Helpot porkkanasämpylät

Helpot porkkanasämpylät puisella tarjottimella.

Helpot porkkanasämpylät sopivat täydellisesti tähän päivään. Ne valmistuvat nopeasti ja helposti, eikä niitä tarvitse pyöritellä sämpylöiksi. Kohotettu taikina vain leikataan viipaleiksi ja nostetaan uunipellille, leikkuupinta ylöspäin. Sämpylät saavat näyttää juuri siltä miltä näyttävät leikattuina. Porkkanasämpylät sopivat täydellisesti vaikka keittoruoan kaveriksi tai välipalalle.

Näissä sämpylöissä on käytetty vehnäjauhoja, kaurahiutaleita sekä porkkanaa. Porkkanan raastoin todella hienoksi raasteeksi, niin se ”uppoaa” hyvin taikinaan, eikä isoja porkkanasattumia tule valmiissa sämpylöissä juuri vastaan. Porkkana antaa sämpylöille pientä makeutta sekä tietysti kauniin värin.

Vehnäjauhojen määrä riippuu siitä, minkälaisia sämpylöitä näistä haluat. Vähäisemmällä jauhomäärällä tulee hieman löysempi taikina, kun taas lisäämällä tuon desilitran jauhoja, saat hieman jämäkämmän taikinan. Suurin vaikutus tällä on siinä vaiheessa, kun leikkaat taikinaa sämpylöiksi. Lisäksi jauhojen määrä tai oikeastaan taikinan koostumus vaikuttaa hieman sämpylöiden ulkonäköön. Paksummalla taikinalla sämpylään jää paiston jälkeenkin leikkausjäljet hieman näkyviin. Tämä on makuasia, kummin haluat tehdä. Maistuvia tulee molemmilla tavoilla. Reseptin alla olevat sämpyläkuvat on tehty löysemmällä taikinalla. Reseptin yläpuolen kuvissa näkyvät sämpylät on tehty enemmän jauhoja sisältävästä taikinasta.

Meillä kaksi pellillistä sämpylöitä hävisi vuorokaudessa… Onneksi sain tehtyä heti seuraavana päivänä uuden erän. Nämä porkkanasämpylät vaan ovat niin hyviä!

Katso alta tämä resepti ja leivo nämä sämpylät vaikka jo tämän päivän päivälliselle!

(Vaikka tuolla ylempänä sanoin, ettei taikinaa tarvitse pyöritellä pyöreiksi sämpylöiksi, niin toki voit niinkin tehdä, jos haluat näistä pyöreitä sämpylöitä. Varsinkin hieman jämäkämpi taikina sopii siihen oikein hyvin.)

Herkulliset ja helpot viipalesämpylät porkkanasämpylät

Helpot porkkanasämpylät

(noin 14-18 kpl)

10-11 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
noin 1 tl suolaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 1/2 dl porkkanaraastetta
6 dl vettä
(ruokaöljyä)
(vehnäjauhoja)

Mittaa vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola, kuivahiiva sekä porkkanaraaste kulhoon ja sekoita ainekset keskenään yleiskoneella, jossa on taikinakoukku. Jos sinulla ei ole yleiskonetta käytössäsi, niin voi silloin sekoittaa ainekset käsin. Lämmitä neste noin +42 asteiseksi ja lisäile se edellisten joukkoon, koko ajan sekoitellen. Kun kaikki vesi on lisätty joukkoon, niin jatka taikinan alustamista koneella tai käsin, kunnes taikina muuttuu kimmoisaksi ja irtoaa kulhon reunoista. Voit lisätä tarvittaessa hieman jauhoja joukkoon.

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään paikkaan kohoamaan noin puolen tunnin ajaksi. Huomioi kuitenkin, ettei kohotuspaikka saa olla liian kuuma, jotta hiiva ei menetä tehoaan.

Kaada leivinpaperin päälle yksi ruokalusikallinen öljyä ja levitä öljy käsin leivinpaperille. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja taittele taikinaan muutamaan otteeseen leivinpaperin päällä. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse tässä vaiheessa alustaa. Muotoile taikinasta ”tanko”. Taikina voi olla hieman löysähköä, joten tanko voi levitä hieman leikatessa. Halutessasi voit tässä vaiheessa vielä lisätä jauhoja taikinan joukkoon.

Leikkaa pitkäteräisellä veitsellä tai muulla terävällä työvälineellä taikinasta sopivan levyisiä viipaleita. Nosta sämpylät puhtaan leivinpaperin päälle uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Muotoile sämpylöitä tässä vaiheessa hieman. Jätä sämpylät kohoamaan leivinliinan alle noin 15-20 minuutin ajaksi. Yhdestä taikinasta tulee noin kaksi pellillistä, hieman uunipeltien koosta riippuen.

Ripottele sämpylöiden päälle hieman vehnäjauhoja ja paista sämpylöitä 200 asteessa noin 12-15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä. Herkuttele heti lämpiminä tai pakasta seuraavia herkkuhetkiä varten.

Vinkki! Minä lisään nykyään lähes aina hieman vettä uunin pohjalle sämpylöitä paistaessani joko kulhossa tai heitän veden uunin pohjalle. Kostea uuni saa sämpylöihin ihanan rapean pinnan.

Vinkki! Voit tehdä jauhojen kanssa niin, että lisäät ensin kymmenen desilitraa vehnäjauhoja taikinaan ja tarvittaessa lisäilet jauhoja vähitellen joukkoon. Kun teet näitä sämpylöitä useamman kerran, niin opit löytämään sen juuri oikean jauhomäärän.

Porkkanasämpylät vaihekuvassa pellillä ennen paistamista
Paistetut porkkanasämpylät
uunituoreet porkkanasämpylät

Katso blogista myös nämä herkulliset leipäreseptit:

Helppo ruisleipätaikina
Kaurainen peltileipä
Itse tehty paahtoleipä

Kommentoi

  1. Kotihiiri says:

    Voiko tähän ohjeeseen käyttää valmista porkkanasosetta, mitä ainakin k-kaupoista löytyy ympäri vuoden?

    1. Hei! Varmaan onnistuu. Silloin pitää tarkkailla jauhojen määrää. Jauhojen tarve voi olla hieman suurempi porkkanasosetta käytettäessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close