Gluteeniton rahkavoitaikina

Torttutaikinat gluteenittomasti

Gluteeniton rahkavoitaikina soveltuu erinomaisesti suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Sain Instagramin puolella eräältä lukijalta toiveen gluteenittomasta voitaikinasta. Niinpä päätin, että ehdottomasti tuollainen gluteenittoman voitaikinan resepti pitää löytyä myös täältä blogista, koska sille on varmasti kova tarve. Nyt se sitten löytyy tästä alta.

Käytin tähän taikinaan gluteenitonta jauhoseosta, maitorahkaa ja voita. Muuta tämä taikina ei tarvitse. Reseptin pohjana on perinteinen rahkavoitaikina, joka valmistetaan tavallisesti vehnäjauhoista. Korvasin vehnäjauhot tällä kertaa gluteenittomalla jauhoseoksella. Sillä tavoin tämä gluteeniton rahkavoitaikina onnistui ilman erikoisempia raaka-aineita.

Voit käyttää tätä reseptiä erilaisiin suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Voit tehdä joulutorttuja, erilaisia suolaisia pasteijoita tai vaikka juustosarvia tai pizzakierteitä. Tämä ei tietenkään ole pelkkä joulunajan resepti, vaikka jouluna erilaisia voitaikinaleivonnaisia syödäänkin paljon.

Taikina valmistuu nopeasti, koska voi ja gluteeniton jauhoseos nypitään ensin keskenään murumaiseksi seokseksi. Joukkoon lisätään maitorahka. Minä käytin tähän monitoimikonetta, jolla voin ja jauhoseoksen saa todella nopeasti hienoksi muruksi. Minä kaulin ja taittelin tämän taikinan useampaan kertaan ja siitä tuli vielä parempi kuin kertaalleen kaulimalla. Muista pitää taikina kylmänä, niin leipominen on helpompaa ja lopputulos herkullinen.

Katso alta tämä herkullinen resepti ja voit leipoa tällä reseptillä joulun perinteiset tortut sekä pasteijat nyt myös gluteenittomasti.

Muista aina tarkistaa kaikkien käyttämiesi elintarvikkeiden ainesosalistat, jotta varmistat tuotteiden sopivuuden kaikille erikoisruokavaliota noudattaville!

Herkullinen gluteeniton joulutortturesepti

Gluteeniton rahkavoitaikina

250 g voita
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
(1/2 tl leivinjauhetta)
200 g maitorahkaa

Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi. Sekoita gluteeniton jauhoseos halutessasi yhdessä leivinjauheen kanssa. Nypi voi ja gluteeniton jauhoseos hienoksi muruksi. Voit käyttää myös monitoimikoneen leikkuuterällä varustettua kulhoa, jolla saat hetkessä voin ja gluteenittoman jauhoseoksen hienoksi muruksi.

Lisää joukkoon maitorahka ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Taikina on hieman tarttuvaa tässä vaiheessa. Levitä pöydälle tuorekelmu. Laita taikina tuorekelmun päälle ja pyöritä taikina tiukasti kelmun sisään. Nosta taikina jääkaappiin viilentymään vähintään puolen tunnin ajaksi.

Kauli taikina gluteenittomalla jauhoseoksella jauhoitetulla leivonta-alustalla suureksi levyksi. Taita taikina puoliksi tai kolmeen kerrokseen ja kauli taas levyksi. Pyyhkäise ylimääräisiä jauhoja pois taikinan pinnalta taiteltaessa. Taittele taikinaa samaan tapaan noin 6-7 kertaa. Nosta taikina vielä kelmuun käärittynä jääkaappiin viilentymään. Käytä kylmä taikina tämän jälkeen oman toiveesi mukaan esimerkiksi tortuissa ja suolaisissa pasteijoissa.

Vinkki! Taikinan kannattaa olla mahdollisimman kylmää sitä työstettäessä, jotta saat mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Minä pidin voita hetken aikaa pakastimessa ennen taikinan valmistamista. Käytä kaulimisessa apuna gluteenitonta jauhoseosta, jotta taikina ei tartu alustaan tai kaulimeen.

Vinkki! Taittele ja kauli taikinaa useampaan otteeseen, niin taikinan käsitteltävyys paranee ja leivonnaisista tulee lehtevämpiä.

Vinkki! Leivinjauhe on suluissa sitä varten, että resepti onnistuu oikein hyvin myös ilman leivinjauhetta. Sitä voi kuitenkin lisätä taikinaan kohottamaan paistotulosta.

Torttujen valmistaminen rahkavoitaikinasta

Kauli viileä rahkavoitaikina levyksi. Jos haluat tortuista paksumpia, niin jätä taikina silloin hieman paksummaksi.

Gluteenittoman voitaikinan taittelu
Torttutaikinan vaihekuva taittelu
Kaulitut neliöt torttutaikinasta tähtitorttuja varten
Torttutaikinan vaihekuva luumuhillolla

Leikkaa taikinasta neliöitä ja leikkaa jokaiseen neliön kulmaan viillot. Taita joka toinen kulma keskelle. Voitele kananmunalla ja lusikoi marmeladi keskelle torttua.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta ja leivonnaisen koosta.

Gluteeniton joulutorttu ja glögilasi
Lehtevä gluteeniton voitaikina

Kurkkaa blogista vielä nämä herkulliset gluteenittomat reseptit:

Gluteeniton joulukakku
Mustikka-kardemummakakku gluteenittomasti
Gluteeniton kääretorttu

Kommentoi

 1. Sanna says:

  Hei. Mitä gluteenittomia jauhoja käytit taikinaan?

  1. Olen tehnyt tätä eri merkeillä. Ainakin pelkällä Sunnuntain-jauhoseoksella sekä Sunnuntain ja Semperin (Finmixin) sekoituksella. Molemmat tavat ovat toimineet.

 2. Sanna says:

  Tämä menee ehdottomasti kokeiluun. Kiva kun löytyy gluteenittomiakin ohjeita!

  1. Kiva juttu! Toivottavasti maistuu. Muista vaan kaulia taikinaa useampaan kertaan ja taittele aina välissä. Näin saat taikinasta parhaimman lopputuloksen.

 3. Kiitos tästä, yritän saada aikaiseksi tehdä näitä tälle joululle. Leivontainto on hävinnyt mutta näitä tekisi mieli syödä, ei siis muu taida auttaa kuin tekaista.. 😀

  1. Kiva, jos innostut kokeilemaan ja löydät taas leivontainnon näin jouluksi!

 4. Marja says:

  Voi, mikä Ilo saada gluteeniton perusohje! Kiitos ?

  1. Kiva juttu! Toivottavasti maistuu 🙂

 5. Gluteenittomat jauhot löytyy vain Semperiltä tai Jytte- jauhot. Muissa on hivenen gluteenia ja keliaakikolle eivät sovi.

  1. Tähän voi valita itselle parhaiten sopivan jauhoseoksen. Uskon, että toimii myös noilla jauhoilla.

 6. Näyttää herkulliselta! Onnistuukohan näiden pakastaminen niin että muotoilee tortuiksi ja pakastaa paistoa vaille valmiina?

  1. Luulen, että onnistuu myös tuolla tapaa.

 7. Taina says:

  Apua! En saanut yhtään lehtevyyttä taikinaan. Mikähän meni pieleen ? Laitoin kylmään, sitten kaulin ja kääntelin ja sit takas kylmään ja sitten tein tortut. Meniköhän työjärjestys oikein ?

  1. Kuulostaa, että teit kyllä aivan oikeassa järjestyksessä. Kaulitko ja taitteliko moneen otteeseen? Tuo moneen kertaan taittelu ja kauliminen tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. Tuo rahkavoitaikina ei ole kuitenkaan samalla tavalla lehtevää kuin kaupan voitaikinat ja lehtitaikinat, vaikka tuolla käsittelyllä siihen on mahdollista saada myös lehtevyyttä. Myös taikinan lämpötilalla voi olla merkitystä tuohon lopputylokseen. Toivottavasti maku oli kuitenkin kohdillaan.

   1. Taina says:

    Se lämpeni kyllä aika lailla eli onkohan siitä apua, jos välillä taikinan laittaa kylmään ja tekee myöhemmin lisää taitoksia. Maku oli kyllä todella hyvä. Joten onneksi se onkin se tärkein asia.

    1. Jos taikina lämpeää kovasti, niin kannattaa käyttää jääkaapissa. Tortut voi toki nostaa vaikka jääkaappiin odottelemaan uunin lämpeämistä. Ihana, että maku oli kuitenkin kohdillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close