on saanut kauniisti väriä. Voitele kuumat piirakat paiston jälkeen sulatetulla voilla, jonka joukkoon on lisätty pieni määrä kuumaa maitoa tai vettä.

Tarjoile karjalanpiirakat voin tai munavoin kanssa hieman jäähtyneinä! 

Se määritelmä muuten tosiaan liittyi ruisjauhojen määrään. Karjalanpiirakoilla on EU:n myöntämä tuotesuoja. Niissä tulee olla vähintään puolet ruisjauhoja. Näin ollen nämä minun valmistamistamani ovat aitoja karjalanpiirakoita 🙂

Mukavaa viikonloppua!


Kommentoi

 1. Mietin, mistähän se oletus on saanut juurensa, että karjalanpiirakoiden leipominen on jotenkin todella työlästä? Jos vertaa vaikka johonkin yksinkertaiseenkin fantasiakakkuun niin kyllä karjalanpiirakoita tekee vaikka kuinka siinä ajassa 🙂 Itsekin kokeilin karjalanpiirakoiden leipomista tällä viikolla, eikä todella jää ainoaksi kerraksi, niin hyviä olivat!

 2. tiikeritaikina says:

  Kiitos ohjeesta. Nämä menevät kokeiluun 🙂 Osaatko vinkkiä antaa leivinuunissa paistoon?

 3. Nimetön says:

  Nyt on pidettävä piirakanleivontapäivä. Karjalanpiirakoiden leipominen ei ole työlästä, jos niitä ei tee paljon.
  Kiitos ohjeesta !

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Tosiaan ei muuta kuin leipomaan 🙂 Kyllä ne vaan ovat varsinkin tuoreeltaan niin hyviä. Olen tässä miettinyt, että jos joskus raaka-pakastaisi karjalanpiirakoita itse…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close