Banaanikakku vai banaanileipä?

Banaanikakku vai banaanileipä

Banaanikakku vai banaanileipä? Joka kerta banaanikakkua leipoessa mietin, että onko tämä nyt oikeasti banaanikakkua vai banaanileipää. Amerikassa käytetään banana bread-nimitystä (eli banaanileipä), mutta kyllähän tämän nyt enemmin kuivakakuksi mieltää kuin leiväksi. Enkä kyllä taida olla yksin tämän pohdinnan kanssa. Netistä löytyy todella paljon keskusteluja siitä, onko kyseessä pikaleipä vai kakku. Tämähän on erinomainen kahvipöydän herkku.

Banaanikakku on makea banaanin makuinen kuivakakku, joka tällä kertaa kätkee sisäänsä kaakaosydämen. Banaanikakussa maistuu ihanasti makea banaani ja tumma kaakao. Sokerina on käytetty sekä tavallista kidesokeria sekä hieman tummempaa ruokokidesokeria. Kananmunista ja ruokosokerista vatkattu vaahto on hieman tavallista ruskeampaa ruokosokerin vuoksi, joten sitä ei kannata leipoessa pelästyä. Banaanikakun voit valmistaa myös gluteenittomana, vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Jos teet kakusta gluteenittoman, niin muista tarkistaa, että kaikki käyttämäsi tuotteet ovat gluteenittomia. Tutustu tarkemmin gluteenittomaan leivontaan täällä.

Tämä herkullinen banaanikakku paistetaan hieman tavallista matalammassa lämpötilassa, jotta se saa kohota rauhassa ja pinta pysyy paiston aikana kauniin vaaleana. Kuvan kakku on koristeltu kahdella banaanin puolikkaalla.

Herkullinen banaanikakku

Banaanikakku

3 kananmunaa
1 dl ruokokidesokeria
1/2 dl kidesokeria
2 banaania
5 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomaan versioon gluteenitonta jauhoseosta*)
1 tl leivinjauhetta
(3 tl vaniljasokeria)
100 g voita
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl kermaa

Koristeluun esimerkiksi:
kokonainen banaani

Vatkaa kanamunat ja sokerit keskenään paksuksi vaahdoksi. Muussaa banaanit tasaiseksi soseeksi. Sekoita vehnäjauhot tai gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sulata voi. Sekoita vaahdon joukkoon ensin banaanisose. Lisää jauhot joukkoon, mutta jätä noin 1 1/2 dl jauhoseosta erilleen. Sekoita jauhot vaahdon joukkoon. Lisää vielä lopuksi voisula sekä loput jauhot.

Ota kolmasosa taikinaa erilleen ja sekoita sen joukkoon kaakaojauhe sekä kerma. Sekoita tasaiseksi.

Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta leivinpaperilla vuoratun leipävuoan (vetoisuus noin kaksi litraa) pohjalle. Levitä tasaiseksi kerrokseksi. Lisää tumma taikina vaalean taikinan päälle, keskelle vuokaa. Lusikoi vielä vaalea taikinakerros päällimmäiseksi kerrokseksi. Halutessasi voit pistellä haarukalla tai kuvioida veitsen terällä taikinaa tiikerikakun tapaan niin, että saat sekoitettua hieman taikinakerroksia, tai voit jättää kaakaosydämen kuvan mukaisesti keskelle kakkua.

Koristele kakku esimerkiksi halkaisemalla banaani kahteen osaan ja laittamalla puolikkaat kakun päälle haluamallasi tavalla.

Paista 160 asteessa noin 50 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. (Voit testata kakun kypsyyttä tikkutestillä. Kakku on kypsä, kun kakkuun työnnettyyn puiseen cocktailtikkuun ei poistettaessa tartu märkää taikinaa.)

HUOM! Leipoessasi gluteenittomia leivonnaisia, muista aina tarkistaa, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet ovat täysin gluteenittomia. Huolehdi myös siitä, että keittiö ja tasot on siivottu mahdollisesta jauhopölystä. Kurkkaa lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan täältä!

*) Olen käyttänyt gluteenittomassa reseptissä Semper Fin Mix-jauhoseosta.

Banana bread or banana cake
Kypsä banaanikakku

Olen useasti, jo vuosia, ihaillut erilaisia banaanikakkuja, joissa banaanikakku koristellaan banaanin puolikkailla. Silti en ole aikaisemmin tuollaista koristelua kokeillut. Nyt muistin kokeilla koristelua tähän banaanikakkuun.

gluten free banana bread

Katso myös nämä gluteenittomat reseptit:

Perinteinen unelmatorttu
Gluteeniton omenapiirakka vaniljatäytteellä
Herkullinen suolainen kasvispiirakka gluteenittomana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close