Täydelliset korvapuustit ja vinkit niiden leipomiseen

Tänään vietetään hyvin herkullista päivää. On nimittäin korvapuustipäivä, jota vietetään myös Ruotsissa. Ruotsissa päivää kutsutaan nimellä Kanelbullens dag. Tuolla tarkoitetaan ihanaa kanelista pullaa. Muoto voi olla hieman erilainen, maasta riippuen, mutta maku on lähes sama. 

Itse olen taistellut pullien valmistamisen kanssa useampaan otteeseen aikoinaan. Välillä ne kaatuilivat eri suuntiin, välillä sisukset tursusivat pullasta ulos. Nyt halusin kasata tänne blogiin kysymys-vastauspalstan, josta löydät vastaukset moniin korvapuustikysymyksiin.

Minä olen nykyään vähentänyt hiivaa pulla- ja sämpyläresepteissä. Sen vuoksi tähänkin reseptiin laitoin vain yhden pussin kuivahiivaa puolen litran taikinaan. Se riittää oikein hyvin kohottamaan pullat maukkaiksi, eikä ole pelkoa hiivan mausta, jonka välillä pullissa maistaa läpi. Näihin korvapuusteihin lisäsin täytteeseen ihanan makuista fariinisokeria. Kannattaa kokeilla. Alta löydät myös muutamat muut ehdotukset korvapuustien uudenlaisiksi täytteiksi. 

Korvapuustit

5 dl maitoa 

1 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

1 kananmuna

3 tl kardemummaa

noin 14-15 dl vehnäjauhoja

150 g voita

Täyte

150 g voita

1 dl sokeria

2 rkl kanelia

3 rkl fariinisokeria

(kananmuna voiteluun, raesokeria koristeluun)

Lämmitä maito + 42 asteiseksi. Lisää joukkoon pieneen määrään vehnäjauhoja sekoitettu kuivahiiva sekä sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma. Sekoita hyvin. Valmista taikina käsin tai yleiskoneella. Lisäile jauhoja taikinaan koko ajan sekoitellen, kunnes saat taikinasta hieman paksumman. Alusta taikina käsin tai koneella, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää alustuksen loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi. Nosta taikina nousemaan noin 30-60 minuutin ajaksi lämpimään ja vedottomaan paikkaan. 

Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset keskenään pehmeän voin kanssa. 

Kauli taikina alustan päällä suureksi levyksi. Levitä taikinan päälle täyte. Rullaa taikina ja leikkaa paloiksi viistoon leikatuilla viilloilla. Nosta pullat pellille kapea puoli ylöspäin ja paina kahdella sormella keskeltä pullaa, jotta saat korvapuustin muodon. Anna pullien nousta vielä leivinliinan alla noin 10-15 minuutin ajan. 

Riko kananmuna kanamuna lasiin. Voitele pullat kananmunalla pullasutia apuna käyttäen. Ripottele päälle halutessasi raesokeria. Paista pullat 225 asteessa, noin 12 minuutin ajan. Katso vielä paistovinkit alta! 

Vinkki! Jos haluat pienempiä pullia, niin kauli taikinasta kaksi levyä. 

Vinkki! Voit halutessasi öljytä leivonta-alustan kevyesti tai levittää alustalle hieman vehnäjauhoja ennen taikinan kaulimista. 

Vinkki! Alle 50 asteinen uuni on hyvä nostatuspaikka pullataikinalle. 

Täydelliset korvapuustit valmistat näillä vinkeillä:

Mitä tarkoittaa taikinan alustaminen? 

Taikinan alustamisella tarkoitetaan taikinan työstämistä joko käsin tai koneella. Tässä työvaiheessa taikinaan muodostetaan hyvä sitko, joten vaihe on tärkeä päästäksesi parhaimpaan lopputulokseen. Kun taikinassa on hyvä sitko, taikinan käsittely on helppoa ja pullat maistuvat erinomaisilta. Mistä tiedän oikean jauhojen määrän? 

Lisäile jauhoja pienissä erissä taikinan joukkoon. Sekoittele taikinaa ensin esimerkiksi puuhaarukalla tai monitoimikoneen taikinakoukulla, jotta saat taikinasta paksua ”velliä”. Lisäile jauhoja ja jatka taikinan valmistusta käsin tai koneella. Alusta taikinaa noin 10 minuutin ajan, tarvittaessa jauhoja lisäillen. Käsin alustaessa, sitkon muodostus kestää hieman kauemmin kuin koneella. Kun taikinaan muodostuu sitko, taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Jos taikina ei irtoa pidemmän alustamisen jälkeen kulhon reunoista, lisää vielä jauhoja. 

 Parhaimman taikinan saat tehtyä pienemmällä jauhomäärällä (esimerkiksi 5 dl nestettä/noin 14-15 dl vehnäjauhoja) ja pidemmällä taikinan työstämisellä eli alustuksella. Jos lisäät liikaa jauhoja, taikinasta tulee kuivempi ja kovempi. Miten saan korvapuustit pysymään pystyssä?

Leikkaa korvapuustit viistoon niin, että ala osa on leveämpi kuin pullan yläosa (kts. vaihekuva reseptistä). Paina pulla tarkasti keskeltä korvapuustiksi, jotta pulla ei käänny painettaessa kumpaankaan suuntaan. Korvapuustit voivat kaatua, jos taikina on liian löysää. Omien kokemusten perusteella myös korvapuustien paistolämpötila on hyvä pitää 225 asteessa ainakin paiston alkuvaiheessa, jolloin pullat kohoavat hienosti ylöspäin. 

Miten saan täytteen pysymään pullan sisällä paiston aikana? 

Käytä täytteeseen pehmeää, mutta ei liian löysää voita. Voin tulee olla sellaista, että se juuri ja juuri levittyy taikinalevyn päälle. Huomioi myös paistolämpötila. Tässäkin asiassa pullien paistolämpötila on tärkeää. Paista pullia noin 225 asteessa. Jos pullat on hyvin suuria, niin voit paistaa korvapuusteja ensimmäiset viisi minuuttia 225 asteessa ja laskea paistolämpötilaa 200 asteeseen paiston loppuajaksi, jotta pullat kypsyvät hyvin myös sisältä. 

Miksi pulla leviää sivuille? 

Syynä voi olla liian tiukkaan kierretty rulla. Kääri pullataikina kevyesti rullalle. Näin pulla pääsee kohoamaan paremmin ylöspäin. 

Voiko korvapuusteja maustaa muuten kuin kanelilla ja sokerilla? 

Kyllä voi, mutta silloin toki kyseessä ei ole tuttu kanelinen korvapuusti. Muotoa voi kuitenkin hyödyntää myös muihin makuihin. Voit käyttää täytteenä esimerkiksi paistonkestävää marmeladia ja/tai paistonkestävää vaniljakreemiä, tai voit lisätä täytteeseen esimerkiksi manteleita, pähkinöitä tai rusinoita. 

Kannattaa myös muistaa, että pullissa maku on se tärkein. Jos korvapuustit ovat hieman kallellaan johonkin suuntaan, niin ei se makuun vaikuta! Nyt vaan leipomaan! 

Uskon, että tänään some täyttyy korvapuusteista – olenkohan oikeassa? 

Kurkkaa Pullahiiren leivontanurkan somekanavat näistä linkeistä:

Facebook täältä ja Instagram täältä

Kommentoi

  1. Maarit Pyörälä says:

    Minulla on ongelma korvapuustien paistamisessa. Uunin lämpötilaksi laitan yleensä 225 astetta, mutta nyt olen huomannut, että lämpötila on liian kuuma, koska korvapuustien pohja menee liian tummaksi, päällypuoli on ihan ok. Käytän margariinia taikinassa, ja voitele korvapuustit kananmunalla + raesokria päälle

    1. Hei! Voit tehdä silloin yllä olevan ohjeen mukaisesti eli pienentää paistolämpötilaa paiston aikana. Oman uunin kanssa on aina löydettävä se sopiva paistolämpötila ja paistoaika. Kannattaa kokeilla uunissa myös eri paistotasoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close